АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОХОРОНИ ПРАЦІ

Прочитайте:
  1. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  2. Вимоги до медичних працівників
  3. Г. Найближчого закладу охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, де йому може бути надано необхідну безоплатну медичну допомогу відповідно до його стану.
  4. Гігієна праці медичного персоналу
  5. Для медичних працівників по профілактиці професійного зараження гострими вірусними гепатитами В, С, та СНІДом
  6. Експертними комісіями ступеня втрати професійної працездатності у відсотках працівникам, яким заподіяно ушкодження здоров'я, пов'язане з виконанням трудових обов'язків
  7. Затверджено наказом № 120 Міністерства охорони здоров’я України від 25 травня 2000 р.
  8. Заходи безпеки медичних працівників щодо зараження
  9. Зовнішні ознаки стомлення при розумовій праці
  10. Інформатизація медицини та охорони здоров'я в Україні

 

Питання з охорони праці (ОП) мають органічно входити до всього комплексу проблем, які передбачено вирішити у випускній роботі, і бути тісно пов'язані з її основними завданнями та темою роботи.

Роботу над розділом слід розпочати з вивчення відповідних законів України (ЗУ) та законів, що регламентують охорону праці безпосередньо у сфері економіки, а також відповідних міжгалузевих і галузевих державних нормативних актів (ДНАОП). Доречно також ознайомитися з рішеннями Уряду та постановами Верховної Ради України з питань охорони та безпеки праці за останні роки, міжнародними договорами або міжнародними угодами, до яких приєдналася Україна у встановленому порядку, Конвенціями Міжнародної Організації Праці (спеціальної установи Організації Об'єднаних Націй) щодо міжнародного співробітництва у галузі поліпшення умов праці та рекомендаціями щодо їх застосування.

У змісті розділу мають бути відображені основні вимоги, принципи та правила безпеки праці у сфері підприємництва відповідно до обраної тематики роботи.

У вступній частині розділу необхідно обґрунтувати актуальність питань охорони праці в області досліджуваної теми або досліджуваного підприємства, а також розкрити мету та завдання даного розділу, посилаючись на законодавчо-нормативну базу України щодо охорони праці.

Економіка як і кожна сфера діяльності має свої специфічні, різноманітні умови праці, і фахівець економічної спеціальності повинен вміти їх проаналізувати, а результати представити в основній частині розділу з охорони праці. При цьому рекомендується розглянути наступні питання:

- стан, структуру та відповідальних за охорону праці на підприємстві;

- причини та умови виникнення травм, нещасних випадків чи професійних захворювань на досліджуваному підприємстві;

- основні заходи безпеки при використанні технічних засобів та оснащення при проведенні основних робіт на досліджуваному підприємстві;

- особливості режимів праці робітників, службовців, фахівців та керівників, визначення оптимальних або необхідних для функціонування підприємства режимів роботи;

- навчання та перевірка знань робітників та керівників з охорони праці;

- вимоги пожежно та електробезпеки, визначення необхідних заходів попередження пожеж та електротравм;

- наявність засобів індивідуального та колективного захисту та основні заходи при надзвичайних ситуаціях на підприємстві;

Як було вже зазначено, успішне вирішення окреслених завдань в розділі з охорони праці можливе при детальному вивченні державних нормативно-правових документів.

Отже, студенту необхідно обрати ті з них, які безпосередньо регламентують сферу його дослідження (зазвичай, лише деякі з них), узгодити проблематику з керівником, а потім охарактеризувати відповідність проаналізованих у роботі питань основним вимогам, нормам та правилам відповідних законодавчих документів. Для полегшення цієї роботи пропонуємо взяти до уваги ряд основних законодавчих документів, якими можуть скористатися при написанні розділів з охорони праці в своїх роботах майбутні фахівці економісти.

Законодавча база ОП включає: Конституцію України, ЗУ «Про охорону праці», Кодекс законів про працю України, ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», ЗУ «Про пожежну безпеку»; «Про колективні договори і угоди»; «Про охорону здоров'я»; «Про забезпечення.. санітарного та епідемічного благополуччя населення»; «Про захист населення від інфекційних хвороб»; «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки»; «Про інформацію»; ЗУ «Про адміністративні порушення» тощо.

Крім законів України питанням охорони праці приділяється увага в цілому ряді Постанов Кабінету Міністрів України:

- «Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» (559- 2001-п);

- «Про затвердження Міжгалузевої комплексної програми «Здоров'я нації» на 2002-2011 роки» (14-2002-п);

- «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» (442-1992-п);

- «Про створення Національної ради з питань безпечної життєдіяльності населення» (733-1993-п);

- «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру» (1198-1998-п).

