АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АКТИВНЕ ДОВГОЛІТТЯ

Прочитайте:
  1. Активне ведення третього періоду пологів
  2. Пацієнтки на активне ведення третього періоду пологів

Старіння — закономірний біологічний процес зни­ження фізіологічних функцій організму, поступового зниження життєвої стійкості організму, його здатності пристосовуватись до зовнішніх впливів і активно здійс­нювати природні життєві функції.

Характерними зовнішніми ознаками старіння є:

• зміна форми і статури тіла;

• уповільнення і порушення координації рухів;

• швидка фізична і психічна втомлюваність;

• зниження працездатності;

• поява на шкірі зморшок;

• випадання або посивіння волосся;

• послаблення пам'яті, гостроти зору і слуху. Внутрішніми ознаками старіння є:

• зниження активності умовних і безумовних рефлексів;

• зниження м'язової сили і м'язового тонусу;

• послаблення діяльності дихальної, серцево-судинної систем, органів травлення, виділення;

• пригнічення системи імунного захисту.

Згідно з прийнятою міжнародною класифікацією, люди у віці 45—59 років належать до групи середнього віку, у віці 60—74 роки — похилого, старші за 75 років — до групи старечого віку. Люди, які досягли 90 років, і стар­ші вважаються довгожителями. Це умовна класифікація, оскільки вона не має чітких показників, які дали б змогу відмежувати один вік від іншого.

Збільшення кількості осіб похилого і старечого віку певною мірою послужило поштовхом для розвитку герон­тології.


382_______________________________________________________________

Геронтологія — це наука, що вивчає процеси старіння з пози­цій біології, духовні та фізичні особливості старих людей, а також їх соціальну значущість. Медична геронтологія охоплю^ складні соціально-біологічні та соціально-економічні проблеми, від вирішен­ня яких багато в чому залежить успіх реалізації науковий програм щодо продовження активного творчого життя.

Термін "геронтологія" в науку ввів видатний російський вчений І.М. Мечников. Пізніше зародилася геріатрія як галузь клінічної медицини, що вивчає захворювання людей похилого і старечого віку, розробляє методи їх профілактики, діагностики та лікування.

Наука геогігієна вивчає методи і заходи, які сповільнюють старін­ня і продовжують тривалість життя. Розумний і здоровий спосіб жит­тя є основною передумовою розв'язання цієї проблеми.

Основні рекомендації, дотримуючись яких можна сповільнити старіння, обмежити захворювання і тим самим продовжити три­валість повноцінного життя, такі:

• відмова від переїдання;

• регулярність споживання їжі;

• правильний режим праці та відпочинку;

• достатня тривалість сну;

• активність і високий руховий режим;

• відмова від шкідливих звичок (куріння, наркоманія, зловжи­вання алкоголем).

Особливо важливе значення для активного довголіття м^є харак­тер харчування. Для профілактики передчасного старіння необхідно дотримуватись таких його принципів:

• збалансованість харчування з енерговитратами організму. Пе­реїдання і надмірне надходження з продуктами великої кількості енергії призводить до ожиріння, на тлі якого легко розвиваються атеросклероз, цукровий діабет;

• якісне повноцінне харчування шляхом збалансованого забезпе­чення його вітамінами, мінеральними солями, мікроелементами;

• систематичне дотримання тактики комбінованого харчування з використанням продуктів рослинного і тваринного походження, від­даючи перевагу молочно-рослинній їжі;

• індивідуалізація харчування. Спеціальні дієти бувають необ­хідними при захворюваннях окремих внутрішніх органів» деяких порушеннях обміну речовин.

Ніяка дієта сама по собі не гарантує довголіття, однак дотримання розумних принципів харчування, відповідність його віковидд змінам обміну речовин допомагає запобігти розвитку багатьох захворювань або хоча б полегшити їх перебіг.

________________________________ АКТИВНЕ ДОВГОЛІТТЯ ________________________________ 383

Передумовою здорової повноцінної старості є трудова і фізична активність, бажання передати свій життєвий досвід молодому по­колінню. Інтелектуальна та фізична активність протягом життя сповільнює темп старіння організму і робить цей процес більш гар­монійним. Чим довше людина підтримує соціальні контакти, тим далі відсувається старість. Спостереження за самотніми людьми по­хилого віку показало, що вони швидше дряхліють, частіше і довше хворіють.

Обов'язковими мають бути домашні турботи, регулярні ранкові та вечірні прогулянки, контакти з друзями, знайомими, праця на городі чи заміських садових ділянках. Бажано займатись у групах здоров'я на стадіонах і в спортивних комплексах. У цих групах, крім фізичного навантаження, людина похилого віку має змогу спілкува­тися з людьми, близькими їй за віком та станом здоров'я, професій­ними, культурними, духовними інтересами. Вона може перейняти досвід укладу життя інших пенсіонерів. Людина похилого віку не по­винна замикатися в собі, зосереджуватись на своїх хворобах. Багато пенсіонерів беруть участь у суспільно корисній роботі на громадських засадах, у художній самодіяльності. Поєднання соціальної і фізичної активності відіграє надзвичайно важливу роль для продовження ак­тивного творчого довголіття.

Наділені багатим життєвим досвідом мудреці стверджують:

• Кожен вік має свій колір,

Кожен несе свої радощі,

Кожному доступна своя краса

І треба вміти насолоджуватись усім цим.

• Старість — це час вистояного споглядання, солодких спогадів, найвищої духовної зрілості; чудова безпристрасність дружби; благо­датне багатство осені; самотнє стояння на сторожовій вежі; тихе на­ставництво мудреця; світова скорбота філософа; молитва пустельни­ка за стражденних людей.

" Контрольні питання

1. Що таке старіння?

2. Назвіть зовнішні ознаки старіння.

3. Назвіть внутрішні ознаки старіння.

4. Що таке геронтологія?

5. Що таке геріатрія?

6. Що таке геогігієна?

7. Назвіть рекомендації щодо сповільнення старіння.

8. Які соціальні контакти прикрашають старість?


XXVI


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 784 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)