АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Омелові – Loranthaceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає омела біла? На липах, тополях, вербах, дубах, березах, яблунях, грушах паразитує вічнозелений, кулястої форми кущ. Листки його супротивні, довгасті, шкірясті, з невиразними паралельними жилками; вони залишаються на зиму. Квітки жовтувато-зеленуваті, одностатеві, дводомні, сидять пучками по 5 – 6 в розвилках стебел і на кінцях гілок. Плоди – овальні несправжні ягоди, білі, клеїсті, достигають наприкінці травня. Цвіте омела в лютому-квітні.

Де росте? В Розточчі-Опіллі, на Полісеі, в Лісостепу, значно рідше – в північній частині Степу і в Криму, не росте в південних районах Степу.

Що й коли збирають? Листки і кінці гілок, не товщі як олівець, у жовтні-березні, звичайно після цвітіння, ягоди – в травні.

Коли застосовують? Як кровоспинний і болезаспокійливий, глистогінний засіб; при надмірних менструаціях і інших кровотечах – після пологів, маткових, шлунково-кишкових; при епілепсії, істерії, підвищеному тиску крові (понижує збудність судинно-рухових центрів у довгастому і спинному мозку).

Вживають у вигляді відвару. На 1 л води беруть 4 столові ложки трави омели і кип'ятять 5 – 7 хвилин. П'ють по півсклянки тричі на день. В рослині містяться; холін, ацетилхолін, про-піоиілхолін, тирамін, тритерпени (олеанова й урсулова кислоти), вітаміни, сирингозид, віскотоксин(суміш амінокислот і цукрів) і гама-аміномасляна кислота, які знижують кров'яний тиск. Омелу вживають люди похилого віку при поганому самопочутті, занепаді сил, судомах, головному болю і запамороченні (атеросклероз, гіпертонія), а також при артрозах, спондиліті, хронічних захворюваннях суглобів. Посилюючи скорочення матки, омела припиняє маткові кровотечі. Встановлено, що очищений екстракт омели, введений шляхом ін'єкції, гальмує розвиток ракових клітин при злоякісних пухлинах, які не піддаються операції.

У вигляді чаю готують так. На 1 склянку холодної води беруть 1 чайну ложку подрібненої рослини і настоюють цілу ніч. П'ють по 1/3 склянки тричі на день. Лікування тривале. Для вигнання круглих глистів вживають суміш листків омели і кореня валеріани у співвідношенні 1:2, подрібнених на порошок, по 1 чайній ложці щодня протягом трьох днів. При цьому їдять багато свіжої тертої моркви.

При гіпертонічній хворобі вживається 30% настоянка сирих листків омели, що виросла на глоді, на горілці, по 1/2 – 1 чайній ложці тричі на день протягом 2 – 4 тижнів, а далі – по потребі.

При надмірних менструаціях І столову ложку суміші (порівну) трави омели білої, трави грициків звичайних і трави споришу варять 15 хвилин у склянці води. Випивають вранці й увечері по 1 склянці.

При атеросклерозі і гіпертонічній хворобі І – II ступенів настоюють 1 повну столову ложку суміші трави омели білої, квіток глоду колючого, листків меліси, кореня валеріани, листків барвінку і плодів кмину в співвідношенні 3:2:1.5.1.5:1:1 протягом 2 годин в 1 склянці окропу; випивають 2 склянки на день. Або 1 повну столову ложку трави омели білої, трави барвінку, трави хвоща польового, квіток глоду колючого, трави деревію тисячолистого у співвідношенні 1.5:1.5:1.5:1.5:3 настоюють 3 години в 1 склянці води, варять 5 хвилин, напарюють 15 хвилин і випивають ковтками протягом дня. Або ж беруть 1 повну столову ложку суміші трави омели, трави деревію тисячолистого, трави хвоща польового, трави гусячого перстачу і трави рути запашної в співвідношенні 3:3:3:1:1 на І склянку холодної води і готують напар, як згадувалось вище. Лікування тривале, протягом 4 місяців, з перервою на 3 – 4 тижні після 2 місяців вживання.

Відваром суміші деревію тисячолистого, гірчака перцевого, дубової кори, листків кропиви дводомної, квіток білої глухої кропиви (по 1 столовій ложці) і 1,5 столової ложки трави омели (кип'ятять 20 хвилин в 1 л води) роблять промивання, примочки, компреси на рани, що погано гояться, нариви, виразки; ним промивають також піхву при білях у жінок або додають його до сидячих ванн при лікуванні геморою. Рослина отруйна при тривалому вживанні.

 



Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 376 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)