АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Який метод діагностики необхідно призначити при підозрі на тромбоемболію легеневої артерії?

Прочитайте:
  1. I. Лабораторные методы
  2. I. Методы временного шинирования.
  3. I. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  4. I. Родоразрешение:сроки, время, метод
  5. II МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  6. II. Методы, подход и процедуры диагностики и лечения
  7. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  8. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  9. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  10. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ

А. УЗД серця

Б. Велоергометрія

В. *Рентгенографія органів грудної клітки

Г. Реоенцефалографія

Д. Бронхоскопія

 

70. У хворого 63р. на 2 добу після хірургічного втручання раптово розпочався напад задухи. При об’єктивному обстеженні: шкіра волога, ціаноз обличчя, пульс 105 за хв., АТ – 100/50 мм. рт. ст., ЧДР – 30 за хв., при аускультації легень вислуховуються на всьому протязі поодинокі сухі хрипи, в нижніх відділах дрібнопухирцеві. Яке ускладнення найбільш вірогідно розвинулось у хворого:

А. Гостра лівошлуночкова недостатність

Б. *Тромбоемболія легеневої артерії

В. Колапс

Г. Пароксизмальна тахікардія

Д. Гострий інфаркт міокарда

 

71. Хвора С., 54р., звернулась до лікаря зі скаргами на швидку втомлюваність, дратівливість, зниження працездатності, слабкість, безсоння. Турбує періодичний колючий біль в ділянці серця, серцебиття. Об’єктивно: Ps 84 за хвилину, твердий, напружений, АТ 160/90 мм рт. ст. При аускультації акцент 2 тону над аортою, систолічний шум над верхівкою. Перкуторно: межі відносної серцевої тупості зміщені вліво. При офтальмоскопії виявлено ангіопатію судин очного дна. Найбільш імовірний діагноз:

А. Вегето-судинна дистонія

Б. Тиреотоксикоз

В. Стенокардія напруги

Г. *Гіпертонічна хвороба

Д. Міокардит

 

72. Хворий К., який страждає на недостатність мітрального клапану, знаходився на лікуванні в терапевтичному відділенні. Раптово вночі він відчув нестачу повітря, задишку, серцебиття, з’явився сухий кашель. Було викликано чергового лікаря. При огляді: у хворого страдницький вигляд обличчя, положення у ліжку вимушене - ортопноє, шкіра бліда, волога, акроціаноз. PS 88 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 100/65 мм рт. ст. Аускультативно: тони серця глухі, ритм галопу. В легенях жорстке дихання, сухі та поодинокі вологі хрипи. Який імовірне ускладнення виникло у хворого?

А. Напад бронхіальної астми

Б. Тромбоемболія легеневої артерії

В. Набряк легень

Г.* Напад серцевої астми

Д. Госпітальна пневмонія

 

73. У хворого 49 років вночі з'явився стискаючий біль за грудиною. Глибокий вдих біль не посилював. Біль нападоподібно наростав. Прийом нітрогліцерину (4 пігулок) біль не зняв. Через півгодини біль став нестерпним. При аускультації серця: тони приглушені, пульс 110 за хв., АТ 100/65 мм. рт. ст. Ваш попередній діагноз:

А. Розшаровуюча аневризма аорти

Б. *Гострий коронарний синдром

В. Пароксизмальна тахікардія

Г. Гостра серцева недостатність

Д. Стенокардія напруги

 

74. Для лікування хронічної серцевої недостатності використовують наступні препарати:

А.* Блокатори β – адренорецепторів, діуретики, інгібітори АПФ, нітрати

Б. Метаболічні препарати, гепатопротектори, діуретики, серцеві глікозиди

В. Антихолестеринемічні препарати, тромболітики, антибіотики

Г. Дієтотерапія, ферментні препарати, сорбенти, блокатори протонної помпи

Д. Антиагрегантні препарати, метаболічні препарати, нітрати

 

75. Хвора С., 37р., знаходилася на прийомі у лікаря-стоматолога з приводу протезування зуба. При розширенні каналу пацієнтка поскаржилася на запаморочення голови, шум у вухах, потемніння в очах, нудоту. Об’єктивно: блідість обличчя, холодний піт. ЧД 12 за хвилину, Ps 54 за хвилину, АТ 110/65 мм рт. ст. Маніпуляцію було припинено. У наданні невідкладної допомоги цій хворій найбільше значення матимуть:

А. Солодкий чай

Б. Нашатирний спирт

В. Валідол

Г.* Мезатон

Д. Адреналін

 

76. Хвора П., 52р., яка хворіє на гіпертонічну хворобу, звернулася до лікаря-стоматолога з приводу протезування зубів. Сидячи в кріслі, вона поскаржилася на головний біль. Лікар попросив хвору потерпіти і продовжив примірку протезів. Через деякий час у хворої з’явилося запаморочення, ниючий біль в серці, нудота, почалося блювання. Об’єктивно: Ps 82 за хвилину, ритмічний, напружений. АТ 200/110 мм рт. ст. В наданні невідкладної допомоги найбільше значення матиме:

А. Фентаніл, фуросемід

Б. Фраксипарин, валідол

В. *Пентамін, фуросемід

Г. Адреналін, панангін

Д. Аміодарон, фраксіпарін

 

??77. У хворого К., 58р., з’явився різкий біль за грудниною, задишка, загальна слабкість. Об’єктивно: акроціаноз, блідість шкіри і видимих слизових оболонок. ЧДР 30 за хвилину, ортопноє, Ps 180 за хвилину, АТ 95/60 мм рт. ст. При аускультації в легенях з обох сторін вислуховуються вологі незвучні хрипи. На ЕКГ: зубець Р не визначається, R-R не однакові, у відведеннях V5-V6 дугоподібна депресія сегменту ST. Який вірогідний діагноз:

 

А. Синусова тахікардія
Б.* Миготлива аритмія

В. Пароксизмальна тахікардія
Г. Повна атріо-вентрикулярна блокада

Д. Екстрасистолія

 

??78. У хворої Д., 48р., з’явився різкий біль за грудниною, задишка, загальна слабкість. Об’єктивно: акроціаноз, блідість шкіри і видимих слизових оболонок. ЧДР 30 за хвилину, ортопноє, Ps 180 за хвилину, АТ 95/60 мм рт. ст. При аускультації в легенях з обох сторін вислуховуються вологі незвучні хрипи. На ЕКГ: зубець Р не визначається, R-R не однакові, у відведеннях V5-V6 дугоподібна депресія сегменту ST. У лікуванні хворої слід застосувати в першу чергу:

А. Резерпін, анаприлін, дігоксин
Б. Дігоксин, корглікон, пропанолол
В. *Пропанолол, мезатон, лідокаїн
Г. Атропін, адреналін, преднізолон
Д. Атропін, пропанолол, панангін

