АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Місцеві та загальні ознаки запалення

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. БАНАЛЬНЕ І СПЕЦИФІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ
  3. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  4. Відмінні ознаки квашіоркору і аліментарного маразму
  5. Глава 10. Запалення
  6. Грануломатозне запалення
  7. Діагностичні ознаки вагітності
  8. Ділянка запалення характеризується значними змінами метаболізму.
  9. Ексудативне запалення
  10. Ексудація – це процес виходу рідини, білків, електролітів та формених елементів крові з судинного русла в осередок запалення.

Місцеві прояви запалення:

1. Почервоніння (rubor) пов’язано з розвитком артеріальної, а потім і венозної гіперемії.

2. Підвищення місцевої температури (саlоr) обумовлено підвищенням інтенсивності метаболічних процесів у вогнищі запалення, а також артеріальною гіперемією, під час якої в тканину надходить багато теплої артеріальної крові.

3. Основу набряку (tumor) становлять механізми ексудації.

4. Біль (dolor) виникає в результаті подразнення рецепторів медіаторами запалення (гістамін, кінінн). а також механічним тиском ексудату, ацидозом і гіперосмією.

5. Порушення функції (functio laesa) є наслідком ушкодження й загибелі кліти.

До загальних проявів запалення відносять гарячку, лейкоцитоз, прискорення швидкості осідання еритроцитів, збільшення обміну речовин, зміни імунологічної реактивності, явища інтоксикації організму.

Завершення запалення:

Наслідки запалення залежать від етіології, перебігу і структури органа, в якому воно виникло. Типові наслідки такі:

а) практично повне відновлення структури та функції (повернення до нормального стану);

б) загибель органа і всього організму - при некротичному запаленні;

в) відновлення структури органа шляхом субституції (рубцювання);

г) перехід у хронічну форму;

Біологічне значення запалення:

Запалення - процес, необхідний для підтримання життя. Воно виникло у філогенезі як пристосувальне до впливу чужорідних і шкідливих для організму чинників явище, яке через відмежування запального осередку від усього організму запобігає поширенню та генералізації запального процесу, зосереджуючи боротьбу зі шкідливими агентами в одному місці. Запальний осередок не лише фіксує все, що міститься у ньому, а й поглинає токсичні речовини, які циркулюють у крові, бо навколо осередку формується своєрідний бар'єр з однобічною проникністю.

Порушення будь-якої ланки запального процесу приводить до важких наслідків: зростає ризик інфекційних захворювань, збільшується ймовірність генералізації інфекційного процесу; знижується стійкість організму до пошкоджуючих впливів довкілля; зменшується тривалість життя. Механізми запалення порушуються при променевій хворобі, цукровому діабеті, уремії, хронічному протіканні запалення, хронічному грануломатозі.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1691 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)