АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Види антисептики

Прочитайте:
  1. Антисептика. Дж. Листер и Н. И. Пирогов - основоположники антисептики. Асептика. Методы стерилизации.
  2. Антисептики
  3. Антисептики для обработки кожи и слизистых
  4. Дезинфектанты и антисептики
  5. История развития асептики и антисептики.
  6. Класифікація хімічних і біологічних засобів антисептики, механізм дії і методи застосування.
  7. МЕТОДЫ АНТИСЕПТИКИ
  8. Основи асептики та антисептики.
  9. Основні принципи антисептики

 

Розрізняють механічну, фізичну, хімічну і біологічну антисептику.

Механічна антисептика - це комплекс механічних способів, спрямованих на повне знищення інфекції в рані або зменшення її популяції за рахунок ство­рення несприятливих умов для її розвитку. Слід пам'ятати, що всі побутові по­ранення є інфікованими. Мікроорганізми, що попали в рану, проходять у ній період адаптації і при сприятливих умовах розмножуються. Для виникнення гнійно-запального процесу необхідно, щоби в організм проникла відповідна кількість патогенних мікроорганізмів. За критичний рівень (число) для бактерій приймається доза в 105-106 на 1 г ураженої тканини (М.І. Кузін, Б.М. Костюченок, 1990). При зниженні місцевого і загального імунітету ці дози можуть бути значно нижчими. У перші години після поранення (6-12 годин) мікроорганізми знаходяться в межах пошкоджених тканин і тільки згодом розмножуються та через лімфатичні, кровоносні судини розповсюджуються на здорові тканини. Ось чому в цей період для попередження розвитку ранової інфекції слід проводити первинну хірургічну обробку свіжої рани - висікання, промивання її, видалення згустків крові, змертвілих тканин, сторонніх тіл. Такі рани загоюються без усклад­нень. При нагноєнні ран видаляють змертвілі тканини, розкривають гнійні на­пливи. Після очищення рани від гною, некротичних тканин і появи грануляцій (молодої сполучної тканини) накладають вторинні шви.

Фізична антисептика - створення несприятливих умов для розвитку і роз­множення мікроорганізмів у рані за допомогою фізичних властивостей різних засобів. Найбільш часто з цією метою застосовують перев'язувальні матеріа­ли: марлю, серветки, кульки, турунди, що мають гігроскопічні властивості. Однак слід пам'ятати, що вміст рани дуже швидко просочує перев'язувальний матеріал і через 5-6 годин він втрачає смоктувальну властивість. Для продовження і покращання смоктування перев'язувальний матеріал додатково просочують гіпертонічними розчинами або гіперосмолярними антисептични­ми мазями (нітацид, стрептонітол, офлаксин та ін.), завдяки чому можна замі­нювати пов'язки через 12 годин. Для кращого очищення рани від вмісту про­водять її дренування за допомогою хлорвінілових, силіконових трубок або гумових смужок, що виготовляються з хірургічних рукавичок, через них вміст може виділятися самостійно (пасивне виділення), а при з'єднанні дренажних трубок із відсмоктувачами (водяними, електричними) виділятися активно. До методів фізичної антисептики можна віднести промивання ран пульсуючим струменем рідини, ультрафіолетове опромінення, ультразвукову, лазерну об­робку ран, аплікаційну сорбцію (альгіпор, гелецель, дебризан і ін.). В опікових відділеннях нерідко для лікування ран використовують спеціальні металеві каркаси, в які вмонтовують електричні лампочки. Останнім часом налаго­джено випуск спеціальних аеротерапевтичних абактеріальних установок (АТУ) з ламінарним потоком стерильного повітря, що сприятливо впливає на перебіг ранового процесу. При відсутності такої апаратури рани можна ліку­вати відкритим способом без пов'язок (дія повітря, сонячних променів).

Хімічна антисептика - це основний вид антисептики, при якому для зни­щення мікробів у рані, патологічному вогнищі або в організмі в цілому застосо­вуються різні хімічні засоби. Їх поділяють на дезінфікуючі, антисептичні та хіміотерапевтичні препарати.

Дезінфікуючі засоби використовують для обробки інструментів, миття стін, підлоги, обробки предметів догляду за хворими і ін.

Антисептичні речовини використовують для зовнішнього застосування: обробки рук хірурга; операційного поля; промивання ран і слизових оболонок.

Хіміотерапевтичні засоби вводять для санації (оздоровлення) всього органі­зму - внутрішньом'язово, внутрішньовенно, внутрішньоартеріально, внутрішньо-кістково, ендолімфатично і ентерально (через рот або у вигляді клізми).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1278 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)