АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етіологія. Збудник - вірус Епштейна-Барра - представляє собою В-лімфотропний вірус людини, що належить до групи вірусів герпеса (сімейство - Gerpesviridae

Прочитайте:
  1. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  2. Гарячка: етіологія, патогенез, види температурних кривих і їх характеристика.
  3. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  4. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  5. Етіологія
  6. Етіологія
  7. Етіологія
  8. Етіологія
  9. Етіологія

Збудник - вірус Епштейна-Барра - представляє собою В-лімфотропний вірус людини, що належить до групи вірусів герпеса (сімейство - Gerpesviridae, підсімейство Gammaherpesvirinae). Це вірус герпеса людини, типу 4. Вірус містить двоспіральну ДНК. Віріон складається із капсида діаметром 120-150 нм, оточеного оболонкою, що містить ліпіди. Вірус Ебштейна-Барра володіє тропізмом до В-лімфоцитів, що містять поверхневі рецептори до цього вірусу. В них відбувається або синтез повних частинок віріону, або тільки його окремих компонентів. Останні дослідження виявили наявність вірусу і в епітеліальних клітинах рото- і носоглотки Окрім інфекційного мононуклеозу, цей вірус має етіологічну роль у виникненні лімфоми Беркітта, при назофарингеальній карциномі і при деяких лімфомах у осіб з ослабленим імунітетом. Вірус може тривалий час персистувати в клітинах господаря у вигляді латентної інфекції. Він має ряд антигенних компонентів, спільних з іншими вірусами групи герпеса. Загалом виділяють 4 основних антигени EBV:

• Ранній антиген (early антиген - ЕА), що з'являється в ядрі і цитоплазмі, передуючи синтезу вірусних частинок. Містить D- i R-компоненти.

• Капсидний антиген (viral capside antigen - VСА), що міститься в нуклеокапсиді віруса. В інфікованих клітинах, що містять геном EBV, але в цитоплазмі яких відсутній VСА, реплікація вірусу не відбувається.

• Мембранний антиген (membrane antigen - МА).

• Ядерний антиген (Ebstain-Barr nuclear antigen – ЕBNA), що складається із комплексу поліпептидів.

Виділяють А і В штами EBV. Між штамами вірусу, виділеними від хворих на різні клінічні форми мононуклеозу, немає суттєвих відмінностей.

Час появи та біологічна значимість цих антигенів неоднакові. Знання термінів появи різних антигенів та виявлення антитіл до них дають можливість з достатньою достовірністю діагностувати гостру, латентну та хронічну ЕБВ – інфекцію. При гострій інфекції спочатку з’являються антитіла до ранніх антигенів, потім до ядерного антигену. При латентній інфекції виявляються антитіла до капсидного та мембранного антигенів за відсутності антитіл до ранніх антигенів.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 433 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)