АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СІМ'Я І ЗДОРОВ'Я

Одним із чинників, що впливають на повноцінність і тривалість життя людини, є шлюб та благополучна сім'я. Вчені довели, що коли людина в гармонійному шлюбі, вона може до своєї тривалості життя додати ще 5 років, а якщо вона не одружена, то з кожних 10 років прожитого одино­кого життя треба відняти по одному року. До речі, майже всі довгожителі одружені. Сім'я забезпечує здоровий спосіб життя. Сімейне життя — це своєрідна життєва школа, в якій чоловік і дружина вчаться турбуватися один про одно­го, про дітей, їхнє виховання. У сімейному житті неминучі відречення від своїх егоїстичних бажань, однак це не збід­нює, а збагачує добротою, справедливістю, ніжністю.

Сім'ї, сімейним стосункам приділялась увага протя­гом життя всього людства. Моделі сім'ї формувалися на підставі правових законів, релігій. Начебто про сім'ю ві­домо все, проте залишається безліч проблем.

Виділяють дві основні функції сім'ї:

1) народження і виховання дітей;

2) задоволення статевих потреб дорослої людини.

У сучасному житті сім'ї найчастіше бувають малими (нуклеарними). Нуклеарна сім'я — це сімейна структу­ра, в якій батьки і діти живуть разом, але без дідусів і ба­бусь. У здоровій сім'ї діти можуть розвиватися у фізично­му, інтелектуальному й емоційному плані. Проте, якщо поряд немає членів сім'ї старшого покоління, які могли б спрямовувати майбутніх молодих батьків, вони можуть мати слабке уявлення про те, як створити таке середови­ще для повноцінного виховання дітей. У цій ситуації роль консультанта і наставника можуть відіграти акушер, фельдшер, медична сестра.


Розширена (велика) сім'я складається із членів сім'ї декількох поколінь. Вони можуть жити в одному спільному будинку або близь­ко одні від одних. Як чоловік, так і жінка привносять у свою сім'ю звички і погляди власних розширених сімей, які мають відповідний духовний, моральний, інтелектуальний, культурний, соціальний характер, тому дисгармонія таких звичок і поглядів може бути дже­релом конфліктів. Розширена сім'я забезпечує систему постійної підтримки при всіх життєвих обставинах, але водночас здійснює і контроль за її членами.

Основна проблема сім'ї — не в стосунках у шлюбі, а в тому, що подружній зв'язок не може залишатися однаковим, він постійно роз­вивається і змінюється, тому виділяють стадії розвитку сімейних стосунків:

• шлюб до народження дитини;

• шлюб із маленькими дітьми;

• шлюб із дітьми, які виросли і залишають батьківську сім'ю;

• шлюб після того, як діти відокремились від батьків і завели свої сім'ї.

Кожний період характеризується своїми проблемами, які чолові­ки і жінки повинні подолати. Часто труднощі виникають при пере­ході від однієї стадії до іншої, коли подружжя не можуть зразу при­стосуватись і намагаються зберегти попередні звички і поведінку.

Істотне значення для здоров'я має психологічний клімат у сім'ї, який залежить від порядності членів родини, вимог до себе та інших, від взаємних почуттів, загальних уявлень, інтересів, устремлінь, мо­ральної атмосфери, в якій живе сім'я, взаємної щирості та розумін­ня, а також матеріального благополуччя і побутових умов.

Треба пам'ятати, що закоханість і кохання — різні явища. Між ними не можна ставити знак рівності. Закохуються переважно не в людину як особистість, а в які-небудь характерні для неї риси: волосся, очі, ноги, усмішку, тембр голосу, поставу, манеру одягатись, розмовляти та ін.

У кожної людини підсвідомо існує якийсь невиразний ідеальний образ представника іншої статі. Найчастіше в цьому образі поєд­нуються риси матері (батька), сестри (брата), перших учителів, ар­тистів та ін. Закохуючись, людина знаходить у представника іншої статі риси, властиві образу, створеному фантазією, однак згодом ви­являється, що об'єкт закоханості не відповідає ідеальному образу і тоді можуть виникати конфлікти. Коли ж невиразний ідеальний об­раз збігається з об'єктом закоханості, може створитись міцна сім'я.

Дехто вважає, що опорою сім'ї є секс. Однак зміст життя склада­ють праця, обов'язки, відповідальність, турботи, труднощі та радощі. Спільно пройти все це і поділити між собою, бути опорою одне одно­му, турбуватися про дітей — це і є основа сім'ї. Гармонійна родина не

СІМ'Я 1 ЗДОРОВ'Я

виникає сама собою, для її створення потрібна взаємна повага. Якщо подружжя не розуміє цього, виникають невдоволення, звинувачен­ня, сварки і, нарешті, розлучення. Більшість сімейних конфліктів виникає тому, що подружжя не знає психічних особливостей одне од­ного, які пов'язані з біологічними (фізіологічними, гормональними) і соціальними, моральними, духовними чинниками.

