АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Переміщення об’єктів.

Прочитайте:
  1. Переведення та переміщення в галузі охорони здоров’я
  2. Протокол переміщення безпорадного пацієнта до узголів’я ліжка (виконує один медичний працівник).
  3. Протокол переміщення пацієнта до узголів’я зі змінною висотою (виконує один медичний працівник, пацієнт може допомагати).
  4. Протокол переміщення пацієнта до узголів’я зі змінною висотою (виконується вдвох, пацієнт може допомагати).
  5. Протокол переміщення пацієнта з положення лежачи на боці в положення сидячи з опущеними ногами (виконує один медичний працівник).
  6. Протокол переміщення пацієнта за допомогою підкладної пелюшки до краю ліжка (виконується вдвох).
  7. Протокол переміщення пацієнта за допомогою простирадла до узголів’я, що опускається (виконує один медичний працівник).
  8. Протокол переміщення пацієнта зі звичайного ліжка на каталку і навпаки (виконується втрьох).

 

Коли об’єкти виділені, їх розташування на сторінці документа можна легко змінити, використовуючи як прилад Pick, так і точне позиціювання, або серію зсувів у заданому напрямку.

Переміщення об’єктів за допомогою приладу Pick. Якщо клацнути на будь-якій частині обраного об’єкту, то з’явиться позиціювальний курсор. Тепер можна пересувати виділений об’єкт чи об’єкти у будь-якому напрямку. За час пересування об’єкту на екрані з’являється його контур, який вказує на розташування, яке він посяде, коли кнопка миши буде звільнена.

Зсув. Зсувом (nudging) зветься переміщення виділеного об’єкту у заданому напрямку на задану величину. Для цього використовуються клавіши, що позначені стрілками. Величина зсуву встановлюється на сторінці Rulers (Лінійки) діалогового вікна Options (Параметри). Доступ до цієї сторінки створюється за допомогою натиснення клавіш CTRL+J, які відкривають діалогове вікно Options (Параметри), та вибору сторінки Workspace, Document, Rulers (Робоче середовище, Документ, Лінійки). Натиснення клавіш, позначених стрілками, веде до зсуву виділеного об’єкту на фіксовану величину, але завжди можна як збільшити, так і зменшити крок зсуву. Розмір зсуву для цих команд також можна задати на сторінці Rulers (Лінійки) діалогового вікна Options (Параметри).

 

6.3. Перетворення об’єктів

 

Назва “Перетворення об’єктів” вміщує в себе будь-яку дію з об’єктом, яка приводить до зміни його форми. Інструментів і засобів перетворення об’єктів достатньо багато, але один і той же результат можна одержати різними засобами. До зміни зовнішнього вигляду об’єкта ведуть різні дії – від зміни розташування об’єкта на сторінці до зміни його розмірів, а також нахил та поворот об’єкта. Безпосереднє перетворення об’єкта на відміну від точного більш інтуітивно, але кожен з цих засобів перетворення має деякі переваги.

 

6.3.1. Вільне перетворення об’єктів

Інструмент Free Transform (Вільне перетворення об’єктів) розташовано на панелі графіки в одній групі з інструментами Shape (Форма) , Knife (Лезо) та Eraser (Ластик). Якщо клацнути на кнопці інструменту Free Transform (Вільне перетворення об’єктів), то на панелі атрибутів з’явиться чотири кнопки, які позначають основні режими вільних перетворень: Free Rotation (Поворот на вільний кут), Free Anqle (Відображення під вільним кутом), Free Scale (Вільне маштабування) та Free Skew (Вільний нахил). Для використання будь-якого з цих режимів перетворення необхідно виділити об’єкт та клацнути на відповідній кнопці, а потім виконати за допомогою операції переміщення потрібну дію. При переміщенні на екрані з’являється контур нового об’єкту. У режимі повороту на вільний кут та відображення під вільним кутом з’являється пунктирна лінія, яка показує кут повороту об’єкту відносно початкового положення об’єкту.

