АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Прочитайте:
  1. I. Объяснительная записка
  2. I. Пояснительная записка
  3. ЗАПИСКА ВАН ХЕЛЗИНКА, ОСТАВЛЕННАЯ ИМ В ПАЛЬТО НА ВЕШАЛКЕ В ГОСТИНИЦЕ БЕРКЛИ, АДРЕСОВАННАЯ ДЖОНУ СЬЮАРДУ Д. М.
  4. Пояснительная записка
  5. Пояснительная записка
  6. Пояснительная записка
  7. Пояснительная записка
  8. Пояснительная записка
  9. Пояснительная записка
  10. Пояснительная записка

Програма виробничої практики з догляду за хворими для вищих ме­дичних закладів освіти України III-IV рівнів акредитації складена для спе­ціальності 7.110106 «Стоматологія» напряму підготовки Медицина відповідно до освітньо-професійної програми підготовки фахівців та освітньо-кваліфікаційної характеристики, затверджених наказом МОН України від 28.07.2003 р. №504 та навчального плану, затвердженого наказом МОЗ України від 07.12.2009 р. №929.

Вивчення основ внутрішньої медицини має першечергове значення для піготовки лікарів усіх спеціальностей. Хірургічний метод лікування займає значне місце в клінічній медицині: близько 25% всієї патології складають хірургічні хвороби. Лікар будь-якої спеціальності повинен уміти надати першу лікарську допомогу при невідкладних станах, травматичних ушкодженнях, кровотечі, клінічній смерті, виконувати ін’єкції, пункції, переливання компонентів крові та ін.

Відповідно до навчального плану стоматологічного факультету проходження практики з догляду за хворими передбачено влітку після ІV навчального семестру, коли студентом набуті відповідні знання з основних базових дисциплін, з якими інтегрується програма виробничої практики. У свою чергу, практика з догляду за хворими формує засади подальшого вивчення студентом клінічних дисциплін – загальної хірургії, пропедевтики внутрішньої медицини, медичної психології, внутрішньої медицини, інфекційних хвороб, що передбачає інтеграцію з цими дисциплінами «по вертикалі» та формування умінь застосовувати знання з догляду за хворими в процесі подальшого навчання та у професійній діяльності.

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонської декларації.

Відповідно до наказу МОЗ України від 07.12.2009 р. №929 обсяг навчальних годин з дисципліни «Догляд за хворими» (практика), яка вивчається студентами на II курсі складає:

кредитів ECTS – 3,5; кількість годин: всього –105, з них аудиторних – 60, самостійна робота студентів – 45.

Програма практики з догляду за хворими представлена одним модулем, поділеним на 2 змістові модулі:

змістовний модуль 1. Догляд за хворими терапевтичного профілю – 53 години, із них аудиторних годин – 30: терапевтичне відділення – 24 години, приймальне відділення – 4 години, підсумковий модульний контроль – 2 години; самостійна робота студентів – 23 години.

– змістовний модуль 2. Догляд за хворими хірургічного профілю – 52 години, із них аудиторних годин – 30: хірургічне відділення – 24 години, приймальне відділення – 4 години, підсумковий модульний контроль – 2 години; самостійна робота студентів – 22 години.

Літня виробнича практика студентів II курсу стоматологічного факультету триває 2 тижні — по 1 тижню в терапевтичному та хірургічному відділеннях. Послідовність проходження практики в хірургічному та терапевтитчному відділеннях визначається згідно навчального розкладу відповідальним керівником практики від університету та може змінюватися залежно від виробничої доцільності.

Проходження практики з догляду за хворими розпочинається з ознайомлення з клінікою, після чого розпочинається практичний курс, який передбачає: 1) засвоєння теоретичного матеріалу щодо особливостей роботи стаціонару та основних маніпуляцій і їх відпрацювання під контролем викладача та консультацій; 2) самостійна робота студента у відділеннях стаціонару та закріплення отриманих знань і умінь у вигляді самостійних чергувань, засвоєння практичних навичок, наведених у плані практичної підготовки, заповнення основної звітньої документації, індивідуальна робота, підготовка до поточного та підсумкового контролю знань. Види індивідуальної роботи: доповідь реферату, підготовка санітарного бюлетеня, доповідь на клінічних конференціях баз кафедри..

Тривалість п’ятиденного робочого тижня для студента – 36 годин, що відповідає вимогам Кодексу законів про працю України (ст.50 в редакції закону № 871-12 від 20.03.1991 р. із змінами внесеними законом № 3610-12 від 17.11.1993 р.).

Поточна навчальна діяльність студентів контролюється керівниками-викладачами від університету та безпосередніми керівниками від бази практики відповідно до конкретних цілей.

Підсумковий контроль засвоєння модуля виробничої практики з догляду за хворими відбувається після його завершення в останній день практики. Контроль опанування передбаченим переліком практичних навичках здійснюється сумісно викладачами кафедр терапевтичного та хірургічного профілю, на базі яких проходила виробнича практика у присутності керівника виробничої практики від бази практики.

Оцінка успішності студента за виробничу практику з догляду за хворими є рейтинговою і виставляється за багатобальною шкалою з урахуванням поточної успішності та підсумкового модульного контролю і має визначення за системою ЕСТS та традиційною шкалою, прийнятою в Україні.

Для тих студентів, які хочуть поліпшити успішність з дисципліни за шкалою ЕСТS, підсумковий контроль засвоєння модуля здійснюється відповідно до нормативних документів додатково за графіком, затвердженим у навчальному закладі.

 

С труктурований план


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 464 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)