Для чоловіків характерне переважно абстрактне, теоретичне мис­лення, на яке почуття справляють незначний вплив. Тому в багатьох випадках дружині варто залишати за чоловіком право вирішувати питання, що вимагають далекоглядності, критичного осмислення та об'єктивності. З іншого боку, чоловікові часто бракує дипломатичності, уваги і доброти при розв'язанні сімейних проблем, його теоретичні і схе­матичні підходи можуть тільки зашкодити справі. У таких випадках право вирішувати треба надати жінці, мислення якої є конкретнішим.

У більшості випадків жінка в сім'ї — кращий психолог, ніж чо­ловік, а тому в конфліктних ситуаціях інші члени сім'ї, як правило, стають на її бік.

Розважливий чоловік спокійно довіряє розв'язання сімейних про­блем жінці. Від жінки найчастіше залежить, яка емоційна атмосфера в сім'ї, — радісна, оптимістична чи пригнічена, песимістична.

Материнські і батьківські почуття різні. Любов матері має багато відтінків. Матері краще відчувають молодших дітей, а у чоловіків тісніші контакти зі старшими дітьми. Є ще одна особливість жіночої психіки: на противагу чоловікам, які дуже цінують привабливість жінок, останні менш вимогливі щодо вроди чоловіків. Вони більше цінують внутрішню красу та інтелектуальну гармонію чоловіка. Кожна жінка свідомо чи підсвідомо розуміє, наскільки важливі в сімейному житті душевні якості чоловіка (табл. 9).

Таблиця 9. Порівняльні психофізіологічні якості жінок і чоловіків

Жінки Чоловіки
Ніжність Сила
Любов одухотвореніша (деякі жінки більше цінують душевні якості чоловіків, ніж приваб­ливість і могутність його статури) Любов більш фізична (багатьох чо­ловіків на перших порах більше чарує привабливість жінки з естетичної точ­ки зору)
Жвавість і кокетство у різних проявах Відносна грубість у різних проявах
Поступливість Впевненість у собі
Велика емоційність Переважання тверезо-логічного і абс­трактного мислення

XXIV

Жінки Чоловіки
Інтуїція і передчуття Усвідомлено-організоване передбачення
Переважаючі схильності
Домовитість поєднується з про­фесійною діяльністю Професійна діловитість
Потяг до сім'ї Потяг до колективу
Потяг до мистецтва, культури Потяг до науки, політики, техніки
Реакція на емоційно-нервове напруження
Більш виражена Більш стримана
Пристосування до ситуації, що змінюється, більш досконале Пристосування до ситуації, що змі­нюється, менш виражене
Що робити, щоб зберегти добрі стосунки у сім'ї
Цікавитись справами чоловіка, заохочувати його на досягнення успіхів Визнавати заслуги жінки щодо ве­дення домашнього господарства, бути щиро вдячним
Не сперечатись через дрібниці Не критикувати
Удосконалювати психофізіологіч­ні якості Заохочувати успіхи дружини в само­вдосконаленні
Страждати і радіти разом Страждати і радіти разом
Згладжувати ревнощі диплома­тичним шляхом Бути морально чистим

Неповторну атмосферу благополуччя в сім'ї створюють гар­монійні інтимні стосунки між подружжям, які вимагають духов­ної і фізичної врівноваженості. На жаль, сексологи багатьох країн стверджують, що майже 50 % жінок не задоволені своїм сексуаль­ним життям, а 33 % ставляться до нього холодно і байдуже. Серед чоловіків незадоволених менше, однак їхня задоволеність часто до­сягається без урахування інтересів партнерші. Наслідком сексуаль­ної невдоволеності є поганий настрій, нервозність, навіть неврози, головний біль та інші негативні моменти, які накладають свій від­биток на стосунки подружжя і можуть спричинитися до взаємного відчуження.

У дівчат статеве дозрівання розпочинається раніше і закінчуєть­ся швидше, ніж у хлопців. У дорослих жінок одного віку характер статевого потягу не завжди однаковий. У чоловіків статевий потяг посилюється до 25 років, потім тримається на одному рівні до 40—45 років, після чого починає поступово послаблюватися і досягає нуля в старечому віці. У жінок сексуальна активність наростає повільно, часто вона досягає кульмінації лише до ЗО років, потім тримається на одному рівні до клімактеричного періоду. Іноді в клімактеричний

сім'я і здоров'я 377

період спостерігається навіть посилення сексуального потягу. Однак кожна людина неповторна, і статевий потяг залежить від виховання, способу життя, впливу навколишнього середовища, взаємних сим­патій тощо. Статеве збудження, яке може закінчитись статевим ак­том, у чоловіків і жінок має різний перебіг. У жінок для його виник­нення потрібно більше часу, ніж у чоловіків. На жінку збуджуюче діють доброта і ніжність чоловіка, тоді як чоловік більше керується фізичними мотивами. У таких ситуаціях жінка вважає чоловіка гру­бим, нетактовним, а чоловік жінку — холодною, байдужою. Через таку сексуальну неграмотність у сім'ї виникають незгоди, які з ча­сом можуть призвести до розлучення.

