АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тренінгові тести з теми «Кардіологія»

Прочитайте:
  1. I. Тестирование и консультирование
  2. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.
  3. Б – тести для контролю вихідного рівня знань.
  4. Б). Тестовые задания для компьютерного тестирования
  5. Б). Тестовые задания для контрольного тестирования
  6. Б). Тестовые задания для контрольного тестирования
  7. Б. Тести
  8. Б. ТЕСТИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ
  9. Діагностичні тести
  10. Инструкция по проведению тестирования.

1. Хвора 52 р. з¢явилась на примірку зубних протезів і зненацька відчула себе зле. З¢явилась ядуха, біль в ділянці серця, серцебиття. Полегшення після прийому нітрогліцерину тричі протягом 20 хвилин не наступило. В анамнезі гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця. Об¢єктивно: шкіра бліда, вкрита холодним потом, ціаноз губ. Тони серця глухі, аритмічні. Пульс 110 уд. за хв. Артеріальний тиск 110/60 мм. рт. ст. Визначте попередній діагноз:

А*. Інфаркт міокарду

Б. Напад стенокардії

В. Гіпертонічний криз

Г. Кардіалгія

Д. Тромбоемболія легеневої артерії

 

2. Для лікування ішемічної хвороби серця нійбільш обгрунтованим є використання наступної схеми:

А.Антиагрегантні препарати, антиангінальні препарати, бетаблокуючі препарати, антихолестеринемічні препарати, дієтотерапія та лікування супутнього діабету, освіта пацієнтів

Б. Нітрати, антикоагулянти, метаболічна терапія, серцеві глікозиди, перевірка ЕКГ в динаміці, диспансерний нагляд

В. Сечогінні засоби, антагоністи кальцію, інгібітори АПФ, блокатори рецепторів ангіотензину, бета – блокатори

Г.* Все перелічене вище

Д. Нічого з переліченого

 

3. У хворого на прийомі лікаря – стоматолога раптово почервоніло обличчя, з¢ явився головний біль в ділянці потилиці, розпочалась носова кровотеча. Пізніше з¢ явилось тремтіння кінцівок. При вимірюванні артеріальний тиск 170/90 мм. рт. ст. Який попередній діагноз?

 

А. Гіпоталамічний криз

Б. Тіреотоксичний криз

В. Гіпертонічний криз 2 порядку

Г.* Гіпертонічний криз 1 порядку

Д. Бластний криз

 

4. Хворий 61 р. звернувся до лікаря зі скаргами на болі в лівій частині грудної клітки, які виникають при фізичному навантаженні, болі зникають самі або після прийому таблетки нітрогліцерину. Зрідка болі ірадіюють в ліву лопатку або ліву частину щелепи. Визначити найбільш обґрунтований лікувальний комплекс:

А. Сечогінні, нітрогліцерин, серцеві глікозиди

Б. Дієта, освіта пацієнта, диспансерний облік, альфа – блокатор, нітрогліцерин

В. Пролонговані нітрати, заспокоюючі засоби, матаболічна терапія

Г. Антикоагулянт, бета – блокатор, мононітрат, антихолестеринемічний засіб, дієта, освіта пацієнта

Д.* Антиагрегант, бета – блокатор, пролонговані нітрати, метаболічна терапія

 

5. Хвора 67 р. протягом останніх років скаржиться на головні болі, запаморочення, періодичні набряки. При об¢ єктивному обстеженні пульс 78 за 1 хв, напружений, межі серця розширені вліво, акцент II тону на аорті, артеріальний тиск 170/110 мм. рт. ст. Визначте найбільш обґрунтований лікувально - діагностичний комплекс:

А. Загальний аналіз крові та сечі, флюорографія, нітрати, антагоністи кальцію, антикоагулянти

Б. Загальний аналіз крові та сечі, УЗД серця, антиагреганти, бета – блокатори, антихолестеринемічні засоби

В. Загальний аналіз крові, УЗД щитоподібної залози, визначення вмісту тиреоїдних гормонів, тиреостатики, бета – блокатори, заспокоюючі засоби

Г*. Загальний аналіз сечі, узд нирок, діуретики, інгібітори АПФ, антагоністи кальцію, бета – блокатори

Д. Загальний аналіз сечі, УЗД нирок, рентгенографія кісток черепа, клофелін, бензогексоній, празозін

 

6. Хворий 67 р. більше 20 років страждає від болів у серці, які знімаються прийомом нітрогліцерину, поступово з¢ явилась та підсилилась задишка, з¢явились набряки. При огляді – акроціаноз, ЧДР 24 за 1 хв, в легенях численні вологі хрипи, пульс 110 за 1хв, серце помірно збільшене в усіх напрямках, систолічний шум на аорті. Печінка на 4 см нижче краю реберної дуги, розширення вен передньої черевної стінки. Набряки ніг, живота, спини. Найбільш вірогідний діагноз:

А. ІХС: стенокардія прогресуюча. Кардіосклероз постінфарктний. Позалікарняна пневмонія. Хронічний гепатит.

