АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Шляхи попадання інфекції в рану

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  3. Асоціативні провідні шляхи
  4. Аферентні провідні шляхи
  5. ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак активації процесу. Назвіть ознаку, що свідчить про перехід ВІЛ-інфекції у СНІД?
  6. Вірусні повітряно-крапельні інфекції. ВІЛ-інфекція. Дітячі інфекції. Карантінні інфекції.
  7. ГОСТРІ РЕСПІРАТОРНІ ВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ
  8. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції
  9. Ентеральні шляхи
  10. Еферентні провідні шляхи

 

Екзогенний шлях - занесення інфекції в рану із зовнішнього середовища; з повітря (повітряна інфекція): передача бактерій, колонізуючих (при обсіюванні) ротоглотку членів операційної бригади, зі слиною при розмові, кашлі (кра­пельна інфекція); з контамінованих (заражених) предметів, що стикаються з раною (контактна інфекція); з предметів, що залишаються в тканинах - швів, дренажів, алопластичних протезів та ін. (імплантаційна інфекція).

Ендогенний шлях - це розповсюдження інфекції з джерел, що є в організмі хворого (каріозні зуби, запалення мигдаликів, фурункул, абсцес тощо). Існує декілька видів розповсюдження інфекції ендогенним шляхом: гематогенний -по кровоносних судинах; лімфогенний, коли інфекція переноситься з течією лімфи; лактогенний - при маститах; контактний - при переході інфекції з одного орга­на на інший або навколишню тканину: гострий апендицит - тифліт (запалення сліпої кишки), панкреатит - заочеревинна флегмона клітковини тощо.

У деяких випадках інфекція може залишатися на тривалий час у ткани­нах, не даючи знати про себе і бути якби "замурованою" сполучною ткани­ною, така інфекція називається "дрімаючою", при ослабленні організму вона може спричинити розвиток запального гнійного процесу.

Профілактика ендогенної інфекції досить складна (інколи хворі не знають про її існування), вимагає ретельного обстеження, складної діагностичної апа­ратури і великих зусиль для її ліквідації (санації).

Останнім часом, у зв'язку зі зміною патогенних властивостей мікрофло­ри, впровадженням у практику складних і великих оперативних втручань, без­контрольним призначенням антибіотиків та ін., збільшилось число гнійних хірургічних захворювань і їх ускладнень, а також з'явились резистентні, так звані внутрішньолікарняні штами інфекції.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 933 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)