Атмосферу щастя в сім'ї допомагають створити діти. Любов бать­ків продовжується в їхніх дітях. В ідеальній сім'ї повинно бути не менше трьох дітей, що забезпечує приріст населення. Першу дитину бажано мати в перші роки сімейного життя, у будь-якому разі до 30 років. У молодої жінки перша вагітність і пологи перебігають легше.

Отже, проаналізувавши формування стосунків між чоловіком і жінкою, можна сформулювати 10 основних правил, які мають забез­печити гармонійне сімейне життя.

Правило 1. Домашні і службові навантаження потрібно ділити навпіл. Якщо чоловік на дуже виснажливій роботі, то жінка повинна взяти більшу частину домашньої роботи на себе.

Правило 2. Жінка має демонструвати і зберігати реальну вірність, не тільки не соромлячись, але й пишаючись нею. Ні в якому разі не повинна викликати до себе інтерес і любов за допомогою ревнощів.

Правило 3. Якщо в перші 10 років подружнього життя жінка прагнутиме якнайменше використовувати важелі влади, то в наступ­ні 10 років чоловік керуватиметься не образами, а совістю.

Правило 4. Серед усіх пекельних засобів, винайдених дияволом для знищення кохання, найсмертельнішими є ревнощі і причеп­ливість. Тому ні в якому разі безпідставно не ревнуйте і не чіпляй­тесь.

Правило 5. Не набридайте один одному. Намагайтесь, щоб у ва­шого партнера не було відчуття зв'язаності.

Правило 6. Не намагайтесь критикувати і переінакшувати свого партнера. Будьте взаємно ввічливими. Більшість чоловіків шукають не керівника, а привабливу особу, готову лестити чоловічі гордощі, щоб він міг відчувати свою зверхність.

Правило 7. Виявляйте увагу до партнера.

Правило 8. Службові турботи залишіть на порозі дому. Проте ви­являйте інтерес до службових справ чоловіка. Пам'ятайте, що близь­ка людина завжди шукає підтримки.


378 ___________________________ Ш ___________________________

Правило 9. Пам'ятайте, що ваш зовнішній вигляд має велике значення. Подружжя рідко буває щасливим випадково. Сім'я — це соціальна структура, яку розумно і свідомо планують і будують.

Правило 10. Сексуальність — це лише один із компонентів по­дружнього життя, але якщо статевий потяг не задовольняється, ніщо інше не може принести повного успіху.

Якщо подружжя" не бажає більшого приросту сім'ї або вагітність з якихось причин не рекомендується, доводиться думати про запобі­гання вагітності.

Універсального методу запобігання вагітності немає, кожен має свої позитивні і негативні сторони. Досить поширеним методом за­побігання вагітності є переривання статевого акту до сім'явивер-ження При передчасному перериванні статевого акту жінка часто не досягає оргазму, а в чоловіків він відбувається в ненормальних умовах. Згодом це може призвести до неврозів і послаблення статевої здатності як у чоловіків, так і в жінок. У жінок, крім цього, мо­жуть виникати різні розлади, наприклад, біль у ділянці малого таза, збільшення тривалості менструацій тощо.

Найпоширенішим методом запобігання вагітності є користуван­ня презервативом. Однак він теж має недоліки: притуплює статеве відчуття, подовжує тривалість статевого акту, що не завжди є ба­жаним, а також спричинює подразнення слизової оболонки піхви.

При користуванні презервативом так само, як і в разі перериван­ня статевого акту, сім'я, що виділяється у чоловіка під час еякуля­ції, не потрапляє в піхву, а отже, в організм жінки не надходять білки, ферменти, статеві чоловічі гормони, які містяться в сімені. А всі ці речовини сприятливо впливають на організм жінки.

Новим методом контрацепції є жіночий презерватив у вигляді чохла, виготовлений із тонкого, прозорого м'якого пластика.

Перед статевим актом жінка розміщує чохол у піхві. Ефектив­ність аналогічна такій, що спостерігається у разі використання чо­ловічого презерватива.