 

79. Хвора Л., 42 р., нещодавно прооперована з приводу тромбофлебіту нижніх кінцівок, звернулася до стоматолога для видалення ушкодженого зуба. Раптово у неї з’явилася задишка, різкий біль в грудній клітці, ціаноз верхньої половини тулуба, пітливість, біль в правому підребер’ї. Об’єктивно: стан тяжкий, ЧД 38 за хвилину, Ps 120 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 90/50 мм рт. ст. Шийні вени набухлі. Аускультативно: акцент 2 тону над легеневою артерією. Який вірогідний діагноз:

А. Напад бронхіальної астми

Б.* Тромбоемболія легеневої артерії

В. Кардіогенний шок

Г. Колапс

Д. Спонтанний пневмоторакс

 

80. Хворий Б., 48р., на прийомі у лікаря-стоматолога поскаржився на нестерпний біль в ділянці серця з іррадіацією в ліву руку і спину. Після вживання пігулки нітрогліцерину біль не вщухав. Об’єктивно: Ps 100 за хвилину, аритмічний, слабкого наповнення і напруження. АТ 100/70 мм рт. ст. В кареті швидкої допомоги хворий поскаржився на слабкість і втратив свідомість. Через 30-40 секунд з’явилися судоми. Тони серця не вислуховуються. Апное. Пульс та АТ не визначаються. На ЕКГ: хвилі різної висоти і ширини, неоднакової форми, деякі переходять одна в другу. Який попередній діагноз і ускладнення:

А. ІХС, нестабільна стенокардія напруги, раптова коронарна смерть

Б. *ІХС, інфаркт міокарда, кардіогенний шок

В. ІХС, інфаркт міокарда, фібриляція шлуночків

Г. ІХС, нестабільна стенокардія напруги, інфаркт міокарда

Д. ІХС, інфаркт міокарда, гостра аневризма аорти

 

81. Прийшовши на прийом до лікаря з приводу екстракції зуба, хвора Л., 57 р., поскаржилася, що по дорозі у неї зненацька виник інтенсивний загруднинний стискаючий біль, який віддавав у нижню щелепу, а також перебої в ділянці серця. Під час нападу жінка застигла на місці, бо цей стан супроводжувався страхом смерті. Хвора зазначила, що подібне явище виникло вперше. Визначте найбільш вірогідний діагноз:

 

А. Інфаркт міокарду
Б. Атеросклероз дуги аорти
В. *Стабільна стенокардія напруги
Г. Нестабільна стенокардія
Д. Гостра лівошлуночкова недостатність

 

82. В терапевтичне відділення поступив хворий С., 65 років зі скаргами на постійну задишку, яка підсилюється при фізичному навантаженні, серцебиття, швидку втомлюваність і слабкість, набряки на нижніх кінцівках, особливо ввечері. Об’єктивно: ЧД 20 за хвилину, Ps 88 за хвилину, АТ 130/90 мм рт. ст. Акроціаноз. Шийні вени набухлі. Перкуторно: межі серця розширені вліво. Аускультативно: акцент 2 тону над легеневою артерією, двосторонні вологі хрипи у нижніх відділах легень. Гепатомегалія. Який найбільш вірогідний діагноз:

А. Гостра правошлуночкова недостатність
Б. Гостра лівошлуночкова недостатність
В. Хронічна ревматична хвороба серця
Г. *Хронічна серцева недостатність
Д. Інфекційний ендокардит

 

83. Фактори ризику розвитку гіпертонічної хвороби це:

А. Гіпотонія в дитячому та юнацькому віці

Б. Необґрунтоване часте вживання ліків (протизапальних засобів, антибіотиків)

В. Надмірне вживання солі, паління, важка фізична праця

Г. *Психоемоційні стреси, надмірне вживання солі, ожиріння, зловживання алкоголем, низька фізична активність, обтяжена спадковість

Д. Вірні відповіді А та В

 

84. Оберіть препарати першої лінії для лікування гіпертонічної хвороби:

А. Клофелін, фуросемід, еналаприл, адельфан

Б. *Гіпотіазид, еналаприл, атенолол, амлодипін, кандесартан, празозін

В. Адельфан, верапаміл, атенолол, амлодипін, празозін

Г. Дібазол, папаверин, сульфат магнезии, клофелін, раунатин;

Д. Індапамід, еналаприл, папаверин, амлодипін, фуросемід, фізіотенз

 

85. На прийомі у лікаря-стоматолога раптово хворий поскаржився на стискаючий біль з грудиною, головокружіння, слабкість в лівій руці, погане володіння язиком. При огляді – хворий неспокійний, шкіра обличчя гіперемована, АТ 200/140 мм рт ст; пульс – 100 ударів за хвилину, аритмічний. Найвірогідніший діагноз:

А. Гіпертонічний криз, ускладнений, І порядку

Б. *Гіпертонічний криз, неускладнений, ІІ порядку

В. Напад стенокардії напруги

Г. Гострий інфаркт міокарда

Д. Гіпертонічний криз, неускладнений, І порядку

 

86. На прийомі у лікаря пацієнт почав виявляти ознаки стурбованості, зблід, шкіра вкрилася холодним потом. Хворий поскаржився на стискаючий біль з грудиною, головокружіння, загальний слабкість. При огляді – хворий неспокійний, шкіра бліда, АТ 100/70 мм рт ст.; пульс – 110 ударів за хвилину, аритмічний. З анамнезу з’ясовано, що пацієнт хворіє на гіпертонічну хворобу, стенокардію напруги, останнім часом багато нервував дома і на роботі, напади стенокардії почастішали. Прийом 2 пігулок нітрогліцерину з інтервалом в 5 хвилин стан хворого не покращив, біль в серці на вщухав. Найвірогідніший діагноз:

А. Затяжний напад стенокардії напруги

Б. Нервове виснаження, колапс

В.* Гострий інфаркт міокарду

Г. Стенокардія напруги, нестабільна

Д. Напад пароксизмальної тахікардії

 

87. Хворий звернувся до стоматолога зі скаргами на періодичний ниючий біль в нижній щелепі зліва. Останнім часом біль почастішав, почав ірадіювати в шию, плече. Пацієнт не може вказати, з чим пов’язаний біль, іноді виникає при емоційному напруженні, фізичному навантаженні, іноді в спокої. При стоматологічному огляді патології не виявлено. Найвірогідніший діагноз, тактика лікаря:

А. *Лікар повинен направити хворого на ЕКГ, порадити обов’язково звернутися до терапевта

Б. Лікар повинен порадити звернутися хворому до травматолога

В. Хворому потрібно звернутися до невропатолога

Г. Стоматолог повинен виключити стоматологічну патологію і не повинен втручатися в подальші дії хворого

