АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ішемічна хвороба серця. Профілактика і лікування.

Прочитайте:
  1. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  2. Аритмії серця. Серцева недостатність
  3. Артеріальні гіпертензії. Гіпертонічна хвороба
  4. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  5. Будова серця. Властивості серцевого м'яза
  6. Варикозна хвороба нижніх кінцівок
  7. Визначення за ЕКГ напрямку електричної вісі серця.
  8. Виразкова хвороба
  9. Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки
  10. ВИСИПНИЙ ТИФ І ХВОРОБА БРІЛЛА

Ішемічної, або коронарною хворобою серця (ІХС) називають захворювання, обумовлене недостатнім надходженням крові до м'язів серця. У переважній більшості випадків причиною цього є різке звуження однієї або кількох гілок коронарних артерій, що живлять серце, внаслідок ураження їх атеросклерозом.
Залежно від поєднання кількох факторів проявліня ІХС можуть бути різні. Її першим проявом (і, на жаль, останнім) може бути раптова смерть або інфаркт міокарда, стенокардія, серцева недостатність, порушення ритму серця. Нерідко це захворювання вражає людей ще молодих (віком 30-40 років), які ведуть активний спосіб життя.

Причинами захворювання є: Вживання висококолорійних продуктів з високим вмістом холестерину, жирів, солі;
(м'ясо, яйця, сметана, вершки), а також регулярне вживання алкоголю; Куріння; Малорухливий спосіб життя; Нервово-психічні перевантаження; Профілактика ІХС
В основі профилакти серцево-судинних захворювань лежить боротьба з вище перерахованими факторами ризику: раціонально харчуватися, стежити за масою тіла, регулярно займатися фізичними вправляючись, відмовитися від куріння і зловживання алкоголем, регулярно контролювати свій артеріальний тиск.
ІХС тривалий час може протікати приховано, без характерних симптомів і тільки цілеспрямоване обстеження з використанням елетрокардіографіі, ульторозвукових методів дослідження, дозволяє виявити вже наявні захворювання. При виявлення в людини ІХС основним завданням ставати попередження подальшого прогресування захворювання та ускладнень. Лікування ішемічної хвороби серця Лікувальні заходи при ІХС включають зміна способу життя, усунення факторів ризику ІХС або протидія їм, або призначення медікаіентозних препаратів і хірургічне втручання шляхом накладення аортокоронарне або маммарно-коронарних шунтів.
Встановлення прогнозу при ІХС вимагає врахування великої кількості взаємопов'язаних чинників, що мають різну прогностичну значимість. Дуже несприятливо впливають на прогноз висока (не контрольована медикаментами) артеріальна гіпертонія, важкі розлади ліпідного обміну, важкі форми цукрового діабету.

Сучасні антиангінальні препарати можна розділити на 3 групи: нітрати і нітратободобние; бета-адреноблокатори і антиадренергические кошти; антагоністи кальцію. Найбільш швидко перериває напад стенокардії нитроглецирина. Його частіше приймають у вигляді таблеток по 0,5 мг. Концентрація нитроглецирина в крові досягає максимуму через 4-5 хв. Максимум гемодинамічного і відповідно антиангінальної дії утримується протягом 20 хв. Профілактичний прийом нитроглецирина доцільний за кілька хвилин до виконання навантаження, яка регулярно провокує напад болю, або перед можливим емоційним напруженням. Розроблено різні лікарські форми нитроглецирина, позврляющіе домогтися подовження ефекту, - таблекті і капсули для прийому всередину, мазі та пластирі для накладення на шкіру, платівки для аплікації на слизову оболонку ясен (тринитролонг).

Лікування бета-адреноблокаторами передбачає підбір ефективної дози індивідуально для кожного хворого. Лікування починають з мінімальних доз, які потім поступово підвищують до гемодинамічного та клінічного ефекту. Підібрану ефективну дозу призначають тривалий час з метою підтримуючої терапії. На відміну від нітратів, при тривалому застосуванні бета-адреноблокаторів звикання до них не наступає.
Общіепрізнанние протипоказання до призначення бета-адреноблокаторів наступні: застійна серцева недостатність, не компенсується серцевими глікозидами і діуретиками; бронхіальна астма і важка (обструктивна) дихальна недостатність; брадикардія при ЧСС нижче 50 ударів / хв; артеріальна гіпотонія (систолічний артеріальний тиск 100 мм. рт. ст. і нижче); синдром слабкості синусового вузла; атріовентрикулярна блокада 2 і 3 ступеня.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 521 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)