АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гарячка: етіологія, патогенез, види температурних кривих і їх характеристика.

Прочитайте:
  1. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  2. Болезнь Паркинсона, патогенез, клиника, принципы лечения. Другие проявления гипокинетически-гипертонических нарушений.
  3. Ботулизм, патогенез, микробиологическая диагностика. Специфическая профилактика и терапия ботулизма.
  4. Брюшной тиф. 1) этиология и патогенез, 2) стадии и их морфология, 3) морфология общих изменений, 4) кишечные осложнения, 5) причины смерти.
  5. Бульбарный и псевдобульбарный паралич. Клиническая характеристика. Симптомы. Локализация
  6. Геморрагический инсульт. Этиология, патогенез, клиника, диагностика, дифференциальное лечение.
  7. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  8. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  9. Д. Кишечная коли инфекция. 1) этиология и патогенез, 2) макро- и микроскопические изменения в кишечнике, 3) изменения в других органах, 4) осложнения, 5) причины смерти.

Гарячка - це типовий патологічний процес, що розвивається у відповідь на пірогенні подразники і виявляє себе перебудовою терморегуляції, спрямованою на активне підвищення температури тіла.

Етіологія:

Пірогени - речовини, які є причиною розвитку гарячки.

Їх поділяють на: а) інфекційні і неінфекційні; б) природні і штучні; в) екзогенні і ендогенні; г) первинні і вторинні.

До інфекційних пірогенів відносяться: 1) ендотоксини грамнегативних бактерій (пірогенною дією володіє фрагмент токсину - ліпоїд А); 2) екзотоксини грампозитивних бактерій (дифтерійний, правцевий); 3) продукти діяльності патогенних грибів; 4) рикетсії; 5) віруси.

Неінфекційними пірогенами є: 1) компоненти несумісної за групою перелитої крові (трансфузіїна лихоманка); 2) екзогенні білки (білки молока при парентеральному його введенні); 3) продукти розпаду тканин.

Природними називають пірогени, які існують у природі або утворюються природним шляхом із непірогенних речовин.

Штучні пірогени одержують шляхом обробки нативних бактеріальних токсинів і використовують з лікувальною метою (піротерапія). Найбільш відомими є пірогенал, отриманий із Pseudomonas aeruginosa, і пірексаль, виділений із Salmonella abortus equi.

Екзогенні пірогени надходять або вводяться ззовні. При введенні екзогенного пірогену парентерально лихоманка виникає через 45-90 хв.

Ендогенні пірогени утворюються в самому організмі.

До них відносяться: 1) продукти первинної і вторинної альтерації, які утворюються у вогнищі запалення; 2) продукти, які надходять у кров із вогнищ некрозу (наприклад, при інфаркті міокарда); 3) метаболіти стероїдних гормонів; 4) комплекси антиген-антитіло; 5) лейкоцитарні пірогени - продукти діяльності нейтрофілів і макрофагів.

Первинними називають пірогени, які безпосередньо не впливають на центр терморегуляції.

Вони вступають у взаємодію з гранулоцитами, моноцитами і лімфоцитами крові, а також з фіксованими тканинними макрофагами (моноцитами крові і лімфи, фіксованими макрофагами селезінки, печінки, лімфатичних вузлів, лімфоцитами, ендотеліоцитами і ін), активують їх та індукують синтез у них різних біологічно активних білкових речовин - «вторинних пірогенів».

Патогенез:

Як екзо- так і ендогенні первинні пірогени сприймаються організмом у якості чужорідних речовин і реагують з рецепторним апаратом макро- і мікрофагів або по-глинаються ними. Внаслідок цього лейкоцитами виробляється і виділяється у кров вторинний ендопіроген - інтерлейкін 1 (Іл 1).

Температура в організмі регулюється центром терморегуляції, який знаходиться в гіпоталамусі. Іл 1 взаємодіє з рецепторами нейронів так званої «установочної точки» у гіпоталамусі. Як наслідок, активується фермент фосфоліпаза А2, що вивільняє з плазматичної мембрани арахідонову кислоту, з якої утворюються простагландини групи Е. Завдяки простагландинам звичайні сигнали про нормальну температуру ядра починають сприйматися нейронами «установочної точки» як інформація про зменшення температури. Тому активується центр теплоутворення та гальмується центр тепловіддачі.

