АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІНФАРКТ

Прочитайте:
  1. Вихід інфаркту
  2. Дослід 2. Вивчити зміни ЕКГ у тварини з експериментальним інфарктом міокарда.
  3. Етапи фізичної реабілітації хворих на інфаркт міокарда
  4. Інфаркт міокарда
  5. Інфаркт міокарда Варіант І
  6. Інфаркт міокарда Варіант ІІ
  7. Інфаркт міокарда.
  8. Інфаркт міокарду
  9. Інфаркт міокарду

 

Інфаркт (від лат. infarcire – начиняти, набивати) – це мертва ділянка органа або тканини, вимкнута з кровообігу в результаті раптового припинення кровотоку (ішемії). Інфаркт – різновид судинного (ішемічного) коагуляційного або колікваційного некрозу. Це найчастіший вид некрозу.

Некрозу піддаються як паренхіматозні клітини, так і інтерстиціальна тканина. Найчастіше інфаркт виникає при тромбозі або емболії, спазмі, передавленні артеріальних судин. Дуже рідко причиною інфаркту може бути порушення венозного відпливу.

Причини розвитку інфаркту:

- гостра ішемія, зумовлена тривалим спазмом, тромбозом або емболією, передавленням артерії;

- функціональне напруження органа в умовах недостатнього його кровопостачання.

Величезне значення для виникнення інфаркту має недостатність анастомозів і колатералей, яка залежить від ступеня ураження стінок артерій і звуження їх просвітів (атеросклероз, облітеруючий ендартеріїт), від ступеня порушення кровообігу (наприклад, венозного застою) і від рівня виключення артерії тромбом або емболом.

Тому інфаркти виникають звичайно при тих захворюваннях, для яких характерні важкі зміни стінок артерій і загальні розлади кровообігу. Це:

- ревматичні хвороби;

- пороки серця;

- атеросклероз;

- гіпертонічна хвороба;

- бактеріальний (інфекційний) ендокардит.

З недостатністю анастомозів і колатералей пов’язаний розвиток венозних інфарктів при тромбозі вен в умовах застійного повнокров’я. Для виникнення інфаркту велике значення має також стан тканинного обміну, тобто метаболічний фон, на якому розвивається ішемічний інфаркт. Обмін речовин в органах і тканинах, в яких виникає інфаркт, як правило, порушений у зв’язку з гіпоксією, зумовленою загальними розладами кровообігу. Лише закупорка великих магістральних артерій може призвести до змертвіння без попередніх розладів кровообігу і метаболічних порушень в тканині.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 391 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)