АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Яке лікування хворого з набряком легень?

Прочитайте:
  1. A. Госпіталізація хворого у інфекційний стаціонар.
  2. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  3. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  4. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  5. А) приготування постелі хворого.
  6. А. 3. 2 Алгоритм лікування препаратами еритропоетину та тривалими активаторами рецепторів еритропоетину.
  7. А. 3. 3 Лікування анемії у пацієнтів з ХХН- V ст. на ГД препаратами заліза
  8. А. 3. 5 Лікування ЕПО-резистентності
  9. А.4.11. Лікування діабетичної больової нейропатії.
  10. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.

 

А. *Пентамін 5% - 0,5 довенно, фуросемід 80 мг довенно

Б. Напівсидяче положення

В. Джгути на кінцівки, оксигенотерапія через носовий катетер з парами спирту

Г. Нітрогліцерин

Д.Все вище наведене

201. Хвора 58років, поступила зі скаргами на задишку при фізичному навантаженні, серцебиття, слабкість, підвищену дратливість, схуднення, погану переносимість тепла. Місяць тому помітила набряки на ногах. Об’єктивно: Пульс 92 в 1 хв., аритмічний, дефіцит пульсу, AT 150/70 мм. рт. ст., щитоподібна залоза дифузно збільшена (ІІІ ст.), на ЕКГ відсутність зубця Р, різні RR. Визначте діагноз.

A. Дифузний токсичний зоб

Б. Тиреотоксична дистрофія міокарда

B. Постійна форма миготливої аритмії, тахісистолічний варіант

Г. Пароксизмальна тахікардія

Д. Шлуночкова екстрасистолія

 

202. Хворий 62 p. викликав швидку медичну допомогу з приводу задишки в покою, яка почалася декілька годин тому. 30 років палить по 10 цигарок в день. Об'єктивно: ціаноз губ. В легенях в заднє нижніх відділах не дзвінкі вологі мілко пухирчасті хрипи. ЧД - 28 в хв.. Серце розширене вліво на 2 см., тони аритмічні. AT 90/60 мм. рт. ст., ЧСС -160 в хв., Пульс 124 в хв., дефіцит пульсу. Яке порушення ритму слід передбачати?

А. Екстрасистолія

Б. Миготлива аритмія, пароксизмальна форма

В. Порушення AV провідності

Г. Блокада

Д. Пароксизмальна тахікардія

 

203. На прийом до стоматолога-ортопеда прийшов повний чоловік 56 р. з вираженим ціанозом губ, наявністю ксантом на повіках; на скронях помітно звивисті, склерозовані артерії. Встаючи з крісла, пацієнт поскаржився на загрудинний біль з іррадіацією в ліву руку, нудоту, слабкість. Хворий зблід, обличчя покрилось плямами поту. Лікар поклав хворого на кушетку, виміряв артеріальний тиск, який склав 90/60 мм. рт. ст. Пульс слабкого наповнення, частий, 100 поштовхів на хвилину, аритмічний; дихання везикулярне; тони серця глухі, ритм неправильний. Поставте попередній діагноз.

А. *Інфаркт міокарда

Б. Напад бронхіальної астми

В. Тромбоз легеневої артерії

Г. Непритомність

Д. Колапс

 

204. Хворий 60 р. відчував болі та набряк литкового м'яза. Звернувся з приводу гострого зубного болю. Він піднявся на другий поверх, зайшов у кабінет стоматолога і раптово відчув гострий загрудинний біль, який посилювався при диханні. Одночасно з'явилося відчуття нестачі повітря, обличчя стало синюшним, вени шиї набрякли. Через короткий проміжок часу хворий втратив свідомість. При аускультації легень на фоні ослабленого везикулярного дихання прослуховуються поодинокі крепітуючі хрипи. Тони серця глухі. Артеріальний тиск -100/70 мм. рт. ст., виражений акцент другого тону над легеневою артерією. Про яке ускладнення може йти мова у даному випадку?

А. Інсульт

Б. Інфаркт міокарду

В. Бронхіальна астма

Г. *Тромбоз легеневої артерії

Д. Стенокардія

 

205. Під час лікування пульпіту, у хворої В., 63 років виникла інтенсивна, пекуча біль, давлючого характеру. Біль захоплює всі груди. Відмічається іррадіація в ліву лопатку. В анамнезі гіпертонічна хвороба, стенокардія. Раніше болі були менш інтенсивними, купувалися нітрогліцерином. Якою повинна бути тактика лікаря?

А. *Надати невідкладну допомогу

Б. Продовжувати лікування

В. Викликати швидку допомогу

Г. Відпустити хвору до дому

Д. Направити на ЕКГ

 

206. Хворий 32 років, звернувся до лікаря зі скаргами на почуття нестачі повітря, задишку при незначному фізичному навантаженні та в стані спокою, перебої в роботі серця. Відомо, що хворий в дитинстві часто хворів ангінами. Два роки тому, вперше було виявлено мітральну ваду серця з перевагою стенозу. Об'єктивно: ЧСС 110/хв, АТ 100/60 мм. рт. ст. На ЕКГ: ритм неправильний, зубець Р відсутній, спостерігається хвиля f, правограма, комплекс QRS без суттєвих змін. Ваш попередній діагноз?