 

6.3.2. Точне перетворення об’єктів

Для зміни зовнішнього виду об’єкту на точно задане значення треба задіяти вікно, яке пристиковується - Transformation (Перетворення), за допомогою якого можна одержати доступ до параметрів перетворення. Можна також виконувати багатократні перетворення об’єкту ще до того, як використати їх. Вікно, що пристиковується, складається з п’яти сторінок, які мають відношення до кожного з п’яти основних режимів перетворення об’єктів: позиціювання, поворота, масштабування / відображення, зміни розмірів та нахилу. Вікно, яке пристиковується - Transformation (Перетворення), відкривається командою Window / Dockers / Transformation (Вікно / Вікно, яке пристиковується / Перетворення). Після цього можна обрати режим перетворення: Position (Положення), Rotation (Поворот), Scale (Маштабування), Size (Розмір), Skew (Нахил).

 

6.4. Упорядкування об’єктів

 

Object ordering (Порядок розташування об’єктів) визначає спосіб організації об’єктів документа у випадку, коли вони перекривають один одного. Встановлення порядку розташування об’єктів дозволяє задати, який з них буде відображено на екрані попереду, а який позаду інших об’єктів. Умовно всі об’єкти розташовано між двома основними рівнями – площиною сторінки документу та площиною екрану. Сторінка документу завжди є самим нижчим, а площина екрану – самим верхнім шаром. Усі об’єкти на сторінці документа знаходяться поміж двома цими базовими шарами. Об’єкти, які перекриваються, розташовано у тому порядку (попереду, або позаду інших), який було для них визначено. Цей порядок може бути змінено вже після створення об’єктів. По замовченню кожний знову створений об’єкт розташовується зверху усіх попередніх (рис.5).

 

 
 

 

 


Рис.5. Розміщення об¢єктів в залежності від порядку їх створення

 

Змінюючи порядок об’єктів, можна вказувати, який з об’єктів, що перекриваються, буде розташовано на передньому, а який на задньому плані. Для цього CorelDRAW пропонує великий вибір команд. Усі вони знаходяться у меню Arranqe / Order (Монтаж / Порядок), або показано кнопками панелі атрибутів, коли обрано декілька об’єктів. Нижче розглянуто кожну з цих команд.

To Front (На попередній план). Команда використовується для розташування виділеного об’єкту поверх усіх інших об’єктів на сторінці документа. Щоб застосувати цю команду треба обрати Arranqe / Order / To Front (Монтаж / Порядок / На попередній план), або треба натиснути комбінацію клавіш SHIFT+PAGE UP. Цю команду можна також виконати і за допомогою панелі атрибутів.

To Back (На задній план). За допомогою цієї команди можна розташувати виділений об’єкт позаду усіх інших об’єктів малюнку. Для того, щоб застосувати цю команду, треба вибрати Arranqe / Order / To Back (Монтаж / Порядок / На задній план), або можна натиснути комбінацію клавіш SHIFT+PAGE DOWN. Цю команду можна також виконати і за допомогою панелі атрибутів.

Forward One (Вперед). Команда переміщує виділений об’єкт в черзі на один рівень вперед. Викликати команду можна, якщо натиснути комбінацію клавіш CTRL+PAGE UP, або обрати Arranqe / Order /Forward One (Монтаж / Порядок / Вперед).

Back One (Назад). Команда переміщує виділений об’єкт в черзі на один рівень назад. Викликати команду можна, якщо натиснути комбінацію клавіш CTRL+PAGEDOWN, або обрати Arranqe / Order /Back One(Монтаж / Порядок / Назад).

In Front Of (Перед об’єктом). За допомогою цієї команди можна перемістити виділені об’єкти по черзі так, щоб вони були перед заданим об’єктом. Для виклику цієї команди треба натиснути Arranqe / Order /In Front Of(Монтаж / Порядок /Поперед об’єкту).

Behind (Після об’єкту). За допомогою цієї команди можна перемістити виділені об’єкти по черзі так, щоб їх було розташовано після заданого об’єкту. Для виклику цієї команди треба натиснути Arranqe / Order /Behind(Монтаж / Порядок /Після об’єкту).

Reversing Object Order (Зворотний порядок). Ця команда змінює порядок розташування виділених об’єктів на зворотну чергу. Об’єкти, що знаходяться попереду інших об’єктів, після виконання команди попадають у чергу позаду інших і навпаки.Для виклику цієї команди треба натиснути Arranqe / Order / Reversing Object Order (Монтаж /Порядок / Зворотний порядок).

