АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РОБОТА З БАЗОВИМИ ФІГУРАМИ

Прочитайте:
  1. Багатоваріантна самостійна робота
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Будова та робота серця
  5. Індивідуальна робота студентів – захист рефератів.
  6. Індивідуальна робота студентів «Дослідження ролі спинного і головного мозку в регуляції функцій організму» (2 год.)
  7. Індивідуальна робота студентів «Основні етапи розвитку фізіології»
  8. Індивідуальна робота студентів «Роль залоз внутрішньої секреції в регуляції функцій організму» (2 год.)
  9. КУРСОВА РОБОТА
  10. Курсова робота

3.1. Прилад Rectangle (Прямокутник)

Цей прилад є одною з самих простих команд для створення об’єктів: як для малювання фігур у формі прямокутника, так і для створення більш складних форм. Команду можна викликати, натиснувши клавішу Rectangle (Прямокутник) на панелі графіки або натиснувши клавішу F6. Окрім основних параметрів: місцерозташування, ширини і висоти, які досяжні для будь-яких об’єктів CorelDRAW, прямокутники мають ще одну притаманну тільки їм властивість - кути прямокутника можуть бути скруглені. Ця команда зветься Corner Roundness (Скруглення кутів) і може бути виконана як безпосередньо, так і за допомогою відповідної кнопки панелі атрибутів, якщо виділено будь- який прямокутник. Для того, щоб намалювати прямокутник, треба вибрати приладRectangle (Прямокутник) на панелі графіки, клацнути на одній з вершин майбутнього прямокутника і протягнути мишу за діагоналлю до протилежної вершини, після чого звільнити кнопку миши. За час пересування курсору (малювання прямокутника) у рядку стану та на панелі атрибутів буде відображено поточну інформацію про координати, ширину та висоту фігури, що створюється. Є декілька правил, які завжди необхідно пам’ятати, коли створюються нові об’єкти. Одне з цих правил - використання різних клавіш – модифікаторів:

- якщо при малюванні прямокутника натиснути і не відпускати клавішу CTRL, то довжина його сторін буде однакова, тобто буде намальований квадрат;

- якщо натиснути і не відпускати клавішу SHIFT, то це дозволить будувати прямокутник від його центру зовні, а не від вершини до вершини;

- можна натиснути обидві клавіши CTRL+ SHIFT одночасно, у цьому випадку замість прямокутника буде намальований квадрат, спрямований від центру назовні.

 

3.2. Прилад Ellipse (Еліпс).

Форма еліпсу сама по собі більш динамічна, ніж у прямокутника, тому що еліпс можна створювати кількома різними засобами, і його поведінка у цих випадках буде також різна. Типові еліпси частіше над усе виглядають як звичайні замкнуті криві або як овальні об’єкти, але вони можуть досить легко перетворюватися у сектори та дуги. Щоб намалювати еліпс, треба обрати приладEllipse (Еліпс) на панелі графіки, або натиснути клавішу F7.

У кожного щойно створеного об’єкту овальної або круглої форми по замовченню є дві контрольні точки (вузли). У випадку еліпса вони збігаються і тому можна побачити лише одну з них. Але при створенні секторів та дуг зображення на екрані змінюється і обидві контрольні точки поділені поміж себе і показують початковий на кінцевий кут сектору або дуги. Віддалити ці контрольні точки одна від одної і змінити розмір сектору або дуги можна як за допомогою елементів панелі атрибутів, так і шляхом пересування приладом Shape (Форма) . Для того, щоб створити сектор, треба пересунути вузол в середину еліпсу. При цьому контрольні точки і центр еліпсу створюють прямолінійний сегмент, який вилучено з еліпсу. Якщо пересунути вузол зовні, то замість сегменту буде дуга, а сегмент, створений контрольними точками, виявиться невидимим. Для малювання секторів та дуг зовсім не обов’язково створювати еліпс та перетворювати його належним чином. Простіше побудувати новий сектор або дугу, а також і новий еліпс, використовуючи відповідні кнопки панелі атрибутів. По замовченню усі сектори та дуги мають початковий кут, який дорівнює 0° і кінцевий 270°. Початковий та кінцевий кути можуть бути вибрані у межах кола обертання від -360° до 360°.

 

3.3. Прилад Polygon (Багатокутник)

Створення багатокутників та робота з ними у CorelDRAW значно відрізняється від схожих дій у роботі з простими формами. За допомогою командиPolygon (Багатокутник) можна створювати цілковиті по точності та симетрії форми. Ці фігури потім можна легко коректувати, змінюючи число вершин багатокутника. Кількість вершин та сторін багатокутника можна змінювати у широких межах: від 3 до 500. Прилад Polygon (Багатокутник) розташовано на панелі графіки за приладом Ellipse (Еліпс) та об’єднано з приладом Spiral (Спіраль) та Graph Paper (Діаграмна сітка). Створення нового багатокутника схоже з процесом створення прямокутника або еліпса. Всі багатокутники поділяються на три типа: власно багатокутники, зірки, та багатокутники у вигляді зірок. Перші два типи багатокутників можна легко намалювати, використовуючи відповідні кнопки на панелі атрибутів. Багатокутником називається така фігура, у якій прямі лінії, що з’єднують послідовні вершини, лежать зовні (є сторонами) багатокутника, у той час як у зірки лінії, що з’єднують її вершини, перетинають внутрішню область фігури. Щоб намалювати багатокутник або зірку треба виконати такі дії:

- треба вибрати прилад Polygon (Багатокутник), або натиснути клавішу “ Y”;

- перетягуючи курсор, можна створити новий багатокутник, його параметри будуть відповідати встановленим по замовченню значенням або повторювати налаштування для останньої операції;

- зовнішній вигляд багатокутника можна змінити, якщо встановити інше значення кількості вершин фігури за допомогою лічильника Number of Sides / Points (Кількість сторін / Вершин) панелі атрибутів. Треба приділити увагу, що при зміні кількості вершин багатокутника його розміри не змінюються.