Д. Необхідно порадити хворому не нервувати і обмежити фізичну активність

 

88. Під час надання стоматологічної допомоги пацієнт почав виявляти ознаки неспокою, зблід. Хворий поскаржився на стискаючий біль з грудиною, з іррадіацією в ліву руку, в спину, головокружіння, загальну слабкість. При огляді – хворий неспокійний, шкіра бліда, волога, АТ 120/70 мм рт ст.; пульс – 106 ударів за хвилину, аритмічний. З анамнезу з’ясовано, що пацієнт хворіє на гіпертонічну хворобу, стенокардію напруги. Після прийому 1, через 5 хвилин другої пігулки нітрогліцерину стан хворого не покращився, біль в серці посилилась, стала нестерпною. Лікар запідозрив у хворого гострий інфаркт міокарду. Призначте заходи невідкладної терапії:

 

А. Анальгін, димедрол, нітрогліцерин, валідол

Б. *Промедол, альтеплаза (стрептодеказа), гепарин, нітрогліцерин в/в, метапролол

В. Анальгін, димедрол, нітрогліцерин, глюкозо-інсулін-калієва суміш

Г. Анальгін, гепарин, нітрогліцерин, еналаприл

Д. Морфін, лідокаїн, преднізолон

 

89. Хворий госпіталізований до терапевтичного відділення зі скаргами на напад серцебиття, різку загальну слабкість. Хворіє на ішемічну хворобу серця, переніс інфаркт міокарду три роки тому. Напади серцебиття повторюються 1-2 рази на рік. При обстеженні хворого в терапевтичному відділенні виявлена частота серцевих скорочень – 250 за хвилину, ЕКГ у виді пилки. Зубці Р відсутні, комплекси QRS деформовані. Найвірогідніший діагноз, невідкладна допомога:

 

А. Миготлива аритмія

Б.* Пароксизмальна надшлуночкова тахікардія

В. Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Г. Повна атріо-вентрікулярна блокада

Д. Шлуночкові тахікардія

 

90. Лікаря – стоматолога викликали на консультацію в терапевтичне відділення. Під час огляду хворого в терапевтичному відділенні хворий раптово поскаржився на слабкість, головокружіння, втратив свідомість. Пульс 45 ударів за секунду, АТ 120/70 мм рт ст. Через 3-4 секунди прийшов у свідомість. Родичі, що знаходились поруч, розповіли, що хворий давно страждає на захворювання серця, періодично повторюються подібні напади. На ЕКГ – окремий передсердний та шлуночків ритми; зубці Р (скорочення передсердь) З частотою 80 за хвилину, комплекси QRS з частотою 45-50 за хвилину, шлуночкові комплекси деформовані. Вкажіть причину непритомності хворого, невідкладні заходи:

А. У хворого пароксизм миготливої аритмії, необхідно ввести 4 мл 0,25% розчину верапамілу

Б. У хворого повна атріовентрикулярна блокада, необхідно ввести в/в 100 мл фізіологічного розчину з 1 мл 0,2% розчину норадреналін

В. У хворого пароксизм миготливої аритмії, необхідно ввести 300 мг кордарону

Г. *У хворого напад Морганьї-Адамса-Стокса, необхідно ввести в/в 100 мл фізіологічного розчину з 1 мл 0,1% розчину атропіну сульфату, 90 мг преднізолону

Д. У хворого епілепсія, необхідно визвати невролога

 

91. Хворий прокинувся вночі від важкості за грудиною, утруднення дихання, задишки, відчуває нестачу повітря, відмічає сухий кашель. Лікар швидкої допомоги при огляді відмітив положення ортопноє, шкіра бліда, покрита холодним потом, акроціаноз. Пульс слабкого наповнення, аритмічний, 86 за хвилину. Тони серця глухі. Межі серця розширені ліворуч. АТ 110/70 мм рт ст., при аускультації легень дихання жорстке, вислуховуються розсіяні сухі хрипи. З анамнезу відомо, що хворий страждає на ревматизм, має ваду серця. Вкажіть вірогідний діагноз:

А. *Гостра лівошлуночкова недостатність

Б. Гостра правошлуночкова недостатність

В. Напад бронхіальної астми

Г. Загострення хронічного бронхіту у хворого на ревматизм

Д. Хронічна недостатність кровообігу

 

92. Хворий К., 56 років, скаржиться стоматологу, до якого він був заздалегідь записаний на прийом, що ледве встиг вчасно прийти, бо в дорозі мав вжити 10 пігулок нітрогліцерину з-за нападів стенокардії, на яку він хворіє вже понад 10 років. Через 10 хвилин у хворого почався новий напад. Після вживання 2х таблеток нітрогліцерину хворий втратив свідомість. На кушетці відкрив очі, але сказати нічого не міг внаслідок сильної слабкості. АТ 80/50 мм рт ст.

У хворого спостерігається:

 

А.* Анафілактичний шок

Б. Гіпоглікемія

В. Раптова зупинка кровообігу

Г. Непритомність

Д. Кардіогенний колапс

 

93. Оберіть препарати для постійного лікування стенокардії:

 

А. Валідол, нітрогліцерин, дігоксин

Б. Атенолол, гепарин, диклофенак

В.* Пролонговані нітрати (ізосорбіду дінітрат), бета-блокатори, аспірин, статини

Г. Нітрогліцерин, сульфат магнезии, рібоксин

Д. Індапамід, еналаприл, папаверин, амлодипін, фуросемід, фізіотенз

 

94. На прийомі у лікаря-стоматолога раптово хворий поскаржився на стискаючий біль з грудиною, головокружіння, страх смерті. При огляді – хворий неспокійний, шкіра бліда, холодний піт, АТ 160/100 мм рт ст; пульс – 100 ударів за хвилину, аритмічний. Після прийому нітрогліцерину біль не вщухає впродовж 15-ти хвилин, посилюється. Найвірогідніший діагноз:

А. Гіпертонічна хвороба, криз І порядку

Б. Гіпертонічний криз, неускладнений, ІІ порядку

В. Напад стенокардії напруги

Г.* Гострий інфаркт міокарда

Д. Гіпертонічний криз, неускладнений, І порядку

 

95. Нижче наведена ЕКГ у хворого з:

 

А. Миготливою аритмією

Б. Пароксизмальною тахікардією

В. Нормальною ЕКГ

Г. *Атріо-вентрикулярною блокадою

Д. Фібриляцією шлуночків серця

 

96. Хворий звернувся до стоматолога зі скаргами на періодичний ниючий біль в нижній щелепі зліва. Останнім часом біль почастішав, почав ірадіювати в шию, плече. Пацієнт не може вказати, з чим пов’язаний біль, іноді виникає при емоційному напруженні, фізичному навантаженні, іноді в спокої. При стоматологічному огляді патології не виявлено. У хворого можна запідозрити:

