АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інфекційний мононуклеоз

Прочитайте:
  1. Глава 13. Інфекційний процес. Гарячка
  2. Инфекционный мононуклеоз 6(69)
  3. Інфекційний контроль в хірургії.
  4. Інфекційний процес
  5. Какую форму имеет возбудитель инфекционного мононуклеоза?

Інфекційний мононуклеоз (синоніми: хвороба Філатова, залозиста лихоманка, моноцитарна ангіна, хвороба Пфейфера та інше; infectious mononucleosis – англ., infectiose Mononukleos - нім.) - антропонозне вірусне захворювання, переважно з крапельним механізмом передачі, що характеризується інтоксикацією, лихоманкою, генералізованою лімфаденопатією, специфічними змінами в крові.

На сьогодні збудником захворювання вважають EBV (вірус Епштейна-Барра). Актуальність проблеми мононуклеозу пов'язана передовсім із повсюдним розповсюдженням захворювання і високим ступенем ураження населення вірусом EBV. За останніми даними серед країн, що розвиваються (в їх числі і Україна) інфікованість дітей віком до 3 років досягає 80%. Виявлена здатність віруса до пожиттєвої персистенції в організмі, встановлено його зв'язок з повільними інфекціями, а також з неопластичними захворюваннями (лімфомою Беркітта, носоглотковою карциномою). В останні роки встановлено, що EBV виступає маркером опортуністичної інфекції при захворюванні на СНІД, що дало поштовх до вивчення взаємовідносин EBV з ВІЛ. Важливою проблемою є можливість передачі EBV через донорську кров. Проблема вивчення цього захворювання полягає в тому, що досі не знайдена експериментальна модель серед тварин, на якій можна було б вивчати варіанти перебігу і наслідки інфекційного мононуклеозу.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 399 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)