АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні діагностичні критерії ГНН

Прочитайте:
  1. III. Основні клінічні дані
  2. V. Основні етапи заняття
  3. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  4. АЛЕРГІЧНІ ДІАГНОСТИЧНІ ПРОБИ (ШКІРНІ).
  5. Будова і основні функції спинного мозку.
  6. ВАЖЛИВІ КРИТЕРІЇ
  7. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  8. Визначення зоб, основні ознаки ендемічного зобу.
  9. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування.
  10. Вкажіть основні показники, що характеризують режим дня

Базовий рівень підготовки

Дисципліна Отримані навики
Нормальна анатомія Виявляти зміни з боку сечовидільної системи
Патофізіологія Виявляти порушення основних фізіологічних функцій сечовидільної системи
Патанатомія Визначити патологічні зміни на клінічному рівні
Пропедевтика внутрішніх хвороб Провести клінічну,лабораторну та інструментальну діагностику хворого. Провести фізікальну діагностику тематичного хворого і оцінити зміни лабораторних та функціональних обстежень

4. Завдання для самостійної роботи під час підготовки до заняття.

Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинні засвоїти студент при підготовці до заняття.

Термін Визначення
Гіпопротеінемія Зменшення рівня загального білка в крові
Олігурія Виділення за добу менше 500 мл сечі
Протеінурія Наявність білка в сечі
Гіпергідратація Надлишок вмісту води в організмі або окремих його частинах
Мікрогематурія Наявність еритроцитів в сечі, що невидимі оком («еритроцитурія» до 50000 в 1 мл, «гематурія» - більше 50000 в 1 мл)
Кліренс Умовне поняття, яке характеризується обсягом плазми, що повністю очищується в нирках від тієї чи іншої речовини

4.2 Теоретичні питання до заняття:

1. Дайте сучасне визначення ГНН.

2. Етіологія та патогенез ГНН.

3. Фактори ризику розвитку ГНН.

4. Клінічний перебіг в залежності від етіології.

5. Критерії діагнозу ГНН.

6. Диференціальний діагноз в залежності від етіології ГНН.

7. Діагностичне значення УЗД ОЧП, КТ, ЕМРТ, гістолологічних даних для уточнення етіології ГНН.

8. Лікувальна тактика при різних варіантах. Існуючи стандарти лікування.

9. Основні принципи дієтотерапії.

10. Профілактика первинна та вторинна.

11. Прогноз та працездатність.

 

Практичні завдання, які виконуються на занятті

· цілеспрямовано зібрати скарги і анамнез у хворого з ГНН;

· провести обстеження, виявити і дати оцінку змінам в його стані;

· сформулювати попередній діагноз;

· скласти план додаткових обстежень і оцінити його результати;

· дати оцінку лабораторним і інструментальним методам дослідження;

· скласти схему диференційованого діагнозу при ГНН;

· сформулювати обґрунтований клінічний діагноз згідно вимогам сучасної класифікації;

· скласти план лікування в залежності від варіанту перебігу;

· призначити відновлювальне лікування на різних етапах реабілітації;

· визначити тактику вирішення питань медико-соціальної експертизи, працевлаштування, профілактики.

Зміст теми

Діагностика

Діагностика ГНН,як правило, не представляє утруднень. Основним її маркером є безперервне підвищення рівня азотистих метаболітів і калію крові разом із зменшенням виділення сечі. Особливо важливе проведення диференціального діагнозу преренальної ГНН від реальної, оскільки перша фаза може швидко перейти в другу, що посилить перебіг захворювання і погіршить прогноз.

Особливе значення у діагностиці ГНН належить УЗД нирок. При необхідності може бути виконана двостороння катетеризація ниркових мисок.

Лабораторна діагностика побудована на вимірюванні об’єму сечі, рівня креатиніну, сечовини і електролітів сироватки крові. Інколи використовують ниркову ангіографію. Біопсію нирки слід виконувати за суворими показаннями, а саме: при підозрі на гострий гломерулонефрит, канальцевий некроз або системне захворювання.

Основні критерії діагностики ГНН представлені в таблиці 2.

На першому етапі діагностики ГНН важливо відмежувати анурію від гострої затримки сечі. Слід переконатися у відсутності сечі у сечовому міхурі (перкуторно, ультразвуковим методом або за допомогою катетеризації) і терміново визначити рівень сечовини, креатиніну і калію сироватки крові.