 

6.5. Групування та комбінування об′єктів

Як правило, документ CorelDRAW містить кілька об¢єктів. В деяких складних композиціях кількість об¢єктів може складати кілька сотен. CorelDRAW дозволяє прискорити роботу з великою кількістю об¢єктів за допомогою їх групування та об¢єднання. При цьому кілька об¢єктів можуть масштабуватися, трансформуватися та переміщуватися як один об¢єкт.

Якщо необхідно виконати яку-завгодно одноразову операцію з кількома об¢єктами (наприклад, переміщення або видалення), необхідно спочатку виділити їх за допомогою інструмента Pick (Вибір), після чого виконати необхідну дію. У випадку необхідності подальшої роботи з об¢єктами доцільно спочатку виконати їх групування, що дозволить зберігти час на їх подальше виділення.

Групування дозволяє зв¢язати декілька окремих об¢єктів один з одним таким чином, щоб з ними можна було працювати, як з єдиним об¢єктом. При цьому зберігається можливість розгрупувати об¢єкти і працювати з кожним із них окремо. Для групування виділених об¢єктів необхідно скористатися відповідною кнопкою, що розташовано на панелі атрибутів, або обрати команду Arranqe / Group (Монтаж / Групувати). Операцію також можна виконати, натиснувши сполучення клавіш CTRL + G.

Для редагування об¢єкту, що входить до складу групи, необхідно її спочатку розгрупувати. Для цього потрібно натиснути сполучення клавіш CTRL + U, або обрати команду меню Arranqe / Unroup (Монтаж / Розгрупувати). Можна скористатися відповідною кнопкою на панелі атрибутів.

Користувач може створювати складні групи об¢єктів, які містять в собі групи, що були створені раніше. При необхідності виконати розгрупування всіх об¢єктів, що входять до складу всіх груп, які присутні на зображенні, слід обрати команду меню Arranqe / Unroup All (Монтаж / Розгрупувати все). Також можна скористатися кнопкою на панелі атрибутів

Комбінування кількох об¢єктів відрізняється від групування тим, що при групуванні кожен об¢єкт зберігає свої параметри, а в результаті комбінування із кількох самостійних об¢єктів утворюється новий об¢єкт. Для комбінування об¢єктів необхідно спочатку їх виділити, а потім обрати команду меню Arranqe / Combine (Монтаж / Комбінувати). Можна активізувати команду за допомогою клавіш CTRL + L, або натиснути відповідну клавішу на панелі атрибутів. В результаті комбінування відбувається злиття двох окремих об¢єктів в один, при цьому області, що перетинаються, стають прозорими незалежно від кольору.

Для того, щоб роз¢єднати об¢єкти, скомбіновані командой Combine, слід натиснути комбінацію клавіш CTRL + K.

 

7. РЕДАГУВАННЯ ОБ´ЄКТІВ

Частіше над усе використовуються команди для редагування форми об’єктів - Knife (Лезо) , Eraser (Ластик) . З їх допомогою можна змінювати форму об’єктів або вилучати їх окремі частині різними засобами у відповідності з поставленими задачами.

7.1. Команди зміни форми та панелі атрибутів.

Якщо виділено два об’єкти, або більше, і не обов’язково, щоб вони перетинали один одного, кнопки відповідних команд Trim (Вилучення), Weld (Об’єднання), Intersect (Перетинання) з’являються на панелі атрибутів. Ці команди можна використовувати також для незамкнутих кривих. Наприклад, коли незамкнута крива використана як вихідний об’єкт, а замкнутий об’єкт - як цільовий, то результатом використання команди Trim (Вилучення) буде розподіл замкнутого об’єкту на велику кількість окремих частин.

Прилад Knife (Лезо). Якщо треба розподілити об’єкт на кілька частин, то використовується прилад Knife (Лезо). З його допомогою можна зробити розтин будь-якого об’єкту незалежно від того, виділений він, чи ні. Лінія розтину може мати як строго пряму, так і вільну форму.

Прилад Eraser (Ластик). За його допомогою можна інтерактивно вилучати окремі частини об’єкту, як це робиться, коли використовується звичайний ластик. Розмір частини, що вилучається, залежить від встановлених форми та ширини ластика. Ширину ластика можна встановити за допомогою лічильника Eraser Width (Ширина ластика).