 

А. Агравацію

Б. Приховану травму, повинен порадити звернутися хворому до травматолога

В. Неврит лицьового нерву, порекомендувати звернутися до невропатолога

Г. *Стенокардію з атиповим больовим синдромом, направити хворого на ЕКГ, порадити обов’язково звернутися до терапевта

Д. Неврастенію, порадити хворому не нервувати і обмежити фізичну активність

 

97. Під час надання стоматологічної допомоги пацієнт почав виявляти ознаки неспокою, зблід. Хворий поскаржився на стискаючий головний біль, головокружіння, загальну слабкість. При огляді – хворий неспокійний, шкіра бліда, волога, АТ 200/110 мм рт ст.; пульс – 96 ударів за хвилину, ритмічний. З анамнезу з’ясовано, що пацієнт хворіє на гіпертонічну хворобу. Призначте заходи невідкладної терапії:

А. Анальгін, димедрол, нітрогліцерин, валідол

Б. Атенолол, фуросемід, валеріана

В. *Нітрогліцерин, адельфан

Г. Діпірідамол, рібоксин, корвалол

Д. Морфін, лідокаін, преднізолон

 

98. Хвора госпіталізована до кардіологічного відділення зі скаргами на напад серцебиття, різку загальну слабкість, задишку. Хворіє на хронічну ревматичну хворобу серця, має мітральну ваду серця. Напади серцебиття повторюються 1-2 рази на рік. При обстеженні хворої в стаціонарі виявлена частота серцевих скорочень – 120 за хвилину, ЕКГ - зміщення вісі серця ліворуч, ритм неправильний, зубці Р відсутні, частота шлуночкових скорочень 112-152 за хвилину. Найвірогідніший діагноз:

А. Миготлива аритмія, стабільна форма

Б. Пароксизм миготливої аритмії

В*. Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Г. Повна атріо-вентрикулярна блокада

Д. Шлуночкові тахікардія

 

99. Хворий М., 56 років, який страждає на ІХС. Стенокардію напруги протягом 14 років, на прийомі у стоматолога скаржиться на сильний, стискаючий, пекучий, біль за грудиною, що віддає у ліву руку. Подібні напади і раніше турбували хвору і зникали після прийому таблетки нітрогліцерину, але цього разу ефекту не дали. При об'єктивному огляді: стан середньої ступеня тяжкості, стан аритмічний, задовільного наповнення, АТ 100/60 мм. рт. ст. Тони серця послаблені, аритмічні. В аналізі крові: лейкоцити 10,8* 109/л, ШОЕ – 8 мм/год, температура тіла 37,4 с. Ваш попередній діагноз?

А. Тромбоемболія легеневої артерії

Б. Розшаровуюча аневризма аорти

В. Стенокардія напруження

Г. *Інфаркт міокарда

Д. Міокардит

 

100. Хворий В., 73 років після підйому на 7 поверх будинку, поскаржився на різкий біль у грудях, задишку. В анамнезі тромбофлебіт нижніх кінцівок. При огляді: дифузний ціаноз, набухання шийних вен. Пульс ритмічний, 104 уд. за 1 хвилину. Межі серця розширені вправо. На ЕКГ: високий загострений Р в II і III відведеннях, збільшення зубця S в I і Q в III відведеннях. Ваш діагноз?

 

А. Тромбоемболія мезентеріальних судин

Б. *Тромбоемболія. легеневої артерії

В. Тромбоемболія. ворітної вени

Г. Тромбоемболія. судин головного мозку

Д. Тромбоемболія. вінцевих судин

 

101. Невідкладна допомога при набряку легень включає призначення таких препаратів:

А. Норадреналін, стрептокіназа, глюкоза

Б. Кларитроміцин, лазолван, наклофен

В.* Нітрогліцерин, пентамін, фуросемід, преднізолон

Г. Рибоксін, тіотріазолін, АТФ

Д. Адреналін, кордіамін, ніфедипін

 

102. Хворий Л., 63 років, під час відвідування стоматолога почав скаржитися на задишку, відчуття нестачі повітря та на наростаючий біль за грудиною. Прийнята таблетка нітрогліцерину результату не дала. В анамнезі: близько 14 років страждає на стенокардію. Об-но: тони серця ослаблені, ритмічні, при аускультації легень вислуховується везикулярне дихання, ослаблене з обох боків та вологі мілко- і середньопухирчаті хрипи. На ЕКГ – сегмент ST дугоподібно піднятій у відведеннях V5, V6. Ваш попередній діагноз та яке ускладнення розвинулося у хворого?

 

А. Спонтанна стенокардія, гостра лівошлуночкова недостатність.

Б. Інфаркт міокарда, тромбоемболія легеневої артерії

В. Стенокардія напруження, набряк легень

Г. *Інфаркт міокарда, набряк легень

Д. Бронхіальна астма, період нападів

 

103. Хворий Х.,45 років вночі прокинувся від сильного болю в епігастральній ділянці, відчуття розпирання під ложечкою, нудоти, блювання. Напередодні прийняв значну дозу алкоголю. Із анамнезу відомо, що протягом 10 -ти років систематично зловживає алкоголем. Протягом останнього місяця під час швидкої ходи, фізичного навантаження, став відмічати 5-10 хвилинні напади сильного болю в ділянці серця. Лікар швидкої допомоги зробив ЕКГ. На ЕКГ – підйом сегменту ST над ізолінією, негативний зубець Т, патологічний зубець Q, в III, AVF. Ваш діагноз?

 

А. Нестабільна прогресуюча стенокардія

Б. Гострий інфаркт міокарда передньої стінки лівого шлуночка

В. *Гострий інфаркт міокарда задньої стінки лівого шлуночка

Г. Гострий інфаркт міокарда бокової стінки лівого шлуночка

Д. Спонтанна (варіантна) стенокардія

 

104. Хворий К., 47 років, лікувався у стоматолога з приводу карієсу. Раптово у

пацієнта з”явився сильний загрудинний біль. Обличчя вкрилося краплинами поту.

Із анамнезу відомо, що страждає на тромбофлебіт нижніх кінцівок, гострий інфаркт міокарда - 2 роки тому. Об′єктивно: тони серця приглушені, АТ 90/50 мм. рт. ст. Пульс 105 ударів за хвилину, аритмічний, слабкого наповнення. У легенях ослаблене дихання. На ЕКГ – патологічний зубець Q в I, AVL, синдром S1- Q3, P -pulmonalis. Ваш попередній діагноз?

