АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВИРУСНИЕ ГЕПАТИТЫ А, В, Е.

Прочитайте:
  1. Вирусные гепатиты
  2. Вирусные гепатиты В и С
  3. Вирусные гепатиты человека, особенности их эпидемиологии. Основные свойства возбудителей. Принципы лабораторной диагностики.
  4. Вирусные гепатиты.
  5. Вирусные гепатиты. Этиология, формы болезни.
  6. ГЕПАТИТЫ (Г)
  7. ГЕПАТИТЫ И ЦИРРОЗЫ.
  8. Гепатиты — воспаление печени — обычно возникают в результате вирусной инфекции или интоксикации.
  9. Заболевания преимущественно с фекально-оральным механизмом передачи., вирусные гепатиты

Классификация. За длительностью: острий (до 3 мес), затяжной (до 6 мес), хронич (сверх 6 мес). За выраженостью клин прояв: безсимптомные формы (вирусоносительство, субклиническая), манифестные формы (безжелтушная, желтушная). За особенностями протекания: цикличная, ацикличная (с обострениями, с рецидивами). За х-ером преобладающего клинико-биохимического синдрома: цитолитический, холестатический, холестатические формы. За тяжестью протекания: легкая, серед тяжести, тяжелая, фульминант формы (ранние, поздние).

Особливості ВГА: 1) сезонність (літо-осінь); можливість групових спалахів; 2) молодий вік хворих (переважно);

3)гострий початок (найчастіше за псевдогрипозним або змішаним типом); 4) короткочасна (1—3 дні) пропасниця у переджовтяничний період; 5) поліпшення самопочуття хворих з моменту появи жовтяниці; 6) у більшості хворих легкий перебіг; 7) відсутність хронізації; 8) підвищена тимолова проба; 9) наявність у крові анти-HAV ІgМ.

Особливості ВГВ: 1) звичайно є вказівка на різні парентеральні маніпуляції за 3—6 міс до розвитку перших симптомів захворювання (але в 30% хворих такого чіткого зв'язку установити не вдається); 2) частіше виникає в літніх людей (тобто в тих, котрі часто одержують парентеральне лікування), наркоманів, гомосексуалістів;

3)захворювання звичайно виникає у вигляді спорадичних випадків; 4) початок поступовий; 5) переджовтяничний період частіше перебігає за типом артралгічного, диспепсичного, змішаного (пропасниця не характерна); 6) у переджовтяничній період можливі різні алергічні прояви; 7)з моменту появи жовтяниці стан не поліпшується; 8)ознаки інтоксикації звичайно зберігаються або навіть наростають до сечового кризу; 9)можливі затяжний перебіг, перехід у хронічну форму; 10) трапляються не тільки загострення, а й рецидиви; 11)перебіг захворювання частіше середньої важкості, але можливі субклінічні та фульмінантні форми; 12)тимолова проба нормальна; 13)доказом активної реплікації вірусу є наявність анти-НВс Ig M і HBeAg.

Особливості ВГЕ: 1)затвор поширен переваж в Азії, Африці,Під Амер.; 2)вибуховий характер епідемій, пов’язаний із забрудненими джерелами водопостачання; 3)вік хворих від 15 до 18 і від 28 до 40 років(категорія ризику за віком); 4)початок гострий, як при ВГА; 5)з моменту появи жовтяниці відсутнє поліпшення самопочуття хворого(відмінність від ВГА); 6)у більшості хворих виникає виражений больовий синдром ще в перед жовтяничний період (біль в епігастрії); 7)двофазне підвищення активності ферментів; 8)нормальна або незначно підвищена тимолова проба; 9)важкий перебіг у вагітних з високою летальністю; 10)поява вірусу у фекаліях (виявляють у разі використання спец методів); 11)уведення глюкокортикостероїдів обтяжує перебіг хвороби; 12)у крові в гостру фазу можна виявити анти-HEV IgM.

Лікування. ВГА: постел режим, диета №5-5а, тавегил (0,001 2-3р/д), метилурацил (0,5 4р/д 5-7дн). ВГВ: диета,?-интерферон, сут доза 4000000 ЕД, курс 5-7 дн., тавегил, метилурацил. При необход дезинтоксикац («Ацесоль», «Лактасоль», 5% глюкоза). При ацидозе – 2-4% сода 150-200мл в клизме, 50-70мл 3% КСІ + 300-500 5% глюкоза + инсулин в/в, обил питьё. Трентал (0, 3р/д) + троксевазин (600мг/кг/сут), рео- (200-400мл/сут 3-5дн).


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 441 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)