Вилучені фрагменти формуються за принципом будування кривої Без´є, тобто, кінцева форма або вигляд кривої визначаються прямолінійними та криволінійними сегментами, які з’єднують між собою вузли фігури. Те, наскільки близько нові контури та форми ліній об’єкту будуть відповідати руху ластика при вилученні, в першу чергу обумовлено кількістю вузлів, що формують нову фігуру, та їх властивостями. Чим більше вузлів, тим складніше, і у той же час ближче до дійсності буде фігура. Таким чином, команда Auto-Reduce On Erase (Скорочення кількості вузлів після вилучення) визначає складність фігури, яка одержується після вилучення у вільному стилі. Параметр Auto-Reduce On Erase (Скорочення кількості вузлів після вилучення) як раз і працює для того, щоб зменшити складність фігури після вилучення окремих її фрагментів шляхом скорочення кількості вузлів області, що вилучається.

 

7.2. Застосування ефектів деформації

Ефекти деформації. У CorelDRAW є великий вибір різноманітних ефектів деформації, які дозволяють створювати зовсім нові, непередбачені наперед форми та фігури. Використовувати ці ефекти можна різними методами. Принцип, на основі якого відбувається деформація об’єкту, лежить у використанні математичних алгоритмів для розрахунку змінення форми кривих. Коли ефект деформації застосовано до будь-якої кривої, то наслідки (вигляд криволінійних фрагментів та розташування вузлів) можуть бути зовсім непередбаченими - форма кривої зміниться повністю. Чим складніше крива, тобто чим більше фрагментів та вузлів вона має, тим більш маштабні наслідки може мати використання ефекту деформації.

Прилад Interactive Distortion (Інтерактивна деформація) та панель атрибутів. Для використання ефекту деформації слід застосувати прилад Interactive Distortion (Інтерактивна деформація) та панель атрибутів, що розташовані на панелі графіки в одній групі з іншими інтерактивними приладами для створення ефектів: Blend (Перетікання), Contour (Сяйво), Envelope (Огинаюча), Drop Shadow (Тінь), Extrude (Екструзія), Transparency (Прозорість). Всі деформації на панелі атрибутів можна поділити на три категорії: Push and Pull (Тягни – штовхай), Zipper (Зігзаг), Twister (Скрутка). При виборі будь-якого з цих режимів вигляд панелі атрибутів змінюється у залежності від категорії деформації, що вибрана. Наприклад, лічильники - Amplitude (Амплітуда) та Frequency (Частота) присутні на панелі атрибутів тільки в режимі Zipper (Зігзаг), і результати застосування ефекту у цьому режимі залежать від значення цих параметрів окремо, або у комбінації з іншими налаштуваннями. Зміну параметрів та форми об’єкту можна робити за допомогою маркерів деформації, або ввести потрібні значення у межах цих параметрів на панелі атрибутів.

Інструмент Interactive Envelope (Інтерактивна огинаюча оболонка) призначено для додавання до об′єкта оболонки, форму якої можна змінювати за допомогою інструмента Shape (Форма). Ефект Envelope можна застосувати до яких – завгодно об′єктів або груп об′єктів. Об′єкти, яким надано оболонку, стають еластичними, та змінюються у відповідності із зміною форми оболонки (рис.6). Оболонку, що огинає, можна створити за допомогою інструмента Interactive Envelope Tool панелі інструментів, або за допомогою Docker-вікна Envelope.

 

 

 

Рис.6. Редагування форми об′єкта за допомогою Interactive Envelope

 

Для створення ефекту необхідно виконати такі дії.

1. Оберіть об′єкт та клацніть мишею на кнопці Interactive Envelope Tool панеліінструментів. Або клацніть мишею на кнопці Interactive Envelope Tool, а потім оберіть об′єкт вказівником миши, який змінив свій вигляд. Обраний об′єкт автоматично буде поміщено в оболонку прямокутної форми – об′єкт буде вписано в цей еластичний прямокутник.

2. Для налаштування параметрів ефекту Envelope використайте панель атрибутів (рис.7).

3. Для зміни форми оболонки перетягніть її вузол за допомогою миши.

 

 

Рис.7. Панель атрибутів Interactive Envelope Tool

 

7.3. Ефекти перетікання і сяйва

Ефект перетікання створює серію нових проміжних об’єктів між двома або декількома вихідними об’єктами. Властивості проміжних об’єктів плавно змінюються (перетікають) від одного вихідного об’єкту до другого. Щодо ефекту сяйва, то всі створені навкруги вихідного об’єкту додаткові контури, які можна назвати проміжними об’єктами, повторюють властивості оригиналу. Перетікання відноситься не до одного, а до декількох різних об’єктів і мова йде не тільки про перехід кольору, але і про перетікання всіх властивостей об’єктів.