 

А. Повторний гострий інфаркт міокарда

Б *Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА)

В. Колапс

Г. Миготлива аритмія

Д. Гостра лівошлуночкова недостатність

 

105. У хворої К., 44 роки після психо-емоційного навантаження стан різко погіршився: обличчя почервоніло, з′явився шум у вухах, головний біль, мерехтіння “мушок” перед очима. В анамнезі: гіпертонічна хвороба. Об′єктивно: хвора з надмірною вагою, незначні набряки ніг, аускультативно в легенях - везикулярне дихання. Ліва межа серця зміщена вліво на 2 см від середньо – ключичної лінії, права і верхня - не змінені. Тони серця приглушені АТ 250/120 мм. рт. ст. Пульс -86 уд за хв., ритмічний, підвищеного наповнення і напруження. Ваш попередній діагноз?

 

А. ГХ I ст., криз II порядку

Б. ГХ II ст., криз II порядку

В. *ГХ III ст., криз I порядку

Г. ГХ II ст., криз I порядку

Д. ГХ III ст., криз II порядку

 

106. Чоловік 49 років, на 4-у добу після перенесеного інфаркту міокарда, поскаржився на задишку, ядуху, різку кволість. Об”єктивно: ціаноз, пульс - 110 уд. за 1 хв., АТ 100/70 мм. рт. ст., ЧД 34 /хв. Тони серця ослаблені, акцент II тону над легеневою артерією. Яке найбільш імовірне ускладнення виникло у хворого?

А. Двостороння лікарняна пневмонія

Б. Кардіогенний шок

В. *Набряк легень

Г. Синдром Дреслера

Д. Напад шлуночкової тахікардії

 

107. Узури ребер – це рентгенологічно визначений симптом:

А. Стенозу легеневої артерії

Б. Відкритої артеріальної протоки

В. Недостатності мітрального клапана

Г. Коарктації аорти

Д. Стенозу лівого атріо - вентрикулярного отвору

 

108. Хворий К. 67 років, який знаходився в щелепно-лицевому відділенні з приводу побутової травми верхньої щелепи, прокинувся вночі від раптово виниклого болю за грудиною, пекучого характеру, який іррадіював в нижню щелепу, ліву руку, ліву лопатку. Після таблетки нітрогліцерину біль вщух через 3 хвилини. Хворий розповів, що останні два тижні у нього з’явився такий біль після фізичного і психічного навантаження, проте він не звертався до лікаря, біль зникав після припинення навантаження. Що трапилось з хворим і яка подальша тактика медичного персоналу:

А. Серцева астма, направити в кардіологічне відділення

Б. Набряк легень, направити в кардіологічне відділення

В.* Вперше виникла стенокардія, направити хворого до кардіолога

Г. ТЕЛА, визвати швидку допомогу і направити в кардіологічне відділення

Д. Гострий інфаркт міокарда, визвати швидку допомогу і направити в кардіологічне відділення

 

109. У хворого діагностований гострий інфаркт міокарда, який супроводжується стійким болем за грудиною. Неефективність раніше введених препаратів вимагала проведення нейролептанальгезії. Який нейролептик слід використати:

 

А. Метаперазин

Б. Галоперидол

В. *Дроперидол

Г. Аміназин

Д. Резерпін

 

110. При обстеженні у хворого К., 68 років, виявлено підвищений рівень ліпопротеїнів низької щільності в сироватці крові. Яке захворювання може бути виявлене у хворого:

А. Пошкодження нирок

Б.* Атеросклероз

В. Гастрит

Г. Гострий панкреатит

Д. Запалення легень

 

111. У хворого 45 років на правій нижній кінцівці виявлено різку блідість шкіри гомілки і стопи, відсутність пульсу тильної артерії стопи і задньої великоберцової артерії. Який найбільш вірогідніший діагноз у хворого:

 

А. Поліневрит

Б. Облітеруючий ендартеріїт

В. Варикозне розширення вен

Г. Гіпертонічна хвороба

Д. *Хронічна серцева недостатність

 

112. У хворого М., 45 років, при аналізі ЕКГ виявлено: ритм синусовий, число передсердних комплексів більше числа шлуночкових комплексів; прогресуюче подовження інтервалу Р-Q від комплексу до комплексу; випадіння окремих шлуночкових комплексів; зубці Р і комплекси QRST без змін. Назвіть тип порушення серцевого ритму:

 

А. Всерединісерцева блокада

Б.* Повна атріо-вентрикулярна блокада

В. Атріо-вентрикулярна блокада ІІ ступеню

Г. Блокада лівої ніжки пучка Гіса

Д. Миготлива аритмія

 

113. У хворого через 12 годин після гострого нападу загрудинного болю, який продовжувався на протязі двох годин, не дивлячись на прийом нітрогліцерину, виявлено різке підвищення активності АСТ, ЛДГ, КФК в сироватці крові. Яка із перерахованих нижче патологій буде найвірогіднішою:

А. Вірусний гепатит

Б. Колагеноз

В. Цукровий діабет

Г. *Інфаркт міокарда

Д. Міокардит

 

114. Підліток 15 років скаржиться на нестачу повітря, загальну слабкість, серцебиття, відчуття страху. Напад виник раптово без всяких причин. При огляді: обличчя і слизові оболонки з синюшним відтінком, видно пульсацію яремних вен. ЧСС-130 уд/хв., АТ 100/60мм. рт. ст. Ритм серця маятникоподібний, тони серця короткі, підсилена звучність І тону. На ЕКГ комплекс QRS нормальної форми і тривалості. Число зубців Р і шлуночкових комплексів однакове, зубець Т зливається з зубцем Р. Який напад виник у підлітка:

А. Мерехтіння передсердь

Б. Миготлива аритмія

В. Шлуночкова екстрасистолія

Г. *Передсердна пароксизмальна тахікардія

Д. Шлуночкова пароксизмальна тахікардія

 

115. На прийом до дільничного лікаря звернулась пацієнтка 42 років зі скаргами на головний біль в потиличній ділянці, періодичне підвищення АТ, зниження працездатності. Хворіє декілька тижнів після психоемоційного навантаження. Спостерігається спадковість по гіпертонічній хворобі. При огляді: АТ 160/100мм. рт. ст., інших об’єктивних ознак захворювання не виявлено. Аналізи крові і сечі не змінені, ЕКГ - без змін. Який діагноз можна поставити в даному випадку:

А.* Гіпертонічна хвороба І стадії

Б. Гіпертонічна хвороба ІІ стадії

В. Вторинна артеріальна гіпертензія

Г. Вегето-судинна дистонія

Д. Гіпертонічна хвороба ІІІ стадії

 

116. При виконанні серцево – легеневої реанімації співвідношення частоти натискувань на грудну клітку до числа дихань складає:

А. 60: 1

Б. 80: 4

В. 30:2

Г. 15:1

Д. *Вірні відповіді В і Г

117. В черзі до стоматолога у чоловіка 65 років, що дуже хвилювався, раптово з`явився здавлюючий біль в ділянці серця з ірадіацією в ліву руку, шию, під ліву лопатку. Обличчя стало блідим, покрилось холодним потом. Лікар – стоматолог дав хворому пігулку нітрогліцерину, який зняв напад болю. Що трапилось із хворим:

 

А. Перфорація виразки шлунка

Б. Інфаркт міокарда

В. Психогенний шок

Г. Інсульт

Д.* Стенокардія

118. Хворий ішемічною хворобою серця не сказав лікарю, що в нього бувають напади бронхоспазму. Лікар призначив хворому медичний препарат, після прийому якого напади стенокардії пройшли, проте почастішали напади бронхоспазму. Який із зазначених нижче препаратів був призначений хворому:

А. Атенолол

Б. Верапаміл

В. Нітросорбід

Г. Амлодіпін

Д. Корінфар

119. З терапевтичного відділення на прийом до стоматолога привели хвору С., 59 років, для видалення зуба. Чекаючи своєї черги хвора дуже хвилювалась. Згодом вона стала відмічати здавлюючий, пекучий біль за грудиною. Вона прийняла одну таблетку нітрогліцерину, який завжди носила з собою. Проте пройшло 20 хвилин, а біль не зникав, вона прийняла ще 2 таблетки нітрогліцерину, проте стан хворої погіршувався. На обличчі з`явився холодний, липкий піт, виникла різка слабість і почуття страху смерті. Хвора була терміново доставлена назад в терапевтичне відділення. АТ-105/60 мм. рт. ст. Р-92 уд в хвилину. В терміново зробленому аналізі крові лейкоцити 12,0×109/л,ШОЕ -13 мм за год. На ЕКГ – зниження вольтажу, поява патологічного зубця Q в III відведенні і в AVF, і монофазної кривої (синдром Парді), негативний зубець Т в цих же відведеннях. Чим ускладнився стан хворої:

 

А. Стенокардією напруження

Б*. Інфарктом міокарда

В. Тромбоемболією легеневої артерії

Г. Інсультом

Д. Гіпертонічною кризою.

120. Хвора Б., 63 років, яка хворіє ІХС, повертаючись з магазину з покупками додому в під`їзді при підйомі по східцям раптово втратила свідомість. Сусіди визвали швидку допомогу. Лікар при огляді хворої відмітив відсутність пульсу на сонних артеріях, дихання відсутнє, артеріальний тиск не визначається, тони серця не вислуховуються. Ваш попередній діагноз:

 

А. Непритомність

Б. *Раптова коронарна смерть

В. Інфаркт міокарда

Г. ТЕЛА

Д. Інсульт

121. На прийомі у стоматолога у хворого К., 55 років, почалося різке серцебиття, відчуття стискання у грудях, слабкість. Обличчя вкрилось потом, шкірні покриви бліді. В анамнезі – ІХС. Подібні напади зустрічалися і раніше. На негайно зробленій ЕКГ: комплекси QRS деформовані, зубець Р відсутній. ЧСС-185 уд/хв. До яких з наведених нижче аритмій відноситься описаний випадок:

А. Передсердна екстрасистолія

Б. Шлуночкова екстрасистолія

В. Передсердна пароксизмальна тахікардія

Г*. Шлуночкова пароксизмальна тахікардія

Д. Атріо - вентрикулярна блокада

122. Хвора М., 48 років, прийшла на прийом до стоматолога з приводу безболісної каріозної порожнини у 25 зубі. Хвора з дитинства відчуває страх перед стоматологічним втручанням. За кілька хвилин до прийому лікарем відчула біль стискаючого характеру у ділянці серця, що віддавав у ліву руку, оніміння пальців IV-V лівої руки. АТ-130/85 мм. рт. ст. Біль знявся після прийому нітрогліцерину через 2 хвилини. Яке найвірогідніше ускладнення чекає на хвору, якщо їй вчасно не надати допомогу:

 

А. *Інфаркт міокарда

Б. Тромбоемболія легеневої артерії

В. Набряк легень

Г. Непритомність

Д. Міокардит

123. Хворому Р., 64 років, під час прийому стоматологом стало зле. З`явилось головокружіння, стискуючий головний біль, нудота, одноразове блювання, мерехтіння "мушок" перед очима. В анамнезі хворіє гіпертонічною хворобою на протязі 10 років, лікується нерегулярно. Лікар припинив маніпуляції і виміряв тиск хворому АТ-210/140 мм. рт. ст. Р-92 уд/хв., обличчя червоне. Що трапилось з хворим:

 

А. Інфаркт міокарда

Б. Колапс

В. Непритомність

Г. *Гіпертонічна криза

Д. Перфорація виразки шлунку

124. Хвора Л., 57 років, на прийомі у стоматолога після емоційного напруження раптово відчула серцебиття і перебої в роботі серця. При огляді: тони серця приглушені, аритмічні, вислуховується гарматний тон Стражеско, ЧСС – 125 за хвилину. Пульс 100 ударів за хвилину, аритмічний, дефіцит пульсу 25 ударів за хвилину. АТ-145/85 мм. рт. ст. На терміново зробленій ЕКГ: відсутність зубця Р, поява багаточисельних дрібних хвиль (пилкоподібних) замість зубця Р в V1, шлуночкові комплекси правильної форми, проте реєструються через різні проміжки часу.

Який напад розвився у хворої:

А. Шлуночкова екстрасистолія

Б. Пароксизм миготливої аритмії

В. *Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Г. Пароксизмальна передсердна тахікардія

Д. Повна атріо-вентрикулярна блокада

 

125. У хворого 85 років з гострим загрудинним болем під час електрокардіографії відмічено ознаки клінічної смерті, зафіксовано асистолію зі збереженою функцією передсердь. Реанімаційні заходи протягом 3 хвилин неефективні. Який з вказаних заходів буде найбільш ефективним в даній ситуації?

 

A. Адренергічна стимуляція

Б. Прекардіальний удар

B. Корекція метаболічного ацидозу

Г. Електрокардіостимуляція

Д. *Дефібриляція

 

126. Хворий 65 років скаржиться на задишку, кашель з виділенням рожевого харкотиння, що піниться, відчуття нестачі повітря, страх смерті. Об’єктивно: ортопноє. Шкіра бліда, акроціаноз, холодний липкий піт. Дихання жорстке, у нижньо-задніх відділах з обох боків вологі дрібні та середньопухирцеві хрипи. ЧД-40/ хв. Тони серця різко приглушені. На верхівці серця – ритм галопу. Який попередній діагноз?