Основні діагностичні критерії ГНН

Анамнестичні і клінічні критерії:
•Встановлення або підтвердження факту дії нефротоксинів, НПЗП та інших можливих етіологічних чинників; • Олігурія, олігоанурія, анурія; •Адинамія, втрата апетиту, нудота, блювота, сонливість, загальмованість, задишка (можливий набряк легень), судоми; •Ознаки гіпергідратації (збільшення маси тіла, підвищення ЦВТ, набряк легенів, периферичні набряки); •Серцево-судинні прояви: тахікардія, розширення меж серця, глухість тонів, систолічний шум на верхівці, іноді шум тертя перикарда; у частини хворих – артеріальна гіпертензія; порушення ритму і провідності, високий зубець Т на ЕКГ при гіперкаліємії; можливий гострий інфаркт міокарда; •Ураження ШКТ: больовий абдомінальний синдром, гепатомегалія, проноси; у 10 – 30% випадків – гострі виразкові кровотечі; •Інтеркурентні інфекції (50 – 90% випадків): пневмонії, стоматити, панкреатит, інфікування сечових шляхів і післяопераційних ран; можливий розвиток сепсису.
Лабораторні критерії:
•Зміни аналізів сечі: помірна протеїнурія (менше 1г/д) при реальній ГНН, мікрогематурія і цилідрурія – при канальцевому некрозі, гломерулонефриті, гострому інтерстиціальному нефриті; еозинофілурія – при медикаментозному тубулоінтерстиціальному нефриті; макрогематурія – при постренальній ГНН на тлі сечокам’яної хвороби або пухини; •Азотемія (швидке підвищення рівня креатині ну і сечовини) •Електролітні розлади: гіперкаліємія (більше 7ммоль/л – загроза зупинки серця!), гіперфосфатемія, гіпермагніємія, гіпокальціємія; •Фракційна екскреція іонів натрію (відношення кліренсу іонів натрію до кліренсу креатиніну) дозволяє розрізнити преренальну і реальну ГНН (менше 1% при преренальній і більше 1% при реальній ГНН); •Метаболічний ацидоз (pH артеріальної крові менше 7,35)  
Інструментальні дані: •УЗД, КТ, МРТ дозволяють виявити можливу обструкцію сечових шляхів як причину постренальної ГНН; доплерографія або ниркова ангіографія дозволяє виявити стеноз ниркової артерії, каваграфія – тромбоз нижньої порожнистої вени; екскреторна урографія протипоказана(!) •Біопсія показана тільки при реальній ГНН, коли клінічна картина залишає сумнів у нозологічній формі гострого ниркового ураження; •ЕКГ проводиться у всіх випадках для виявлення аритмій і ознак гіперкаліємії або гіпокаліємії.

Наступний етап діагностики полягає у встановленні форми ГНН (преренальна, реальна, постренальна). У першу чергу виключається обструкція сечових шляхів за допомогою ультразвукових, радіонуклідних, рентгенологічних і ендоскопічних методів. Має значення також дослідження сечі. При преренальній ГНН вміст у сечі натрію і хлориду понижений, а відношення «креатинін сечі/креатинін плазми підвищене, що свідчить про відносно збережену концентраційну здатність нирок. Зворотне співвідношення спостерігається при реальній ГНН.

Після виключення преренальної ГНН необхідно встановити форму реальної ГНН. Присутність в осаді еритроцитарних і білкових циліндрів свідчить про ураження клубочків, рясний клітинний детрит і тубулярні циліндри вказують на ГКН, наявність поліморфноядерних лейкоцитів і еозинофілів характерна для гострого тубулоінтерстиціального нефриту (ГТІН), виявлення патологічних циліндрів, а також кристалурії типове для внутрішньоканальцевої блокади. Слід, проте враховувати, що дослідження складу сечі в деяких випадках не має вирішального діагностичного значення.

 

Лікування

У початковій фазі ГНН лікування передусім направлене на усунення причини, що викликала розвиток патологічного механізму. При шоку головною є терапія, направлена на нормалізацію артеріального тиску і заповнення об’єму циркулюючої крові.

При отруєнні нефротоксичними отрутами необхідне видалення їх шляхом промивання шлунка і кишечнику. Унітіол є універсальним антидотом при отруєннях солями важких металів. Особливо ефективною може бути гемосорбція. Зроблена ще до розвитку ГНН.

Лікування преренальної ГНН. Якщо діагностовано преренальна ГНН, важливо направити зусилля на усунення чинників, що викликали гостру судинну недостатність, або гіповолемію, відмінити ліки, що індукують преренальну ГНН (нестероїдні протизапальні препарати, інгібітори АПФ, циклоспорин).

Для виведення з шоку і відновлення ОЦК вдаються до внутрішньовенного введення великих доз стероїдів, крупно молекулярних декстринів (поліглюкін, реополіглюкін), плазми, розчину альбуміну. При крововтраті переливають еритроцитарну масу. При гіпонатріємії і дегідратаціях внутрішньовенно вводять сольові розчини. Всі види транс фузійної терапії повинні проводиться під контролем діурезу і рівня ЦВТ. Тільки при стабілізації АТ і заповнення внутрішньо судинного русла рекомендується перейти на внутрішньовенне, тривале (6 – 24 год.) введення фуросеміду з допаміном, що дозволяє зменшити ниркову аферентну вазоконстрикцію.

Лікування ренальної ГНН. При розвитку олігурії у хворих з мієломною хворобою, уратним кризом, рабдоміолізом, гемолізом рекомендується безперервна (до 60 год) інфузійна олужуюча терапія, що включає введення манітолу разом з ізотонічним розчином хлориду натрію, бікарбонату натрію і глюкози (в середньому 400 – 600 мл/год) і фуросемідом. Завдяки такій терапії діурез підтримується на рівні 200 -300 мл/год., зберігається лужна реакція сечі (pH›6,5).

На ранній стадії реальної ГНН, у перші 2 – 3 доби розвитку ГКН, за відсутності повної анурії і гіперкатаболізму також виправдана спроба консервативної терапії (фуросемід, манітол, інфузії рідин).

При деяких варіантах реальної ГНН базова консервативна терапія доповнюється імунодепресантами, антибіотиками, плазмаферезом.

За відсутності ефекту консервативної терапії продовження цього лікування більше 2 – 3 діб безперспективне і небезпечне, зважаючи на збільшення ризику ускладнень від застосування великих доз фуросеміду (ураження слуху) і манітолу (гостра серцева недостатність, гіперосмолярність, гіперкаліємія).

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 601 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)