Область застосування ефекту перетікання дуже велика. Наприклад, достатьньо часто цей ефект використовується для створення глибини, тобто надання об’єкту об’ємного вигляду.

Після використання ефекту перетікання вид курсора приладу Interactive Blend (Інтерактивне перетікання) може змінюватися в залежності від дій, що виконуються. Коли курсор встановлено на об’єкті з групи переходу, то його вигляд залишиться попереднім, але у випадку, якщо обрано об’єкт, до якого не можна застосувати ефект, поряд з курсором з’явиться відповідна позначка.

Ефект сяйва. Область застосування цього приладу достатьньо велика, бо за допомогою ефекту сяйва можна миттєво створити навкруги будь – якого обраного об’єкту як один додатковий контур, так і сотні концентричних контурів, при цьому обраний об’єкт повинен бути замкнутою або відкритою кривою. Результат його застосування частково нагадує вигляд звичайної топографічної карти, де лінії горізонталі показують задані висоти над рівнем моря та проведені через рівні фіксовані інтервали. Ефект сяйва дозволяє створювати таки ж самі концентричні лінії, відстань між якими можливо змінювати у широких межах. Об’єкти, які створені за допомогою ефекту сяйва, залишаються динамічно пов’язаними з вихідним об’єктом, а їх форма залежить виключно від контуру, тобто зовнішнього вигляду об’єкту. Сяйво можна створювати як навкруги фігури, так і всередині її, при цьому концентричні контури буде сформовано за заданими параметрами ефекту. Вихідний об’єкт, навкруги або всередині якого будуються контури фігури, що повторюють його, зветься керуючим об’єктом, а всі проміжні об’єкти звуться групою сяйва. Будь-які зміни властивостей керуючого об’єкту негайно викликають за собою відповідні зміни і в групі сяйва. При цьому керуючий об’єкт завжди залишає свої спеціфічні властивості. Наприклад, прямокутник залишається прямокутником і його кути можуть бути зкругленими. У багатокутника за формою зірки можна змінити кількість проміней і його форму можна також радагувати за допомогою приладу Shape (Форма), а еліпс може бути перетворений у сектор або дугу.

Ефект лінзи. Щоб пояснити цей ефект, треба уявити собі, що ви слідкуєте за тим, що відбувається, через вікно або ілюмінатор. І вікно і ілюмінатор можна розглядати як лінзу. Таким чином, ефект лінзи у CorelDRAW передбачає ті ж самі базові принципи перетворення об’єктів, які відбуваються при їх розгляданні через різні типи лінз. У ефекті приймають участь два об’єкти, що перекривають один одного: один з них - це той, який знаходиться під лінзою і розглядається кріз неї, другий – це та сама лінза. Об’єкт, що розташований під лінзою, або його частина, можуть сильно змінитися. Ці зміни стосуються кольору об’єкту, його розміру або пропорцій, але завжди перетворенню підлягають тільки ті області об’єктів, які перетинаються.

Вікно, що пристиковується Lens (Лінза). На відміну від інших ефектів, при роботі з якими можна використовувати як інтерактивні прилади, так і вікна, що пристиковуються, уся робота з лінзами у CorelDRAW відбувається тільки через вікно, яке пристиковується - Lens (Лінза). Щоб відкрити це вікно, треба вибрати в меню команду Effects / Lens (Ефекти / Лінза) або натиснути комбінацію клавіш ALT + F3. Принципи роботи з цим вікном достатньо прості і засновані на використанні списка, що розкривається - Lens Selector (Вибір лінзи) з переліком доступного вибору лінз, набора параметрів та кнопки Apply (Застосувати), при клацанні на якій можна вибрати властивості лінзи та застосувати до виділеного об’єкту.

7.4. Відмова від спеціального ефекта

Для видалення спеціального ефекта (і деформації також) необхідно виділити об′єкт та обрати команду Effects / Clear, або скористатися відповідною кнопкою на панелі атрибутів – в тих випадках, коли для ефекта відображено спеціальну панель властивостей (при створенні ефекту перспективи вона відсутня). Іноді команда Clear є єдиним засобом, який дозволить повернути об′єкту його первинний вигляд.

