АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Юридична відповідальність медичних працівників за порушення законодавства про охорону праці

Прочитайте:
  1. E. - Порушення слиновиділення.
  2. E. - Порушення слиновиділення.
  3. III. Розгляд медичних справ в експертних комісіях
  4. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  5. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  6. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  7. Аритмії зумовлені порушенням автоматизму.
  8. Аритмії зумовлені порушенням провідності міокарда.
  9. Вимоги до медичних працівників
  10. Відповідальність спеціалістів поліграфа

 

Законодавством передбачено застосування правових санкцій до підприємства (медичного закладу), де не виконуються вимо­ги щодо охорони праці. Відповідно до ст. 43—44 Закону Украї­ни «Про охорону праці», за порушення нормативних актів про охорону праці, невиконання розпоряджень посадових осіб орга­нів державного нагляду з питань безпеки, охорони праці і вироб­ничого середовища підприємства, установи, організації можуть притягатись органами державного нагляду за охороною праці до сплати штрафу.

 

Максимальний розмір штрафу не може перевищувати 2 % мі­сячного фонду заробітної плати медичної установи, організації.

 

Штрафи накладають керівники Держнаглядохоронпраці та місцевих органів.

Медичний заклад сплачує штраф за кожний нещасний ви­падок та випадок хронічного захворювання, які сталися на ви­робництві з його вини. Якщо встановлено факт приховування не­щасного випадку, заклад сплачує штраф у десятикратному роз­мірі. Конкретні вимоги і порядок накладання штрафів визначає законодавство. Власник чи уповноважений ним орган має право оскаржити в місячний термін рішення про стягнення штрафу в судовому порядку.

 

Несплата штрафу впродовж місяця після остаточного вирі­шення спору тягне за собою нарахування (на суму штрафу) пені у розмірі 2 % за кожний день прострочення.

Законодавством також встановлена юридична відповідаль­ність медичних працівників, винних у порушенні законодавчих актів про охорону праці. Усі, хто не виконує вимог, насамперед відповідальні у дисциплінарному порядку.

 

Кодексом про адміністративні правопорушення України (ст. 93, п. 4 ст. 188, п. 5 ст. 188) передбачена адміністративна від­повідальність.

Кримінальним кодексом України від 5 квітня 2001 р. перед­бачена кримінальна відповідальність за порушення:

а) вимог законодавства про охорону праці (ст. 271);

б) правил безпеки під час виконання робіт зі шкідливими умо­вами праці (ст. 272);

в) правил безпеки на вибухонебезпечних медичних підприєм­ствах або у вибухонебезпечних цехах (ст. 273);

г) правил, що стосуються безпечного використання медичної промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і спо­руд, якщо ці порушення створили загрозу медичним працівни­кам чи настання інших тяжких наслідків, або заподіяли шкоду здоров'ю (ст. 274).

 

Медичні працівники, що винні за порушення вимог щодо охо­рони праці, притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно із законом.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 2430 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)