A. Тромбоемболія легеневої артерії
Б. *Інфаркт-пневмонія

B. Крупозна пневмонія
Г. Набряк легень

Д. Астматичний статус

 

127. У хворого Д., 46 років, вперше в житті з’явився біль, що локалізований за нижньою третиною грудини, виник на фоні фізичного навантаження. На ЕКГ депресія сегменту ST до 2 мм в ІІ, ІІІ, аVF відведеннях. Реакції з боку крові не відмічається. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Стенокардія, що вперше виникла

Б. Стенокардія, що прогресує

B. Вазоспастична стенокардія

Г. Гострий передній інфаркт міокарду

Д. *Гострий задній інфаркт міокарду

128. Госпіталізована жінка 72 років з носовою кровотечею. Останні 6 років артеріальний тиск підвищувався до 180/90 мм. рт. ст. Об'єктивно: шкіра бліда, тони серця досить звучні, акцент II тону над аортою, тут же вислуховується систолічний шум. AT- 150/80 мм. рт. ст. У крові: НЬ - 92 г/л, еритроцити - 2,7* 1012/л. У сечі: питома вага - 1022, лейкоцити - 3-5 у п/з, еритроцити - 0-2 у п/з. Яка найбільш вірогідна причина гіпертензії?

 

A. *Гіпертонічна хвороба

Б. Хронічний гломерулонефрит

B. Коарктація аорти
Г.Хронічний пієлонефрит

Д. Атеросклероз аорти

 

129. Хворий К., 58 років скаржиться на різко виражену задишку інспіраторного характеру. Об-но: ЧД 30 за хвилину, АТ 230/130 мм рт. ст. Акроціаноз, клекочуче дихання. При аускультації серця - акцент II тону над легеневою артерією. Оберіть комбінацію медикаментів для лікування.

 

A. Сальбутамол, атропін

Б. *Еуфілін, преднізолон

B. Морфін, фуросемід
Г. Строфантін, панангін
Д. Корглюкон, ізадрін

 

130. Хворий, 28 років, після аденовірусної інфекції скаржиться на біль в ділянці серця, серцебиття, задуху. Об-но: пульс 92 уд. за хв., АТ - 90/60 мм. рт. ст. Блідий, акроціаноз, межі серця розширені праворуч і ліворуч, тони глухі. На ЕКГ – PQ 0,22, низький вольтаж зубців R. Для якого захворювання найбільш характерна така симптоматика?

A. Вірусний міокардит

Б. Інфекційний ендокардит

B. Ревматичний міокардит

Г. Ексудативний перикардит

Д. *Дилятаційна кардіоміопатія

131. Хворий Л., 55 років, скаржиться, що 1,5 тижні тому з’явився сильний нападоподібний біль в нижній щелепі, тривалістю 5-20 хв. З часом біль став частішати, до 10 разів на добу. Прийом анальгетиків та спазмолітиків безрезультатний, однак стан покращився після прийому 3 таблеток нітрогліцерину. Який з перерахованих діагнозів є найбільш доцільним?

A. Інфаркт міокарда

Б. Перикардит

B. Неврит трійчастого нерва
Г. Остеомієліт щелепи

Д. *Стенокардія

 

132. У хворої Т., 30 років через 1,5 тижня від початку захворювання важким грипом виник пекучий біль у ділянці серця, задишка, серцебиття, перебої в роботі серця. Об-но: акроціаноз, АТ-90\70 мм. рт. ст, ЧСС-96 за хв. Тони серця глухі, над верхівкою систолічний шум. ЕКГ: вольтаж зубців значно зменшений, повна блокада ЛНПГ, поодинокі шлуночкові екстрасистоли. В крові значна еозинофілія. Що виникло у хворого:

A. Перикардит

Б. Кардіоміопатія

B. Ревмокардит

Г. Міокардит

Д. *Стенокардія

 

133. На прийомі у стоматолога хворий почав скаржиться на пекучий біль за грудиною, що виникає при фізичному навантаженні, проходить через 2-3 хв. після прийому нітрогліцерину. В анамнезі бронхіальна астма. Об-но: стан задовільний.. Пульс-78 за 1 хв., ритмічний, АТ–130/80 мм. рт. ст. Над легенями жорстке дихання, видих подовжений, поодинокі сухі хрипи. Яке лікування потрібно призначити хворому?

A. *Пролонговані нітрати, аспірин

Б. Бета-блокатори, аспірин.

B. Ніфедипін, аспірин

Г. Каптоприл, аспірин

Д. Мілдронат, аспірин

 

 

134. При огляді хворого Д. 17 років з приводу гострого бронхіту, терапевтом було виявлено збільшення меж серця вліво на 2см. При аускультації на верхівці серця тони приглушені, в другому міжребер’ї праворуч вислуховується систолічний шум, який проводиться на сонні артерії, тони приглушені, відмічається акцент другого тону над легеневою артерією. Про яку патологію серця слід думати в даному випадку:

 

А. Недостатність тристулкового клапану

Б. *Недостатність мітрального клапана

В. Недостатність аортальних клапанів

Г. Стеноз лівого атріовентрикулярного отвору

Д. Стеноз гирла аорти

 

135. Яка клінічна ознака не характерна для набряку легень:

А. Положення ортопноє

Б. *Гематомезіс

В. Вологі (булькаючі) хрипи в легенях

Г. Тахікардія

Д. В анамнезі перенесений інфаркт міокарда

 

136. У хворого А. 27 років рентгенологічно виявлені узури ребер. Про що можна думати:

А. Коарктація аорти

Б. Відкритий Баталов проток

В. Стеноз легеневої артерії

Г. Стеноз гирла аорти

Д. Мітральний стеноз

 

137. У хворої 65 років в черзі до стоматолога з’явився сильний головний біль, нудота, головокружіння. Медсестра заміряла АТ – 185/110 мм. рт. ст.,Р-96 уд/хв. Що трапилося з хворою:

А. Колапс

Б. Непритомність

В. *Гіпертонічна криза

Г. Порушення мозкового кровообігу

Д. Серцева астма

 

138. У хворого Б. 33 років який хворіє мітральним стенозом ревматичного походження, під час роботи в саду розвився напад ядухи, з’явилось клекочуче дихання, піняве рожеве мокротиння, ціаноз. Що сталося з хворим:

А. *Набряк легень

Б. Інфаркт міокарда

В. Кардіогенний шок

Г.Напад бронхіальної астми

Д. Алергічний шок

139. У хворої К. 60 років в черзі в регістратуру раптово з’явився сильний пекучий біль за грудниною. Хвора стала бліда, лице вкрилось краплинами поту. Медсестра з долікарського кабінету виміряла хворій АТ-150/ 88мм рт. ст. Пульс 76 уд/хв., ритмічний. На терміново знятій ЕКГ виявлена гіпертрофія лівого шлуночку, дифузні зміни в міокарді. Яку термінову допомогу слід надати хворій:

А. Краплі кордіаміну

Б. Таблетку верапамілу

В. Таблетку мілдронату

Г. *Таблетку нітрогліцерину

Д. Ввести розчин сульфокамфокаїну

 