Крім нервових клітин, Іл 1 взаємодіє також з рецепторами різних клітин і зумовлює нетемпературні ефекти гарячки. Впливаючи на лімфоцити, Іл 1стимулює синтез антитіл, на гепатоцити - вироблення фібриногену, на ендотеліоцити – факторів згортання крові. Інша дія інтерлейкіну 1 спостерігається у м'язах - протеоліз і біль; у хрящах - руйнування; у тканинах головного мозку — сонливість, марення. Крім пірогенів, гарячку можуть викликати гормони щитоподібної залози (тироксин), гіпофізу (тиротропний гормон). А глюкокортикоїди (гормони кори наднирників) гальмують розвиток гарячкової реакції.

В и д і л я ю т ь 3 стадії гарячки:

1) підвищення температури (st. incrementi);

2) збереження підвищеної температури (st. fastigii);

3) зниження температури (st. decrementi).

Характерною особливістю першої стадії є переважання теплопродукції над тепловіддачею. Не треба думати, що в цьому періоді втрачається контроль над регуляцією тепла. Навпаки. Референтна температура “установочної точки” активно зміщується вгору, і всі механізми теплопродукції і тепловіддачі перебудовуються таким чином, щоб утримати температуру тіла на вищому рівні. Перш за все, обмежується тепловіддача, і цей механізм має вирішальне значення. Звужуються периферичні судини, зменшується приплив теплої крові до периферичних тканин, зменшується потовиділення і випаровування. Крім того, блокуються всі інші шляхи віддачі тепла - радіація, кондукція, конвекція. Паралельно з цим збільшується теплопродукція. Наростає м’язовий тонус, з’являється тремор м’язів, зростає продукція тепла в печінці та інших внутрішніх органах. Підвищення температури тіла супроводжується остудою, тобто сильним відчуттям холоду в поєднанні з інтенсивним тремором.

Ступінь та швидкість підвищення температури залежить від концентрації пірогенних речовин у крові, властивостей гематоенцефа-лічного бар'єру, що визначає поступлення пірогенних речовин у мозок, і реактивно-сті хворого.

Коли температура тіла досягає визначених меж, її ріст припиняється. Встанов-люється нове стійке співвідношення між теплопродукцією та тепловіддачею. Темпе-ратура тіла стабілізується на новому рівні; настає друга стадія гарячки. При цьому дриж зникає, а судини розширюються, шкіра червоніє, стає гарячою на дотик. Обмін речовин збільшується у 2 - 3 рази при підвищенні температури на 1,0°С. У виснажених людей інфекційні хвороби можуть перебігати без гарячки. У дітей вона розвивається швидко, у людей похилого віку - повільно, до невисокого рівня.

Після припинення дії пірогенів центр терморегуляції набуває попереднього стану, установочна точка температури знижується до нормального рівня і розвивається третя стадія гарячки. Тепло, що накопичилось в організмі, виводиться за рахунок розширення шкірних судин, великого потовиділення та швидкого дихання.

Р о з р і з н я ю т ь 2 варіанти зниження температури:

1) критичне зниження - різке зменшення температури протягом декількох годин;

2) літичне зниження - поступове зменшення температури протягом декількох діб.

При критичному зниженні температури спостерігається рясне потовиділення із різким розширенням периферичних судин, що може призвести до падіння артеріального тиску і розвитку гострої судинної недостатності (колапсу).

За рівнем підвищення температури розрізняють наступні типи гарячкки: а) субфебрильну - підвищення температури до 380С;б) помірну - 38-390С;в) високу (піретичну) - 39-410С і г) гіперпіретичну - 41-420С.

Типи температурних кривих

Температурна крива під час гарячки складається з трьох частин - підвищення, стояння і зниження, але у кожної є свої особливості, що можуть дати інформацію про стан хворого та мають діагностичне значення.

На характер температурної кривої можуть впливати особливості збудника, циклічність його розвитку в крові, організм хворого, здатність його імунної системи відповідати на чужорідні антигенні стимули. Внаслідок широкого застосування антибіотиків температурні криві значною мірою втратили свою типовість.

Розрізняють наступні типи гарячки:

1. Гарячка постійного (сталого – febris continua) типу.


Характерно: температура встановлюється на високих цифрах, добові коливання невеликі, не більше 1°С. Спостерігається при крупозній пневмонії, черевному та висипному тифах, ревматизмі.

2. Гарячки послаблюючого(ремітуючого- f.remittens) типу.

Xарактерно: добові коливання температури в межах 1-2 °С, без зниження ранкової температури до норми, і спостерігається при гнійничкових захворюваннях, вогнищевих запаленнях.


