АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спинномозкова анестезія

Прочитайте:
  1. Анестезія біля круглого отвору - знеболювання другої гілки трійчастого нерва (верхньощелепного нерва).
  2. Внутрішньокісткова анестезія
  3. Внутрішньосудинна анестезія
  4. Епідуральна анестезія
  5. Знеболювання в області підборідного нерва (ментальна анестезія).
  6. Знеболювання верхніх передніх альвеолярних нервів (інфраорбітальна анестезія).
  7. Знеболювання верхньозадніх альвеолярних гілок біля бугра верхньої щелепи (туберальна анестезія).
  8. Знеболювання нижнього альвеолярного нерва біля нижньощелепного отвору (мандибулярна анестезія).
  9. Знеболювання носопіднебінного нерва (назопалатинальна анестезія).
  10. Знеболювання переднього (великого) піднебінного нерва (палатинальна анестезія).

Використовується при операціях на органах таза і нижніх кінцівках. Ане­стетик (2 % розчин лідокаїну з розрахунку 1 мг/кг) вводять в субарахноїдальний простір спинного мозку. Це теж суто лікарська маніпуляція.

Для пункції субарахноїдального простору спинного мозку готують шприци з поділками на десяті долі мілілітра, довгі пружні голки Біра з мандреном. Хво­рого вкладають в положення сидячи або лежачи.

Шкіру обробляють лише спиртом (розчин йоду або його похідних не вико­ристовують для профілактики арахноїдитів). Лікар робить прокол, витягує мандрен, поява крапель спиномоз-кової рідини свідчить про пра­вильне розміщення голки, після чого вводить анестетик, оброб­ляє шкіру спиртом і накладає асептичну пов'язку (рис. 1.4.14). Після цього хворого вкла­дають на операційний стіл, у якого припіднятий головний кінець на 15° (при введенні но­вокаїну і лідокаїну), тому що розчин анестетика при попа­данні в довгастий мозок може викликати зупинку дихання.

При введенні анестетиків (совкаїну), питома вага яких є меншою, ніж ліквору, головний кінець стола слід опустити на 15° нижче.

 

 

 

 

Рис. 1.4.14. Методика спинномозкової анестезії.

 

Після спинномозкової анестезії хворого вкладають на спину, подушку під голову не підкладають, таке положення хворий повинен зберігати протягом 2 діб. Так само, як і після наркозу, проводять постійне спостереження за станом гемодинаміки, дихання тощо. Після спиномозкової анестезії може виникати голов­ний біль, нудота, затримка сечовипускання. У цих випадках хворому необхідно ввести 5 % розчин глюкози, 0,9 % розчин NaCl, анальгін, провести катетериза­цію сечового міхура.

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 396 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)