140. У хворого Л. 64 років раптово після підйому по східцям на 6 поверх, виник напад загрудинного болю, який тримався до 50 хвилин, не зважаючи на прийом нітрогліцерину (3 пігулки). На знятій ЕКГ у хворого виявлено підйом сегменту S-T, глибокий S у третьому і AVF відведеннях. Що трапилось з хворим:

А. *Розвився гострий інфаркт міокарда задньої стінки

Б. Напад серцевої астми

В. Розвився гострий інфаркт міокарда передньо- перетинкового відділу

Г. Розвився напад Адамса- Морганьї-Стокса

Д. Гострий міокардит

 

141. У хворого Б. 58 років, який лікується в хірургічному відділенні з приводу гострого тромбофлебіту правої гомілки, раптово при ходьбі з’явилась задишка, ціаноз верхньої половини тіла, серцебиття. Пульс малий, частий, артеріальний тиск почав падати на очах. Вени шиї набухлі. Вислуховується акцент другого тону над легеневою артерією, над серцем –ритм «галопу». На ЕКГ з’являються змінені зубці SІ-QІІІ. Чим ускладнився перебіг хвороби:

 

А. Набряком легень

Б. Варіантною стенокардією

В. Пароксизмальною тахікардією

Г. *Тромбоемболією легеневої артерії

Д. Інфарктом міокарда

 

142. У хворої Д. 45 років під час стоматологічного прийому раптово виник напад серцебиття, з’явилось відчуття страху, перебої в роботі серця. ЧСС 145 уд/хв., АД 110/70 мм. рт. ст. Тони серця приглушені, аритмічні. На ЕКГ комплекси R-R різної величини, зубець Р- відсутній, в відведенні V1 – він нагадує пилку. Назвіть тип порушення серцевого ритму:

 

А. Атріо-вентрикулярна блокада

Б. Всерединісерцева блокада

В. Пароксизмальна тахікардія

Г.*Пароксизм миготливої аритмії

Д. Блокада лівої ніжки пучка Гіса

 

 

143. Перебіг гіпертонічної хвороби може ускладнитись всім, крім:

А. Гострого інфаркту міокарда

Б. Набряку легень

В. Хронічної серцевої недостатності

Г.* Синдрому легеневого серця

Д. Інсульту

 

144. Хворий З. 65 років останнім часом став скаржитись на мерзлякуватість і похолодання нижніх кінцівок, біль у литках під час ходи, біль дуже інтенсивний, він призводить до розвитку «переміжного кульгання». АТ- 140/90 мм. рт. ст., пульс -80 уд/хв, тони серця приглушені. При дослідженні судин ніг виявляється значне послаблення пульсації на a.dorsalis pedis, tibialis posterior. В анамнезі у хворого цукровий діабет ІІ типу. Про яку патологію слід думати у хворого:

А. Гіпертонічну хворобу

Б. Атеросклероз артерій кінцівок

В.* Варикозне розширення вен нижніх кінцівок

Г. Гострий тромбофлебіт судин нижніх кінцівок

Д. Синдром Рейно

 

145. У хворої Н. 70 років при підйомі по східцям на 5 поверх з важкими сумками, з’явився біль за грудиною давлячого характеру з ірадіацією під ліву лопатку, ліву руку, ліву половину нижньої щелепи. Біль супроводжувався страхом смерті, відчуттям нестачі повітря. Хвора зупинилася і швидко взяла під язик пігулку нітрогліцерину. Біль вщух через 5-7 хвилин і більше не з’являвся. В квартирі хвора виміряла тиск -145/95 мм. рт. ст., пульс -89 уд/хв. Що трапилось з хворою:

 

А. Гострий інфаркт міокарда
Б. Тромбоемболія легеневої артерії

В.* Стенокардія напруження

Г. Гіпертонічна криза

Д. Набряк легень

 

146. Діагноз прогресуючої стенокардії ставлять, якщо:

А.* Вже існуючі симптоми стенокардії раптово підсилюються, частішають без явних причин

Б. Коли напали стенокардії виникають вперше

В. Напади виникають за відносно меншим навантаженням ніж раніше

Г. Напади стали виникати у стані спокою

Д. Все вище зазначене

 

147. Відомості про поширеність і вираженість атеросклеротичного процесу в судинах серця можна одержати при:

А. Фонокардіографії

Б. *Рентгенографії грудної клітки

В. Термографії

Г. Коронарографії

Д. Бронхоскопії

 

148. Для гострого інфаркту міокарда задньої стінки лівого шлуночка характерно все, крім:

А. Лихоманка з нейтрофільним лейкоцитозом

Б. Симптом «перехресту»

В. Підвищення КФК, ЛДГ, АсАТ

Г. Появу зубця QS і симптому Парді в І, AVR, V1 –V2 відведеннях

Д. Появу зубця QS і підйому інтервалу S-Т в ІІІ, AVF відведеннях

 

149. На прийомі у стоматолога хвора Ц. 56 років поскаржилась на раптову задишку з утрудненим вдихом, яка швидко перейшла в ядуху, в куточках рота з’явилась пінява рожева мокрота. В анамнезі з 30 років у хворої гіпертонічна хвороба. При огляді: лице ціанотичне, дихання часте - 30 за хвилину, клекочуче. В легенях вологі різнокаліберні хрипи з обох сторін в нижніх відділах. Тони серця глухі, тахікардія АТ 200/100 мм. рт. ст. ЧСС 89уд/хв. Що найвірогідніше трапилось з хворою:

А.* Набряк легень

Б. Тромбоемболія легеневої артерії

В. Стенокардія спокою

Г. Інфаркт міокарда

Д. Інсульт

 

150. Для профілактики нападів стенокардії у хворої з ІХС та бронхіальною астмою слід призначити:

А.* Атенолол

Б. Амлодіпін, корінфар

В. Конкор

Г. Бісопролол

Д. Пропранолол

 

151. Хворий Д. 68 років на прийомі у стоматолога відчув значний біль за грудниною, задишку, перебої в ділянці серця. Хворіє ІХС. Об’єктивно: хворий блідий, акроціаноз, лице вкрите холодним потом. ЧД – 22 уд/хв., АТ-100/60 мм рт. ст.. В легенях дихання везикулярне, тони серця приглушені, аритмічні, ЧСС-110уд/хв., пульс – 96 уд/хв. аритмічний. На знятій ЕКГ зубець Р –не визначається, інтервали R-R різної величини. Найбільш вірогідний діагноз:

 

А. Інфаркт міокарда

Б. *Стенокардія напруження

В. Тромбоемболія легеневої артерії

Г. Напад серцевої астми

Д. Напад миготливої аритмії

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1537 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.11 сек.)