3. Гарячка переміжного (інтермітуючого – f.intermittens) типу


Характерно: короткочасне, частіше раптове, в II половині дня чи нічне підви-щення температури до 39-40°С і швидке (через декілька годин) її повернення до но-рми. Періоди гарячки повторюються через 1-3 дні. Спостерігається при малярії.

 

4.Гарячка виснажуючого (гектичного – f.hectica) типу:

Характерно: великі добові коливання температури (3-4°С) з різким ранковим зниженням до норми. При цьому виникає значне потовиділення і виснажлива слаб-кість. Спостерігається при сепсисі, гнійничкових захворюваннях, активному тубер-кульозі з розпадом легеневої тканини.


 

5.Гарячка спотвореного (інвертобаного) типу:

...

Характерно: подібна до гарячки гцктичного типу, але максимум температури спостерігається вранці, а ввечері вона нормалізується. Спостерігається при сепсисі,


важких формах туберкульозу.

 

6.Гарячка поворотного (рекурентного – f.recurrens) типу.


Характерно: раптове кількаденне підвищення температури до 39-400 С і вище, потім раптове її падіння до норми і через декілька днів повторне підвищення температури. Спостерігається при поворотному тифі.

7.Гарячка хвилеподібного (ундулюючого) типу:

Характерно: поступове підвищення температури тіла протягом певного періоду з наступним її падінням та більш-менш тривалим безгарячковим періодом спостерігається при лімфогранулематозі, бруцельозі.


8.Гарячка нерегулярного (неправильного – f.atypica) типу:


Характерно: добові коливання температури різнорідні, різної тривалості. Спос-терігається при багатьох захворюваннях, наприклад, при ревматизмі, хронічному бронхіті, дизентерії, грипі, сепсисі.

 

Зміни в органах і системах при гарячці

Гарячка супроводжується зміною функцій багатьох органів, у тому числі ЦНС, імунної, серцево-судинної, дихальної, травної, сечовидільної та інших систем.

Частота скорочень серця наростає пропорційно підвищенню температури - з кожним градусом на 10 ударів за 1 хв. Цю тахікардію пояснюють прямим впливом нагрітої крові на синоатріальний вузол. При черевному і поворотному тифах із-за токсичного ушкодження синусного вузла спостерігається брадикардія та зменшення артеріального тиску;

В першій стадії збільшується ударний і хвилинний об’єми, звужуються периферичні судини, підвищується артеріальний тиск. Кров перерозподіляється до внутрішніх органів. Шкіра стає блідою і холодною. Потовиділення обмежується. В третій стадії, навпаки, кров перерозподіляється із внутрішніх органів у розширені судини шкіри. Зростає потовиділення і тепловіддача. Якщо температура знижується дуже швидко, це може ускладнитися колапсом.

Зі сторони системи травлення спостерігається: зменшення виділення слини (сухий обкладений язик), зниження кількості та кислотності шлун-кового соку, апетиту.

ЦНС характеризується порушенням рівноваги між процесами збудження та гальмування (останні переважають). У людини може спостерігатись безсоння, від-чуття розбитості, втоми, головний біль. Можливі галюцинації, втрата свідомості, за-паморочення

Збільшується основний обмін (на 10-12% при збільшенні температури на 1°С). Це викликає збільшення споживання кисню і поживних речовин. Оскільки апетит у хворого відсутній, йде використання ендогенних джерел енергії, людина втрачає у вазі.

Зростає потреба організму у воді, оскільки збільшуються нечуттєві витрати води через шкіру і дихальні шляхи. У зв’язку з цим у маленьких дітей і важкохворих може розвиватися зневоднення. З метою його попередження людям, яких морозить рекомендують рясне питво.

При помірній гарячці (38-39°С) частота дихання і альвеолярна вентиляція зростають у більшій мері, ніж утворення вуглекислого газу. У зв’язку з цим може розвиватися гіпокапнія і, як наслідок, газовий алкалоз. З метою його попередження рекомендують пити підкислену рідину.

При значній гарячці (понад 39°С) відбувається мобілізація вільних жирних кислот і підсилюється утворення в печінці кетонових тіл. Кетонемія може призвести до розвитку метаболічного ацидозу.

При гарячці розвивається негативний азотистий баланс, обумовлений перевагою катаболізму білків над їх синтезом.

