АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пухлини підшлункової залози.

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  3. Внутрішньосекреторна функція підшлункової та статевих залоз
  4. Дифузні ураження підшлункової залози.
  5. Діаметр пухлини 1.0 см
  6. Доброякісні пухлини
  7. Доброякісні пухлини
  8. Доброякісні пухлини молочної залози.
  9. Доброякісні та злоякісні мезенхімальні пухлини. Пухлини з меланін утворюючих клітін.
  10. Епітеліальні органоспецифічні пухлини матки, молочної залози, яєчників.

Доброякісні епітеліальні пухлини (аденоми) та неепітеліальні (фіброми, ліпоми, гемангіоми, лімфангіоми) у підшлунковій залозі трапляються дуже рідко (0,05 %). Рідкістю є саркома підшлункової залози. Заслуговують на увагу гормоноактивні пухлини підшлункової залози – інсулома та аденома з острівців підшлункової залози, що виробляє гормон гастрин. Перша призводить до періодичних гіпоглікемічних кризів і псевдо-епілептичних припадків, друга – до синдрому Цоллінгера-Еллісона, тобто до утворення рецидивних виразок шлунка.

Найпоширеніша пухлина підшлункової залози – рак.

Епідеміологія. Протягом останніх років спостерігається зростання захворюваності на рак підшлункової залози в багатьох країнах, особливо у країнах Західної Європи та Північної Америки. Поширений рак підшлункової залози в Ізраїлі, Фінляндії, Данії, Австрії, США, Великобританії. Менше поширений рак підшлункової залози у країнах Азії та Африки. За даними Національного канцер-реєстру в 2012 році в Україні захворіло 4997 осіб (2678 чоловіків і 2319 жінок). Показник захворюваності становив 11,0 випадків на 100 тис. населення. В цьому ж році від раку підшлункової залози померли 4175 пацієнтів (2294 чолови і 1881 жінка). Смертність склала 9,2 на 100 тис. населення. Лише близько у третини пацієнтів захворювання діагностують у І-ІІ стадіях (34,9 %). В зв’язку з цим смертність впродовж року з моменту встановлення діагнозу становить 77 %. Середній вік хворих 60-65 років.

Етіологія. На розвиток раку підшлункової залози впливають фактори, подібні до тих, що спричиняють рак товстої кишки: так званий західний тип дієти (їжа з підвищеним вмістом білків і жирів), нестача вітамінів у їжі (особливо вітамінів А і С), шкідливі звички (алкоголь і паління тютюну, канцерогени в продуктах харчування (нітрати, нітрити тощо).

Фактори ризику для захворюваності на рак підшлункової залози не так очевидні як для інших пухлин. Іноді рак підшлункової залози пов’язаний з діабетом, однак треба мати на увазі, що у 10 % хворих на рак підшлункової залози діабет є вторинним наслідком пухлинного процесу.

В окремих випадках явно визначається генетичний фактор: більше, ніж у 80 % пухлин підшлункової залози, видалених при операції, виявляють мутації гену К-Ras. Відмічають рак підшлункової залози у сім’ях з мутацією гену р16 у хворих із сімейним раком грудної залози, колоректальним раком, сімейним поліпозом Пейтц-Єгерса.

Патологічна анатомія. Найчастіша локалізація раку – головка підшлункової залози – 60 %, тіло залози – 10 %, хвіст – близько 5 %, тотальне ураження – близько 25 %.

Рис. Карцинома головки підшлункової залози (макропрепарат).

Макроскопічно рак підшлункової залози має вигляд вузла різних розмірів (від 2 до 10 см). Пухлини головки підшлункової залози рідко сягають великих розмірів, бо швидко здавлюючи загальну жовчну та панкреатичну протоки, спричинюють важкі наслідки. Пухлини тіла і хвоста підшлункової залози виявляються пізніше, тому можуть сягати більших розмірів.

Рак підшлункової залози може розвинутися із залозистих елементів, епітелію вивідних проток і з острівців Лангерганса. Гістологічно розрізняють аденокарциному, зокрема, слизову, персневидно-клітинний рак, недиференційований і некласифікований рак.

Рис. Аденокарцинома підшлункової залози.

Рак підшлункової залози швидко дає метастази. Лімфогенно пухлина метастазує передусім у лімфатичні вузли ділянки головки підшлункової залози, а згодом у ворота печінки. Можлива рання дисемінація по очеревині з появою асциту. Гематогенні метастази виявляються в легенях, кістках, нирках, мозку. Можливі також віддалені метастази Вірхова, Шніцлера, Крукенберга.

Реґіонарні лімфатичні вузли. До реґіонарних належать лімфатичні вузли, розташовані навколо підшлункової залози.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 453 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)