АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мал. 127. Ротова порожнина. Зів.

Прочитайте:
  1. Б. ВЛАСНЕ РОТОВА ПОРОЖНИНА
  2. Ротова порожнина. Язик. Мигдалики
  3. РОТОВАЯ ЖИДКОСТЬ
  4. Ротовая жидкость, состав и свойства слюны
  5. Ротовая полость
  6. Ротовая полость
  7. Ротовая полость
  8. Ротовая полость
  9. Ротовая полость

 

1. arcus palatoglossus;

2. arcus palatopharyngeus;

3. tonsilla palatina;

4. uvula palatina;

5. dorsum linguae;

6. isthmus faucium.

 

Ротова порожнина (cavitas oris) є початком травної системи, розташована в нижній частині голови. Спереду вона обмежована губами, збоку (справа та зліва) - щоками, зверху піднебінням, знизу - надпід’язиковими м’язами. Ззаду через широкий отвір - зів порожнина рота сполучається з глоткою (мал. 126 – 128). У порожнині рота розташовані зуби, язик, в неї відкриваються протоки великих і малих слинних залоз. Порожнину рота поділяють на присінок рота та власне ротову порожнину (мал. 126). Присінок рота (vestibulum oris) має ротову щілину (rima oris), що розміщена горизонтально між верхньою й нижньою губами. Ззовні присінок обмежований щоками, з обох боків від ротової щілини губи зрощуються, переходять одна в одну й утворюють кут рота (angulus oris). Зовнішня поверхня губ - це шкірна частина (pars cutanea), внутрішня - слизова оболонка (pars mucosa), між ними розташована проміжна частина (pars intermedia). Проміжна частина зовнішньо схожа на слизову оболонку з численними сосочками, з тонким шаром зроговiлого епiтелiю, сальними залозами, але без слизових залоз. На шкірі верхньої губи по середній лінії йде верхньогубний жолобок (philtrum), що закінчується горбком (tuberculum).

 

Мал. 128. Ротова порожнина. Глотка. Сагітальний розтин голови та шиї:

 

1. vestibulum oris;

2. cavitas oris propria;

3. arcus palatoglossus;

4. arcus palatopharyngeus;

5. tonsilla palatina;

6. ostium pharyngeum tubae auditivae;

7. tonsilla pharyngealis;

8. pars nasalis pharyngis;

9. pars oralis pharyngis;

10. pars laryngea pharyngis;

11. larynx;

12. palatum molle;

13. palatum durum;

14. m. genioglossus;

15. m. geniohyoideus.

 

У товщi губ мiститься коловий м’яз рота, а внутрiшня поверхня їх покрита слизовою оболонкою, яка продовжується на коміркові відростки верхньої та нижньої щелеп, щiльно зростається з їх окiстям й утворює ясна (gingivae). По середнiй лiнiї мiж губами та яснами слизова оболонка стовщується й утворює двi складки - вуздечку верхньої губи (frenulum labii superioris) та вуздечку нижньої губи (frenulum labii inferioris). Губи, зрощуючись збоків, обмежовують ротову щiлину, утворюючи спайку губ (comissura labiorum). Крiм губ присiнок рота спереду та з бокiв обмежований щоками (buccae), якi також складаються iз шкiри, м’язiв та слизової оболонки. Мiж шкiрою i щічним м’язом є скупчення жирової тканини - жирове тiло щоки (corpus adiposum buccae), яке особливо добре розвинене у немовлят. Вважають, що у дiтей грудного вiку жирове тiло щоки призводить до стовщення стiнки порожнини рота i тим самим зменшує атмосферний тиск на неї, що сприяє процесу ссання. На слизовiй оболонцi щоки в присiнку рота навпроти верхнього другого великого кутнього зуба вiдкривається вивiдна протока привушної слинної залози.

Зуби (dentes) розташованi на межi присiнку рота та власне ротовою порожниною (мал. 129-131). Структура зубів дещо iнша, ніж структура кісток, однак вони схожі за своїми хiмiчними та фiзичними властивостями. У дорослої людини є 32 зуби, якi називають постiйними (dentes permanentes), а у дiтей 20 молочних зубiв (dentes decidui).

 

Мал. 129. Постійні зуби: а - верхні, б - нижні:

 

1. dentes incisivi;

2. dens caninus;

3. dentes premolares;

4. dentes molares;

5. dens serotinus (molaris tertius).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 670 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)