У І стадії діурез збільшується, у II стадії він зменшується, а у III стадії знову збільшується діурез і потовиділення.

Захисно-пристосувальне значення гарячки.

При гарячці в організмі створюються несприятливі умови для розвитку збудників інфекційних хвороб і підвищується активність механізмів неспецифічної і специфічної резистентності організму. Зокрема:

а) пригнічується розмноження багатьох вірусів, підсилюється утворення інтерферонів;

б) збільшується фагоцитарна активність макрофагів і нейтрофілів;

в) підвищується інтенсивність синтезу антитіл;

г) зростає чутливість багатьох інфекційних збудників до дії лікарських речовин;

д) покращується бар’єрна і антитоксична функція печінки, підсилюється діурез і, отже, виділення з організму токсичних речовин.

Однак, підвищення температури тіла може спричинити розлади багатьох органів і систем, у першу чергу нервової та серцево-судинної, що особливо є небезпечним для дітей та людей похилого віку.

Якщо співставити позитивні і негативні сторони гарячки, то в цілому її слід розцінювати як захисно-пристосовний процес. Клінічно цей висновок знайшов практичне втілення у формі піротерапії і був підтверджений її ефективністю. Піротерапія почала застосовуватися з кінця минулого століття головним чином для лікування сифілісу. Хворим з прогресивним паралічом прищеплювали поворотний тиф, малярію та інші інфекційні хвороби і спостерігали тривку ремісію. В наш час введення високоочищених пірогенних препаратів застосовується для лікування туберкульозу, ниркової артеріальної гіпертензії.

У результаті досліджень були розроблені вітчизня-ний препарат пірогенал та швейцарський пірексаль. При введенні пірогеналу (1мкг на 1кг маси тіла), через 60-90хв розвивається гарячка, яка триває 6-9 год.

Останніми досягненнями стали штучно синтезовані пірогени, біологічною основою яких є ліпідна частина (ліпоїд А). Крім того, тепер у клініці застосовується інтерлейкін-1. Введений ззовні, він не спричиняє побічної дії, а лише стимулює. У цьому його переваги над іншими пірогенами.

 

 

Гіпертермія (гарячкоподібний стан - ГПС) – підвищення температури тіла без участі пірогенів.

При гарячці має місце не порушення, а перебудова терморегуляції. При гіпертермії терморегуляція порушена. Гіпертермія виникає без продукції пірогенних речовин і розвивається внаслідок утрудненої тепловіддачі або первинно порушеної роботи центру терморегуляції. Тепловіддача з поверхні шкіри можлива при температурі довкілля до 33°С (це температура шкірних покривів). При підвищенні температури зовнішнього середовища на вулиці або виробництві, збільшенні вологості повітря, носінні синтетичного чи цупкого одягу (комбінезон) тепловіддача утруднюється. Перегріванню у цих випадках сприяє зростання теплопродукції у зв'язку з м'язовою роботою.

У стадію компенсації організм старається звільнитися від надлишку тепла шляхом максимальної напруги процесів тепловіддачі за рахунок розширення шкірних судин, інтенсивного потовиділення та швидкого дихання. При високій вологості цей шлях перекривається, всі компенсаторні механізми стають неефективними, темпе-ратура тіла прогресивно наростає і розвивається стадія декомпенсації.

При гарячці температура тіла піднімається не вище 41,1 °С, при гіпертермії— до 43°С і більше.

На відміну від гарячки при перегріванні відбувається затримка тепла в організмі незалежно від температури довкілля.

У клініці відоме також явище, назване гіпертермічний синдром, який виникає при ураженні мозку (центрів терморегуляції) внаслідок травми, крововиливів, пухлин, інфекцій мозку тощо.

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

Основної:

1. Патологічна фізіологія. За ред. Проф. М.Н. Зайка і проф.Ю.В. Биця. -К.: Медицина, 2008.-211-236 с.

2. Бондар Я.Я., Файфура В.В. Патологічна анатомія і патологічна фізіологія людини. - Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. – 162-189 с.

3. Шлопов В.Г. Патологічна анатомія.- Вінниця: Нова книга, 2004.- 216-226 с.

Додаткової:

1. Анатомія та фізіологія з патологією. За ред. проф.Я.І.Федонюка.- Тернопіль: Укрмедкнига, 2001.- 89-96 с.

2. Атаман О.В. Патологічна фізіологія в запитаннях і відповідях.-Вінниця:Нова книга, 2007.-106 с.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 3835 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)