Менш популярними є такі протизаплідні засоби, як гумові ча­шечки, виготовлені із гуми і латексу, які підбираються індивідуаль­но. Вибір виду діафрагми і навчання пацієнток повинні проводити підготовлені медичні працівники. Використовують також три види протизаплідних ковпачків. Методом контрацепції є введення у піхву різних препаратів (сперміцидів), які інактивують або вбивають спер­матозоїди в піхві.

Одним із методів запобігання вагітності є спринцювання піхви розчинами до 5 хв після статевого акту: 2—3 столових ложки столо-вогооцтунаї л перевареної води; 1 чайна ложка борної кислоти на 1 л води; сік 1 лимона на 1 л води; розчин калію перманганату 1:10 000.

сім'я і здоров'я _______________________ 379

Найбільш надійними є гормональні методи запобігання вагіт­ності, які можна підбирати для перорального, ін'єкційного і навіть імплантованого застосовування.

Перед застосуванням контрацептиву жінка повинна отримати консультацію у лікаря, оскільки його потрібно підбирати індивіду­ально, враховуючи показання і протипоказання.

Найефективнішим методом запобігання вагітності є врахування перебігу менструального циклу. Дозріла яйцеклітина відділяється від яєчника за 16—22 дні до початку наступної менструації, у зв'язку з чим запліднення можливе за 11 —18 днів до наступної менструації. Отже, у кожному менструальному циклі є 2 періоди, в яких заплід­нення неможливе, а саме: безпосередньо після закінчення менстру­ації і перед початком наступної менструації. Фізіологічний метод ефективний, якщо жінка має регулярний менструальний цикл. Про­тягом 6 міс вона має вести календар менструального циклу. День овуляції може бути точно визначений за зміною температури в пря­мій кишці. За 1—2 дні до овуляції температура тіла підвищується на 0,4—0,6 °С. Оскільки сім'яні клітини зберігаються живими 2—4 дні, то небезпечний період закінчується за тиждень до підвищення тем­ператури тіла. Не можна завагітніти протягом 5—6 днів до початку менструації і 4—5 днів після її закінчення.

Таким чином, при менструальному циклі 28 днів приблизно 10 днів є безпечними щодо вагітності. Однак треба враховувати, що при фізичному або розумовому перенапруженні, сильних емоціях, захво­рюваннях, зміні клімату та дії деяких інших чинників терміни ову­ляції можуть змінюватися.

Загальноприйнято вважати, що кожна дитина повинна бути ба­жаною, і цей погляд підтримується політикою охорони здоров'я в більшості країн світу.

Роль батька у вихованні дітей змінюється залежно від суспільства і особливостей культури. Материнські почуття у жінок є почуттями вродженими, а формування у чоловіка батьківських почуттів відбу­вається під час сімейного життя. Важливою умовою формування у чоловіка батьківської любові до дітей є такі чинники:

— наявність у чоловіка доброї матері, яка любила і плекала свого сина і сформувала в нього любов до себе;

— наявність у чоловіка брата чи сестри, які проявляють турботу про інших і любов до них;

— наявність чистого платонічного кохання;

— наявність у чоловіка жінки, яку він любить.

Тільки при наявності всіх цих чотирьох чинників жінка може виховати в чоловіка батьківську любов до дітей. Отже, з перших мі­сяців вагітності чоловік повинен виявляти турботу про майбутню ди-


380 ______________________E!_____________________

тину, після народження — доглядати за малюком і сам турбуватися про нього (наскільки це можливо), а не тільки забезпечувати сім'ю матеріально.

Чоловік повинен брати участь у плануванні сім'ї для того, щоб бути готовим взяти на себе відповідальність за власну статеву по­ведінку і захистити здоров'я та благополуччя жінки, існуючого й по­тенційного потомства, сім'ї в цілому.

" Контрольні запитання

1. Що являє собою сімейне життя?

2. Назвіть дві основні функції сім'ї.

3. Що являє собою нуклеарна сім'я?

4. Які переваги розширених сімей?

5. Назвіть стадії розвитку сімейних стосунків.

6. Чим відрізняється закоханість від любові?

7. Що передусім необхідно для створення гармонійної сім'ї?

8. Які якості характерні переважно для чоловіка?

9. Які якості характерні переважно для жінки?

10. У чому проявляються материнські почуття?

11. У чому проявляються батьківські почуття?

12. Що може бути наслідком сексуальної невдоволеності?

13. Назвіть 10 основних правил, які сприяють забезпеченню гармоній­ного сімейного життя.

14. Які переваги й недоліки при користуванні чоловічими і жіночими презервативами?

15. Поясніть запобігання вагітності методом спринцювання.

16. Поясніть найефективніший фізіологічний метод запобігання вагіт­ності.

17. Які обставини необхідні для формування у чоловіка батьківських по­чуттів?

XXV


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 799 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)