Б. ІХС: інфаркт міокарду. Кардіогенний шок. Хронічний гепатит.

В. *ІХС: Стенокардія напруги. Кардіосклероз атеросклеротичний. Стеноз вустя аорти. Кардіальний цироз печінки. Н II Б

Г. Гостра лівошлуночкова недостатність. Набряк легень. Хронічний гепатит.

Д. Нічого з вищепереліченого.

 

7. Хворий 42 р. раптово відчув нестерпний біль в лівій частині грудної клітки, зблід, вкрився холодним потом. При електрокардіографії лікарем швидкої допомоги виявлено підвищення сегменту ST в 1, 2, 3 грудних відведеннях на 7 мм. Визначте попередній діагноз та тактику лікування:

А. Нестабільна стенокардія; нітрати, антиагреганти, серцеві глікозиди

Б. Нестабільна стенокардія; нітрогліцерин, спазмолітики

В. Серцево – судинна недостатність; лікування в реанімаційному відділенні

Г*. Інфаркт міокарду; наркотичні анальгетики, тромболітики, антиагреганти, антикоагулянти

Д. Інфаркт міокарду; наркотичні анальгетики, антикоагулянти, антиангінальні засоби

 

8. Хвора 57 р. страждає 15 років підвищеним артеріальним тиском, 10 років – цукровим діабетом, 20 років – хронічним пієлонефритом. Визначте попередній діагноз та найбільш раціональне лікування.

А. Гіпертонічна хвороба ІІ ст, хронічний пієлонефрит, цукровий діабет; центральні альфа – міметики, антибіотики, серцеві глікозиди

Б. Хронічний пієлонефрит, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет 1 типу; інсулінотерапія, діуретики

В. Цукровий діабет, діабетична нефропатія, вторинна артеріальна гіпертензія; цукрознижуючі таблетки, клофелін

Г. Артеріальна гіпертензія ускладнена; антигіпертензивна терапія

Д. * Хронічний пієлонефрит, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет 2 типу: діуретики, інгібітори АПФ, антагоністи кальцію

 

9. Хворий 62 р., якому тиждень тому зробили операцію на сечовому міхурі, раптом посинів, захрипів та втратив свідомість. На ЕКГ поява зубця S в І відведенні та Q в ІІІ відведенні, високий Р в ІІ та ІІІ відведеннях. Попередній діагноз:

А. Раптова коронарна смерть

Б.* Тромбоемболія легеневої артерії

В. Інфаркт міокарду

Г. Гострий коронарний синдром

Д. Гостра серцево – судинна недостатність

 

10. Хворий Т., 62р., скаржиться, що протягом останніх двох діб його турбує головний біль в потиличній ділянці, біль ниючого та колючого характеру в ділянці серця, шум у вухах, мерехтіння метеликів перед очима, погіршення зору, часте сечовипускання.

Об’єктивно: обличчя гіперемоване, Ps 96 за хвилину, АТ 190/105 мм рт. ст. Акцент 2 тону над аортою. Із анамнезу: 10 років страждає на захворювання серця. Яке ускладнення виникло у хворого:

А. *Гіпертонічна криза 1-го порядку

Б. Діенцефальний криз

В. Вегето-судинна дистонія

Г. Гіпертонічна криза 2-го порядку

Д. Синусова тахиаритмія

11. Хвора Н., 56р., яка страждає на недостатність мітрального клапану, знаходилася на лікуванні в терапевтичному відділенні. Раптово вночі вона відчула нестачу повітря, задишку, серцебиття, з’явився сухий кашель. Було викликано чергового лікаря. При огляді: у хворої страдницький вигляд обличчя, положення ортопноє зі спущеними вниз ногами, шкіра бліда, покрита холодним потом, акроціаноз. Ps 88 уд. за хвилину, слабкого наповнення, АТ 100/65 мм рт. ст. Аускультативно: тони серця глухі, ритм галопу. В легенях жорстке дихання, сухі та поодинокі вологі хрипи. Які зміни на ЕКГ очікуються у даної хворої:

А. Зниження амплітуди зубців Т, інтервалу ST

Б. Відсутність майже у всіх відведеннях зубців Р, інтервали R - R хаотично нерівномірні

В. Депресія сегменту ST, негативний зубець Т, глибокий зубець Q

Г.* Все перелічене

Д. Нічого з переліченого

 

12. Хворий М., 39р., нещодавно прооперований з приводу тромбофлебіту нижніх кінцівок, звернувся до стоматолога для видалення ушкодженого зуба. Раптово у нього з’явилася задишка, різкий біль у грудній клітці, ціаноз верхньої половини тулуба, пітливість, біль в правому підребер’ї. Об’єктивно: стан тяжкий, ЧД 38 за хвилину, Ps 120 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 90/50 мм рт. ст. Шийні вени набухлі. Аускультативно: акцент 2 тону над легеневою артерією. Які лікувальні заходи є найбільш доцільними при даному стані:

А. Інгаляції кортикостероїдів, еуфілін

Б. Інгаляції кисню, адреналін

В. Фібринолізин, фентаніл

Г. * Все перелічене

Д. Нічого з переліченого

 

13. На прийомі у лікаря-стоматолога після протезування хворий Б., 42р., поскаржився на раптово виниклий інтенсивний біль стискаючого характеру за грудниною з іррадіацією в ліве плече і нижню щелепу. Після прийому пігулки нітрогліцерину біль не зник і не зменшився. Об’єктивно: Ps 115 за хвилину, АТ 140/90 мм рт. ст., ЧД 25 за хвилину. Шкіра бліда. Акроціаноз. При аускультації тони серця ослаблені, вислуховується ритм галопу. Який вірогідний діагноз:

А. Гіпертонічна криза

Б.* Інфаркт міокарду

В. Кардіогенний шок

Г. Напад серцевої астми

Д. Нестабільна стенокардія

14. Під час стоматологічного втручання хворий Н., 47 років, поскаржився на сильний загрудинний біль. Після вживання валідолу, а потім нітрогліцерину, біль не зник. При огляді хворий стогне, обличчя вкрито краплями липкого поту, бліде. АТ 100/60 мм рт. ст., Ps 92 за хвилину, слабкого наповнення. Було викликано швидку допомогу і хворого госпіталізовано. У відділенні хворий втратив свідомість. При огляді: дихання рідке. Пульс на сонних артеріях не визначається. При знятті ЕКГ визначається пряма лінія. Який найбільш імовірний діагноз:

А. Напад стенокардії
Б. Тромбоемболія легеневої артерії
В. Інфаркт міокарду
Г. * Раптова коронарна смерть
Д. Нічого із переліченого

 

15. Хворий Н., 42 років скаржиться на швидку втомлюваність, дратівливість, зниження працездатності, слабкість, безсоння. Об’єктивно: Ps 84 за хвилину, твердий, напружений, АТ 150/95 мм рт. ст. При аускультації: акцент 2 тону над аортою, систолічний шум над верхівкою. Перкуторно: межі відносної серцевої тупості зміщені вліво. При офтальмоскопії виявлено ангіопатію судин очного дна. Визначте найбільш обґрунтований лікувальний комплекс:

А. Нітрати, β-блокатори, антикоагулянти, дієтотерапія
Б. Діуретики, нітрати, серцеві глікозиди, антагоністи кальцію
В. Дієтотерапія, інгібітори АПФ, α-блокатори, серцеві глікозиди
Г*. Діуретики, β-блокатори, інгібітори АПФ, антагоністи кальцію
Д. Все вище перелічене

 

16. Хворий Д., 52р., 5 діб тому потрапив у ДТП, при якій отримав ЗЧМТ і розрив селезінки, в зв’язку з чим був прооперований. Через 3 дні раптово посинів, став задихатися і втратив свідомість. На ЕКГ: поява зубця S в першому відведенні, та Q в третьому, високий P в 2 та 3 відведеннях. Який імовірний діагноз:

А. Геморагічний інсульт

Б. Гостра лівошлуночкова недостатність

В. Раптова коронарна смерть

Г. *Тромбоемболія легеневої артерії

Д. Нічого з переліченого

 

17. Під час екстракції зуба у хворої Н., раптово з’явився туман перед очима, шум у вухах, виражена слабкість, запаморочення, поверхневе часте дихання. При огляді шкіра і видимі слизові оболонки бліді, частий і слабкого наповнення пульс, артеріальний тиск 90/45 мм рт. ст., холодні кінцівки. Яка невідкладна допомога:

А. Забезпечити хворому повний спокій, горизонтальне положення в ліжку з припіднятими ногами, доступ свіжого повітря, дибазол, папаверин

Б.* Забезпечити хворому повний спокій, горизонтальне положення в ліжку з припіднятими ногами, доступ свіжого повітря, адреналін, мезатон

В. Забезпечити хворому повний спокій, горизонтальне положення в ліжку з припіднятими ногами, доступ свіжого повітря, нітрогліцерин, метапролол

Г. Забезпечити хворому повний спокій, горизонтальне положення в ліжку з припіднятими ногами, доступ свіжого повітря, фентаніл, гепарин

Д. Забезпечити хворому повний спокій, горизонтальне положення в ліжку з припіднятими ногами, доступ свіжого повітря, адреналін, пентамін

 

18. Хворий Н., 60р., який знаходився на лікуванні в терапевтичному відділенні з приводу патології серця, раптом відчув слабкість, запаморочення, відчуття зупинки серця і втратив свідомість. На ЕКГ немає зв’язку між зубцями Р, які йдуть у синусовому ритмі, та шлуночковими комплексами, які ідуть в ідіовентрикулярному ритмі. Яка перша невідкладна допомога при даній патології:

А. Виконання вагусних проб(рефлекси Ашнера, каротидний)

Б. Нанести різкий сильний удар по грудині

В. Електрична дефібриляція

Г. *Непрямий масаж серця разом зі штучною вентиляцією легень

Д. Піднести до носа хворого тампон або вату, змочену нашатирним спиртом

 

19. При обстеженні пацієнта виявлено підвищення вмісту в плазмі крові ліпопротеїдів низької щільності. Розвиток якого захворювання можна передбачити в цієї людини?

А. Панкреатиту.

Б. Бронхіту

В.* Атеросклерозу

Г. Анемії.

Д. Сечокам’яної хвороби.

 

20. У чоловіка 39 років раптово виникли сильне серцебиття, біль у серці, різка слабкість. Спостерігається підвищення АТ, пульс неправильний, дефіцит 18 на хвилину. На ЕКГ відсутність зубця Р та різні інтервали R─ R. Яке порушення серцевого ритму найбільш імовірно розвинулося у хворого?

А. Повна поперечна блокада

Б. Синусова екстрасистолія

В. Дихальна аритмія

Г. Пароксизмальна тахікардія

Д. *Пароксизм миготливої аритмії

21. Хворому, 36 р., проведена анестезія 2\% р-ном ультракаїну з адреналіном - 0,5 мл у зв'язку с лікуванням ∟6 гострого гнійного пульпіту. Коли розкрили порожнину зуба пацієнт відмітив різкий, зблід, втратив свідомість. АТ– 100/50 мм рт. ст., пульс ниткоподібний, частота дихання – 18 \хв. Півроку тому йому була проведена аналогічна анестезія у зв'язку з лікуванням карієсу ∟13, без побічних ефектів. Які першочергові дії лікаря у даній ситуації?

А. Викликати швидку медичну допомогу, забезпечити свіже повітря

Б. Перевести у горизонтальне положення з трохи опущеним головним кінцем, дати понюхати пари нашатирного спирту і приток свіжого повітря

В.Дати валеріанові краплі, заспокоїти хворого

Г.* Ввести в/м кордіамін, забезпечити свіже повітря

Д. Перевести у горизонтальне положення, ввести в/в розчин строфантину, або корглікону

 

22. Чоловік 48 років, хворий на інфаркт міокарда, раптово втратив свідомість, дихання та серцебиття не визначаються. На ЕКГ– велико хвильова фібриляція шлуночків. Проведена дефібриляція нормальну серцеву діяльність не відновила. Який препарат слід ввести для підвищення чутливості до дефібриляції?

A. Лідокаїн

Б. Пропранолол

В. *Атропін

Г. Строфантин

Д. Дроперидол

 

23. Хвора 35 років скаржиться на задишку інспіраторного характеру, нічне ортопноє, періодичне кровохаркання, перебої в роботі серця. В анамнезі ревматизм. При вислуховуванні серця: тони аритмічні, І тон посилений на верхівці, акцент ІІ тону на легеневому стовбурі, в точці Боткіна подвоєння П тону, на верхівці - діастолічний шум. Який порок серця найбільш вірогідно сформувався у хворої?