 

8. НАЛАШТУВАННЯ ДРУКОВАНОЇ СТОРІНКИ

 

Як і будь-який об'єкт СогеlDRAW, друкована сторінка має власний набір властивостей, які можна умовно поділити на два типи: «фізичні» налаштування (ширина, висота, кольор) і параметри відображення друкованої сторінки на екрані монітора. Почнемо огляд з найбільш простих налаштувань і потім перейдемо до більш складних спеціальних параметрів.

 

8.1 Перегляд сторінки

 

За замовченням при створенні нового документа на екрані ви бачите прямокутник, що обмежує розміри друкованої сторінки вашого документа. Але, крім цього, існують і інші можливі режими відображення сторінки: Рrintble агеа (Межа дpуку) і В1ееd агеа (Межа розтікання). Доступ до цих параметрів надано на сторінці Раge (Сторінка) діалогового вікна Орtions (Параметри). Для того, щоб відкрити цю сторінку, оберіть у меню команду Layout / Раge Sетuр (Макет, Параметри сторінки) і в лівій частині діалогового вікна Орtions (Параметри) у розділі Document (Документ) оберіть сторінку Раge (Сторінка). На екрані з'явиться діалогове вікно, що пропонує встановити параметри відображення друкованої сторінки у вікні документа: Show page border (Показувати межу друкованої сторінки), Show printable агеа (Показувати межи дpуку) і Show bleed агеа (Показувати межи розтікання).

 

8.2. Межи друкованої сторінки

 

Щоб побачити на екрані межи друкованої сторінки, встановіть прапорець параметра Show page border (Показувати межу друкованої сторінки). На відміну від цього параметра відображення сторінки, два інших набагато складніше, оскільки взаємозалежні від інших властивостей СогеlDRAW 10.

8.2.1. Межи дpуку

При виборі параметру Show printable area (Показувати межи друку) у вікні документа з'являється контур можливих меж дpуку для обраного друкача, а також розміри матеріалу для дpуку, встановлені в налаштуваннях друкача. Обидві ці межі відображено пунктирними лініями.

Ця та й інші області можуть виявитися як зовні, так і усередині друкованої сторінки в залежності від встановлених розмірів області дpуку і друкованого матеріалу друкача. Налаштувати ці властивості дpуку можна у вікні діалогу Print Setup (Налаштування дpуку), що викликається за допомогою команди File / Print Setup (Файл / Налаштування дpуку).

 

8.3. Налаштування розмірів і орієнтації друкованої сторінки.

 

Якщо ваш документ складається з однієї сторінки і обрано розмір паперу Letter, а орієнтація сторінки книжкова, то саме ці налаштування і є установками, що прийнято в CorelDRAW за замовченням. Якщо ні, то змінити їх не складно. Для зміни розмірів паперу і його орієнтації існує кілька способів, найшвидший з який — використання панелі атрибутів. При цьому повинен бути активний інструмент Pick (Вибір) і у вікні документа не повинно бути виділених об'єктів. Панель атрибутів надає доступ до цілого набору налаштувань друкованої сторінки: розмірів користувача і стандартних, вибору орієнтації паперу, можливості зміни як усіх сторінок документа одночасно, так і тільки поточної сторінки.

Для більшості звичайних документів усе форматування обмежується вибором розміру паперу і орієнтації сторінки. При роботі з більш складними форматами можуть виявитися корисними розглянуті нижче параметри сторінки.

Розмір паперу. Для вибору стандартних розмірів паперу розкрийте список Paper Type / Size (Розмір паперу) панелі атрибутів і оберіть у ньому типовий розмір вашої сторінки. У списку представлені такі розміри, як Slide, Letter, Legal, Tabloid і т.д. Після того як вибір зроблено, ширина і висота паперу автоматично з'являться в лічильнику Paper Width and Height (Ширина і висота паперу) панелі атрибутів.