Враховуючи те, що реалізація вищезазначених законодавчих актів здійснюється через нормативні акти, студенту слід також обрати необхідні для дослідження державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти, що містять положення про охорону праці, відповідно до обраної теми. Це - правила, стандарти, норми, положення, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов'язкових для виконання.

Нагадаємо, що державний міжгалузевий нормативний акт про охорону праці - це законодавчий акт загальнодержавного користування, дія якого поширюється на всі підприємства, установи, організації народного господарства України незалежно від їх відомчої (галузевої) належності та форм власності. Державний галузевий нормативний акт про охорону праці - це законодавчий акт, дія якого поширюється на підприємства, установи і організації незалежно від форм власності, що відносяться до певної галузі. Повний перелік таких документів знаходиться в державному реєстрі міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці (Реєстр ДНАОП), виданий окремою книгою (К.: Основа, 1995. - 225 с.), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 1993 року-№64 «Про заходи щодо виконання Закону України «Про охорону праці». Він містить повний перелік правил, норм, стандартів, економічних нормативів та інших документів з питань охорони праці. Є офіційним виданням, затвердженим наказом Держнагляд охорони праці України від 6 лютого 1995 року №12 і включає 235 міжгалузевих і 2014 галузевих нормативних актів.

Нижче наведено ряд документів, які можуть бути корисними для відображення в випускних роботах бакалаврів студентів економічних напрямків:

- Положення, постанови, правила:

1) «Положення про розробку інструкцій з охорони праці»;

2) «Правила пожежної безпеки в Україні» (НАГІБ А.01.001- 2004);

3) «Про організацію наукової, науково-технічної діяльності»;

4) «Про організацію наукової, науково-технічної діяльності у вищих навчальних закладах ІІІ та (ІV рівнів акредитації»;

5) «Про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і навчальних закладах»;

- Санітарні норми і правила:

1) СНиП 2.09.04-87 «Административые и бытовые здания», що затверджені Постановою Держплану УРСР 30.03.87 №313;

2) ДСанПіН 3.3.2.007-1998 «Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин»;

3) ДБН В.2.5-23-2003 «Проектування електрообладнання об'єктів цивільного призначення», затверджених наказом Міністерства регіонального будівництва України 24.09.2003 №160;

4)ДБН В.2.5-28-2006 «Природне і штучне освітлення», що затверджені наказом Міністерства регіонального будівництва України 15.05.2006 №168;

- Державні стандарти України:

1) ДСТУ 2272-93 ССБП. «Пожежна безпека. Терміни та визначення»;

2) ДСТУ 2293-93 ССБІІ. «Охорона праці. Терміни та визначення»;

3) ДСТУ 3973-2000. «Правила виконання науково-дослідних робіт»;

4) ГОСТ 2874-82 «Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством»;

5) ГОСТ 12.1.030-81 «Электробезопасность. Защитное заземление, зануление».

Скориставшись вищенаведеним переліком, а також Інтернет-ресурсами студент має обрати, вивчити необхідні нормативні акти, на які обов’язково буде посилатися у своїй випускній роботі.

Зауважимо, що з числа наведених питань студент вибирає тільки ті, які мають відношення до теми роботи, а також додає власні, відповідно до обраної теми роботи.

Розділ слід завершити коротким підсумком та висновками. Можна зазначити можливість використання матеріалів розділу з охорони праці в професійній діяльності фахівців економічного напрямку, відзначити перспективи розвитку зазначеної проблеми та її економічне значення. Оформляється розділ відповідно до існуючих загальних вимог щодо оформлення робіт. У відповідних місцях його тексту мають бути посилання на нормативні документи та законодавчі акти. Їх бібліографічний опис має бути включений до загального списку використаної в роботі літератури.

Матеріали, що не увійшли до основного тексту, наводяться наприкінці випускної роботи у вигляді додатків. Це можуть бути розрахунки, ілюстрації, таблиці, графіки, витяги з нормативних документів та законодавчих актів, тощо.

До списку літератури, крім законодавчих та нормативних актів, що регулюють відносини у галузі реалізації державної політики щодо правових, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини в процесі професійної діяльності, рекомендується включити інші літературні джерела та Інтернет-ресурси.

В додатках приведено приклад виконання і оформлення розділу «Охорона праці на підприємстві».

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 427 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)