A.* Мітральний стеноз

Б. Недостатність клапана аорти

В. Недостатність мітрального клапану

Г. Недостатність тристулкового клапану

Д. Стеноз гирла аорти

 

24. Жінка 45 р., скаржиться на серцебиття, задишку на звичайне фізичне навантаження, ниючий біль в ділянці серця, кашель, слабкість, підвищення температури тіла до 37,50 C. Два тижні тому назад перенесла ГРВІ. Об'єктивно: пульс – 100 уд. за хв, АТ– 110/70 мм. рт. ст; тони серця глухі. Аускультація легких - сухі хрипи. Печінка +2 см з під реберної дуги.. Рентгеноскопія органів грудної клітки: тінь серця розширена, пульсація в'яла. ЕКГ: синусова аритмія, RR – 0,55-0,48 сек., PQ – 0,22 сек., вольтаж зубців знижений. Який діагноз найбільш імовірний?

A. *Ексудативний перикардит

Б. Ревматизм.

В. Міокардит

Г. Бронхопневмонія.

Д. Дисгормональна кардіоміопатія

 

25. Хвора 56 років, яка страждає на гіпертонічну хворобу на протязі 11 років, була доставлена в стаціонар із скаргами на головний біль, головокружіння, нудоту, одноразове блювання їжею. При огляді загальмованість, мова незрозуміла, тремор пальців рук. Кисті рук і стопи пастозні, АТ 236/144 мм рт. ст. Найбільш обгрунтованим є висновок:

A.* У хворої гіпертензивний криз з енцефалопатією, що потребує негайного лікування

Б. До початку лікування треба провести ретельне інструментальне та лабораторне обстеження

В. Причиною тяжкого стану хворої є харчове отруєння

Г. Такий стан може розвинутись лише за рахунок підвищення діастолічного АТ > 140 мм рт. ст.

Д. Стеноз ниркової артерії викликав раптове погіршення стану хворої

 

26. У хворого з гіпертонічною хворобою з'явилися скарги на слабкість, нудоту, головний біль, тупі болі у серці, серцебиття. Погіршення стану протягом останніх 4 днів. На світанку відбулася носова кровотеча. Пульс 110 за хвилину, ритмічний, АТ – 230/110 мм рт ст. Що повинен зробити лікар?

A. Дати під язик нітрогліцерин.

Б. *Увести дом’язово бензогексоній 1,0мл

В. Викликати швидку допомогу.

Г. Увести підшкірно 0,1 % розчин атропіну 1 мл

Д. Увести дом’язово вікасол 1,0 мл

 

27. У жінки 45 р. раптово виник напад серцебиття, і запаморочення. Пульс – 175 хв., АТ– 100/60 мм. рт. ст. ЕКГ: RR – 0,33 сек., QRS – 0,08 сек. З якої терапевтичної дії слід почати надання допомоги?

A. Викликати блювотний рефлекс, пробу Вальсальви

Б. Непрямий масаж серця, ШВЛ

В. АТФ 2 мл 1% р-ну в/в струйно (20 мг впродовж 5-10 сек.)

Г. *Новокаїнамід 10% 10 мл довенно

Д. Черезстравохідну електростимуляцію (ЧСЕС)

 

28. Хворий Ц., 29 р ., захворів гостро: підвищилась температура до 39,30 С, з'явилися проливні поти, лихоманка,. Через 2 тижні під впливом антибіотиків, антипіретиків, Т 0 знизилась до 37,7-38,20С, пітливість не пройшла. При огляді: лімфатичні вузли шийні зліва збільшені, щільної консистенції, мигдалики гіперемовані, збільшені. Серце – на верхівці – систолічний шум та на основі серця. Аналіз крові: Hb ─90г\л, Ер. 3,6х 1012\л, кольоровий показник 0,9; лейк. 11,5 х109\л; лейкограма: палочкоядерні- 10%, сегментоядерні -66%, базофіли -2”%, еозинофіли -6%, лімфоцити – 6%, моноцити -10%; ШОЕ── 68 мм\год. Попередній діагноз:

 

А. Інфекційний ендокардит

Б. * Гостра лейкемія

В. Лімфома

Г. Інфекційне захворювання невідомого походження

Д. Реактивний лімфаденіт

29. У хворого 30 рокiв на ЕКГ iнтервал P-Q дорiвнює 0,09с, тривалість комплексу QRS дорiвнює 0,12с, шлунковий комплекс помiрно деформований, вiдмiчається додаткова хвиля збудження (“дельта”-хвиля). Раптом виник пароксизм суправентрикулярної тахiкардiї. Оберiть найбiльш оптимальний препарат для невідкладної терапії.

