АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інші антигени еритроцитів

Прочитайте:
  1. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  2. Будова і функції еритроцитів
  3. Визначення діаметру і сферичності еритроцитів
  4. Визначення механічної резистентності еритроцитів
  5. Визначення осмотичної резистентності еритроцитів (за Дасіе)
  6. Визначення теплової резистентності еритроцитів
  7. Гемоліз еритроцитів, види
  8. Групи крові: системи АВ0, СDЕ та ін. Антигенні структури еритроцитів.
  9. Діаметр еритроцитів

На мембранах еритроцитів крім антигенів АВО(Н) містяться й інші ан­тигени, що визначають їх антигенну специфічність.

 

Виділяють більше двадцяти різних систем крові за наявністю інших антигенів. Однак до багатьох із цих чинників у природних умовах немає ан­титіл. Вони можуть утворюватися, як і звичайні імунні антитіла, після надходження в організм антигенів і будуть викликати гемоліз еритроцитів у разі повторного переливання. Тому в разі переливання крові бажана сумісність не тільки за системою АВО, але й за іншими чинниками. У ре­альних умовах важко домогтися повної сумісності, оскільки навіть із тих антигенів, що бажано враховувати, мож­на скласти майже 300 млн комбінацій.

Наведе­ні числа вказують на те, що за винятком монозиготиих близнюків на Землі не існує двох людей з імунологічно абсолютно іден­тичною групою крові. Антигенні власти­вості переважної більшості ізоантигенів настільки слабкі, що вони не виявляються при переливанні крові. Їх потрібно врахо­вувати при трансплантації органів, коли вони діють на імунну систему реципієнта протя­гом тривалого часу і можуть провокувати вироблення антитіл та відторгнення транс­плантата. Саме тому підбір адекватного донора є однією зі складних проблем трансплантології.

Біологічне значення поліморфізму груп крові у людини ще не з'ясовано. Можливо, це є проявом пос­тійно діючої еволюції виду. Принаймні можна стверджувати, що практично кож­ний індивід імунологічно неповторний і, що надзвичайно важливо, імунна система лю­дини здатна відрізняти "свої" клітини і білки від "чужих".

 

Резус-належність

 

Антигенна система СДЕ (резус (Rh) - належність) складніша за будо­вою і кількістю антигенів, ніж інші системи крові.

 

Резус-антигени, як і інші гру­пові ознаки крові людини, успадковуються від батьків, не змінюються протягом життя, локалізуються лише на еритроцитах.

 

Резус-фактор в ерит­роцитах людини був виявлений К. Ландштейнером та І. Вінером. Вони встановили, що плазма кролика, імунізованого еритро­цитами мавпи макаки-резус, аглютинує еритроцити людини, причому у 14 % лю­дей резус-фактор у крові не визначається. Резус-фактор — це ізоантиген (аглюти­ноген), точніше група ізоантигенів (С, Д, Е та ін.), серед яких найактивнішим є ізоаитиген Д.

Цілком природно, що відпо­відного ізоантитіла анти-Д-аглютиніну у резус-позитивних людей у крові немає. Однак немає його і у резус-негативних лю­дей. Тому останні ніяк не реагують на перше переливання їм крові з позитив­ним Д-антигеном. Проблеми виникають при повторних переливаннях, коли Rh-позитивні еритроцити донора стимулю­ють вироблення - Rh позитивних антитіл у крові Rh-негативного реципієнта. Цей про­цес відбувається досить повільно, протя­гом кількох місяців, і наступне переливан­ня Rh-позитивної крові Rh-негативній лю­дині спричинює аглютинацію з відповід­ними наслідками.

 

У більшості людей (до 85%) на мембрані еритроцита є так званий резус-фактор (Rh - фактор), що міститься також в еритроцитах мавп макака-резус. Такі люди назива­ються резус-позитивними. Але, на відміну від антигенів А і В, у сироватці крові резус-негативної людини відсутні антирезусні антитіла.

Вони з'яв­ляються після проникання резус-позитивних еритроцитів у русло крові резус-негативних людей, яких нараховується приблизно 15%.

Переливання резус-негативній людині резус-позитивних еритроцитів призведе до імунізації, тобто до появи в реципієнта резус-антитіл, на­явність яких становить небезпеку. Повторне переливання резус-позитивної крові резус-негативній людині може викликати групову несумісність крові, тому що в разі введення резус-позитивні еритроцити будуть склею­ватися і гемолізуватися резус-антитілами реципієнта.

 

 

Резус-конфлікт.

Імунні антитіла утворюються у випадках неправильного переливання крові, коли резус-позитивну кров, що містить антигени системи СДЕ, переливають людині, у якої цих антигенів нема. Те саме може відбутися при ускладненій вагітності, коли жінка має резус-негативну кров, а плід - резус-позитивну. Так, якщо резус-негативна жінка вагітна резус-позитивним плодом, то у відповідь на надходження у її організм еритроцитів плода пос­тупово, протягом кількох місяців, утворюються антирезус-антитіла. За нор­мального перебігу вагітності це можливо лише під час пологів, коли ушкод­жується плацентарний бар'єр (у нормі кров плода і матері не змішується). Аглютиніни проти Rh + -фактора, як і низки інших, що з'являються у разі імунізації і здатні легко проникати через плаценту. Тому під час повторної резус-конфліктної вагітності саме імунні антирезус-антитіла проникають через плаценту і спричиняють руйнування еритро­цитів плода з усіма негативними наслідками (гемолітична жовтяниця).

 

Як правило, перша вагітність про­ходить без ускладнень, але наступні, якщо не вжити спеціальних заходів, можуть ста­новити загрозу життю плода. Подібішй іму­нологічний конфлікт може мати місце і в системі АВО у випадках гетероспецифічної вагітності — коли в крові плода наявний антиген, якого немає в крові матері.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 795 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)