Параметри багатокутників та зірок. Якщо вибрати створений багатокутник або зірку за допомогою прилада Pick (Вибір), то можна звичайним засобом змінити висоту та ширину об’єкту. Але, як і у випадку з прямокутниками і еліпсами, форму багатокутників можна змінювати також за допомогою приладу Shape (Форма), пересуваючи контрольні точки. Таким чином, можна змінити кут між сторонами багатокутника, загострення вершин зірки.

Є два типи вузлів: зовнішній та внутрішній. Перетягнувши будь-який з них, можна змінити два параметри багатокутника: кут нахилу сторони та загострення вершини фігури. Якщо при цьому натиснути та не відпускати клавішу CTRL, то змінення цих параметрів буде відбуватися суворо від центра або до центра багатокутника. Величину загострення кутів зірки можна змінити і за допомогою панелі атрибутів. Повзун Sharpness of Polygon (Ступінь загострення кутів багатокутника) дозволяє змінити це значення в межах від 0 до 100%. По замовченню ця величина дорівнює 50 %.

3.4. Прилад Spiral (Спіраль)

За допомогою цього приладу можна створювати симетричні спіралеподібні фігури. Спіраль уявляє з себе незамкнуту криву, що виходить з центральної точки, розкручуючись або скручуючись навкруги неї у відповідності з напрямком оберту - за годинниковою стрілкою, або проти неї. Прилад Spiral (Спіраль) розташовано на панелі графіки і згруповано з приладом Polygon (Багатокутник) та Graph Paper (Діаграмна сітка). Коли вибраний прилад Spiral (Спіраль), на панелі атрибутів з’являються параметри для того, щоб налаштувати прилад. По замовченню усі нові спіралі мають симетричний тип, кожен виток якої відстоїть один від одного на однакову відстань. Але можна вибрати і другий режим створення спіралі - логарифмічний - Logarithmic Spiral, кожний наступний виток якої все далі віддалений від попереднього, причому рівень нарощення кроку спіралі залежить від коефіцієнту розширення, керованого повзуном, який розташований на панелі атрибутів.

3.5. Прилад Freehand (Вільне перо, або крива)

 

Цей прилад діє здебільшого як і звичайний олівець. За допомогою цього приладу можна створювати відкриті або замкнуті векторні криві. Якщо натиснути ліву кнопку миші та не відпускати її, пересуваючи курсор по екрану, за курсором залишається слід – лінія. Точки перетину на цій лінії автоматично помічаються вузлами. Вузли розташовуються вздовж лінії нерівномірно та стають видними по завершенні малювання. За допомогою цього приладу можна малювати також і прямі лінії. Але вони виконуються інакше, ніж криві. Замість того, щоб натиснути кнопку миші та не відпускаючи її пересувати курсор, треба клацнути кнопкою миші у точці початку лінії, пересунути мишу і зробити ще клацання, яке позначить кінець лінії. Між цими двома точками визначиться відрізок прямої лінії.

 

3.6. Прилад Bezier (Крива Без´є)

Назва цьому приладу надана на честь винахідника П´єра Без´є, який запропонував формулу, що описує поведінку векторних кривих при їх формуванні. Його теорія доказує, що будь-які фігури складаються з ліній та вузлів, а частки, які сполучають між собою вузли фігури, можуть бути як прямі, так і криві. Ці параметри визначаються кутами між дотичною, яка проходить через вузол, та прямою, що з’єднує сусідні вузли. Два (або більше) вузла, які з’єднані прямою або плавно зігнутою лінією, формують так званий сегмент. Поняття сегмент та лінія взаємозмінюються, тому що у даному випадку лінія може бути як прямою, так і плавною кривою. Два (або більше) сегмента, що формують розірвану або неперервну серію ліній та вузлів, звуться складною кривою.

Після того, як крива Без´є створена, її компоненти можуть бути змінені, а параметри специфічним чином налаштовані. Наприклад, у окремих частин лінії можна змінити товщину, стиль, колір, кінці лінії можуть бути виконані у вигляді стрілок різних конфігурацій, а до окремих вузлів можна застосувати різні властивості: Cusp (Точка перетину), Smooth (Зглажений), Symmetrical (Симетричний). Крім того, форму кривої визначають і такі параметри, як Corners (Кути), що відповідають за налаштування кутів контура на кінцях лінії, та Line Caps (Завершувачі лінії). Форму кривої Без´є можна редагувати нескінченно довго, як змінюючи розташування вузлів між сегментами або властивості самих вузлів, так і додаючи нові вузли до самої кривої.

3.7. Інструмент Interactive Connector

 

Straight Line (Режим прямої лінії). В цьому режимі користувач може з´єднувати об´єкти за допомогою прямих ліній, що динамічно змінюються в залежності від розташування об´єкта на сторінці. Також за допомогою цього приладу можна прив´язувати об´єкти лініями до потрібних точок на сторінці. При переміщенні пов´язаних до ліній об´єктів їх довжина та нахил відповідним чином змінюється, але вони залишаються прямими.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 436 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)