A. Калiю хлорид

Б. Пропранолол

В. Дiгоксин

Г.* Новокаїнамід

Д. Хінідін

30. Жінка 42 р. поступила в клініку зі скаргами на задишку і серцебиття при незначному фізичному навантаженні. Межі серця розширені угору і праворуч, I тон на верхівці підсилений, тут вислуховується протодіастолічний шум. Печінка виступає з під краю реберної дуги на 5 см. Гомілки набряклі. Які причини серцевої недостатності?

A. Трикуспідальній стеноз

Б. Мітральна недостатність

В. Трикуспидальная недостатність

Г. *Мітральний стеноз

Д.Дефект міжшлуночкової перегородки

31. У хворої при підвищенні АТ до 180/100 мм рт. ст., з’явилась задишка, яка перейшла у приступ ядухи. Об’єктивно: шкіра бліда, покрита холодним потом. Пульс – 120 на хв., слабого наповнення. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над аортою. Ліва межа серця зміщена назовні. Дихання жорстке, сухі і вологі хрипи. Вкажіть, яке ускладнення розвивається у хворої?

A.* Гостра лівошлуночкова недостатність

Б. Гостра правошлуночкова недостатність

В. Гіпертензивний криз

Г. Бронхіальна астма

Д. Пароксизмальна тахікардія

32. У хворого Л.,46 років, діагностовано стенокардію напруги ІІ функціонального класу на фоні гіпертонічної хвороби ІІ стадії /АТ в межах 160/105 мм рт. ст. Якому антигіпертензивному препарату надасте перевагу?

A. Клофелін

Б. Еналаприл

В. Доксазозин

Г. *Метопролол

Д.Адельфан

33. У хворого 28 років на фоні адено - вірусної інфекції з’явилися болі в ділянці серця, серцебиття, задишка. Блідий, з акроціанозом, пульс 92/хв., ниткоподібний, АТ - 90/60 мм рт. ст., межі серця розширені вправо і вліво на 2 см, тони глухі. На ЕКГ - повна блокада лівої ніжки пучка Гіса, низький вольтаж. Для якого захворювання найбільш характерна дана симптоматика?

 

A. Ревмокардит

Б. Міокардит

В. Ексудативний перикардит

Г. Інфекційний ендокардит

Д. *Дилятаційна кардіоміопатія

34. Хворий 52 років хворіє на гіпертонічну хворобу ІІ стадії. Палить. Регулярно не лікується. При обстеженні АТ - 175/105 мм рт. ст., ЧСС - 92/хв., в легенях розсіяні сухі хрипи на фоні ослабленого везикулярного дихання. Печінка +2см, набряки в ділянці гомілковостопних суглобів. Виберіть оптимальний гіпотензивний препарат:

A. Еналаприл

Б. *Пропранолол

В. Ніфедипін

Г. Адельфан

Д. Клофелін

35. Хвора 57 років скаржиться на періодично виникаючі пухирці в порожнині рота. При огляді на бічній поверхні язика справа пухирь розміром 7*7 мм з геморагічним вмістом. Пальпація безболісна. Симптом Нікольського негативний. Артеріальний тиск 120/180 мм рт ст. Симптомом якого захворювання являється ураження слизової оболонки у хворої?

А. Ішемічна хвороба серця

Б. Пухирцева хвороба

В. Ангіома

Г. Багато формна еритема

Д. *Гіпертонічна хвороба.

 

36. Хворий Ф., 60 років, скаржиться на біль поза грудиною стискуючого характеру під час ходьби по рівній місцевості до 200м. АТ 140/70 мм. рт. ст. Пульс 80 уд/хв. Велоергометрія (ВЕМ): зниження толерантності до фізичних навантажень 75 Вт. Найбільш можливий діагноз?

 

A.*Стабільна стенокардія III ФК

Б. Прогресуюча стенокардія

В. Спонтанна стенокардія

Г. Стабільна стенокардія II ФК

Д. Стабільна стенокардія IV ФК

37. Хвора Х., 59р., була госпіталізована в кардіологічне відділення зі скаргами на серцебиття, при незначному фізичному навантаженні, напади задухи в нічні години, набряки гомілок. При об’єктивному обстеженні: шкіра бліда, акроціаноз, PS – 72 за хв., ЧСС – 100 за хв. АТ – 140/90 мм. рт. ст., печінка + 3,5 см., набряки гомілок. Ваш попередній діагноз:

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1482 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.024 сек.)