Ширина і висота сторінки. Якщо ви хочете задати розмір паперу, відмінний від запропонованих у списку стандартних розмірів, введіть нові значення ширини і висоти вашої сторінки в лічильниках Paper Width and Height (Ширина і висота паперу) панелі атрибутів. При введенні нових значень зверніть увагу на встановлені одиниці виміру в списку Units (Одиниці виміру). За замовченням як одиниці виміри використовуються дюйми (inches). Величина ширини і висоти сторінки може коливатися в діапазоні від 0,1до 1800 дюймів, що відповідає приблизно інтервалу від 2,5 мм до 45 м. Встановлені нестандартні розміри сторінки буде перенесено в список Paper Type / Size (Розмір паперу) під ім'ям Custom (Спеціальний).

Орієнтація паперу. Оберіть орієнтацію паперу Portrait (Книжкова) чи Landscap (Альбомна), клацнувши на відповідній кнопці панелі атрибутів. Якщо введене значення ширини паперу менше ніж її висота, то буде автоматично встановлено книжкову орієнтацію сторінки. В іншому випадку CorelDRAW встановить альбомну орієнтацію паперу. При зміні орієнтації з книжкової на альбомну і навпаки значення ширини і висоти паперу в лічильниках Paper Width and Height (Ширина і висота папери) міняються місцями.

Поточні розміри й орієнтація сторінки. CorelDRAW дозволяє створювати багатосторінкові документи (до 999 сторінок), у яких кожна сторінка може мати власні розміри й орієнтацію. Перемикач Set For All Pages / Set For Current Page Only (Застосувати розміри й орієнтацію до всіх сторінок / Розміри й орієнтація тільки для поточної сторінки) дозволяє або один раз налаштувати розміри й орієнтацію паперу і застосовувати їх до всіх сторінок документа (за замовченням), або задані установки будуть належати тільки до поточної сторінки. Обравши другий варіант, ви зможете окремо змінювати розміри й орієнтацію будь-якої сторінки багатосторінкового документа.

 

8.4. Налаштування кольору фону

 

Для налаштування кольору фону сторінки оберіть команду Layout / Page Background (Макет / Фон сторінки). З'явиться діалогове вікно Background (Фон сторінки). У цьому вікні можна обирати і налаштовувати розглянуті нижче параметри фона сторінки.

Однородний фон. Для зміни кольору фона сторінки оберіть позицію перемикача Solid (Однорідний фон) і клацніть на палітрі кольору, щоб встановити новий кольор фона. Якщо необхідного відтінка у стандартній палітрі немає, то клацніть на кнопці Other (Інші), щоб одержати доступ до всіх досяжних кольорів CorelDRAW.

Растровий фон. За бажанням як фон сторінки можна використовувати растровий візерунок. Для цього потрібно встановити перемикач у позицію Bitmap (Растрове фон) і клацнути на кнопці Browse (Огляд). Тепер ви можете знайти й імпортувати той растровий візерунок, що збираєтеся використовувати для створення фона і рівномірно покрити обраними плитками-зразками всю друковану сторінку.

Джерело зображення. Коли перемикач на сторінці Background (Фон сторінки) встановлено в положення Bitmap (Растровий фон), стає досяжний перемикач Source (Джерело зображення). Цей перемикач дозволяє вибрати, чи буде растровий фон пов'язано з файлом документа чи впроваджено у нього. У першому випадку необхідно обрати позицію перемикача Linked (Зв'язати), а в другому — Embedded (Упровадити). При зв'язуванні праворуч від перемикача буде відображено шлях до файлу растрового заливання.

Розмір растрового зображення. Елементи керування групи Bitmap Size (Розмір растрового зображення) на сторінці Background (Фон сторінки) також стають досяжними, тільки якщо як фон сторінки обрано параметр Bitmap (Растровий фон). Перемикач може знаходитися в одній із двох позицій: Default Size (Вихідний розмір) і Custom Size (Спеціальний розмір). Перша позиція перемикача означає, що растрове зображення буде застосовано як фон без зміни розмірів, а в другому випадку в лічильниках Н и V (розміри по горизонталі і вертикалі відповідно) можна задати нові розміри растрового зображення. Якщо при обраній позиції перемикача Custom Size (Спеціальний розмір) встановлено прапорець Maintain Aspect Ratio (Зберігати пропорції), то зміна одного з параметрів (Н чи V) негайно приведе до зміни іншого так, щоб співвідношення між ними залишилося колишнім. Якщо прапорець знято, то значення розмірів растрового зображення за вертикаллю і за горизонталлю можна змінювати незалежно один від одного.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 558 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.018 сек.)