А. Тріпотіння передсердь

Б. Суправентрикулярна тахікардія

В. *Миготлива аритмія

Г. Шлуночкова тахікардія

Д. Суправентрикулярна екстрасистолія

 

207. Хворий М., 56 років, звернувся зі скаргами на задишку при незначному фізичному навантаженні та в стані спокою, перебої в роботі серця, значні набряки на гомілках, загальну слабкість. До даного часу не хворів. При об'єктивному огляді: положення ортопноє, акроціаноз, набряки стоп і гомілок. ЧСС 150/хв., миготлива аритмія, межі серця розширені вліво до передньої підпахвинної лінії, вправо на 2 см від правого краю грудини. Тони серця приглушені. Печінка на 3 см нижче краю реберної дуги. Ехо - КГ – розширення всіх камер серця, ФВ – 29%, клапанний апарат без змін. Ваш попередній діагноз?

А. *Дилятаційна кардіоміопатія

Б. Синдром Дресслера

В. Стенокардія напруження

Г. Гіпертонічна кардіоміопатія

Д. Міокардит

 

208. Хворий В., 54 років, скаржиться на сильний головний біль, нудоту, блювання, загальну слабкість. В день захворювання розфасовував і вантажив мішки з хлорофосом та поліхлорпінемом. При огляді: обличчя гіперемоване, зіниці дещо розширені. Пульс ритмічний, 98 уд. за 1 хвилину, АТ 190/120 мм. рт. ст. Межі серця розширені вліво. Тони серця приглушені, над верхівкою систолічний шум, акцент II тону над аортою. Дихання везикулярне, органи черевної порожнини без особливостей. Симптомів ураження ЦНС не виявлено. На ЕКГ: ознаки гіпертрофії та перенавантаження лівого шлуночка. Ваш діагноз?

А. Гостре отруєння хлорорганічними пестицидами

Б. Гіпертонічна хвороба, гіпертонічна криза

В. Геморагічний інсульт

Г. Гостре отруєння фосфорорганічними пестицидами

Д. Нейроциркуляторна дистонія

209. У жінки 38 років, через 2 тижні після ОРЗ з'явився ниючий біль в ділянці серця, перебої в роботі серця. При огляді: зріст – 155 см, вага – 86 кг, тони серця приглушені, межі не змінені., короткий систолічний шум на верхівці, поодинокі екстрасистоли. Пульс ритмічний, 84 уд. за 1 хв., АТ 110/70 мм. рт. ст. У крові: лейкоцити - 7,6 * 109/л, ШЗЕ – 18мм/год. На ЕКГ шлуночкові та суправентрикулярні екстрасистоли. Ваш попередній діагноз?

А. Кардіоміопатія метаболічна

Б. НЦД по кардіальному типу

В. Гіпертрофічна кардіоміопатія

Г. Міокардит інфекційно-алергічний

Д. Стенокардія напруження

 

210. Пацієнта госпіталізовано із частою шлуночковою екстрасистолією. Три місяці тому переніс інфаркт міокарда. Об'єкитвно: шкіра та слизові бліді, тони серця ритмічні, значно ослаблені, ЧСС – 100уд/хв, рідкі екстрасистоли, при аускультації вислуховується непостійний, не зв'язаний з фазами серцевого циклу шум. Перкуторно в легенях – різке вкорочення легеневого звуку справа донизу від нижнього кута лопатки, там же дихання не прослуховується. На ЕКГ – елевація сегменту ST у відведеннях. Аналіз крові: еритроцити - 3,4 * 1012/л.; Hb – 100 г\л, лейкоцити – 9,0*109/л, ШЗЕ – 40 мм/год. Ваш попередній діагноз?

А.* Рецидив інфаркту міокарда

Б. Правобічний ексудативний плеврит

В. Стенокардія напруження, набряк легень

Г. Постінфарктний синдром Дресслера

Д. Постінфарктна аневризма серця

 

211. Хворий Х., 45 років, після вживання великої кількості спиртних напоїв, вночі прокинувся від сильного болю в епігастральній ділянці та правому підребер'ї, блювання. Із анамнезу відомо, що протягом 10 -ти років систематично зловживає алкоголем. Об'єкитвно: ЧСС – 100 уд/хв, ритмічний, АТ 90/60 мм. рт. ст. Живіт здутий, м'язи напружені, різка болючість у верхній частині живота. Лікар швидкої допомоги зробив ЕКГ. На ЕКГ – підйом сегменту ST над ізолінією у III, AVF відведеннях. Ваш діагноз?

А. Нестабільна прогресуюча стенокардія

Б. Гострий інфаркт міокарда передньої стінки лівого шлуночка

В. *Гострий інфаркт міокарда задньої стінки лівого шлуночка

Г. Перфорація виразки шлунка

Д. Гострий панкреатит

 

212. Хворий Д, 36 років скаржиться на задишку при незначному фізичному навантаженні, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,2 0С. Захворів близько 3 тижнів тому, коли після перенесеної вірусної інфекції з´явилися вищевказані скарги. Об'єкитвно: блідість шкіри, акроціаноз. Пульс ритмічний, 98 уд. за 1 хв, АТ 140/85 мм. рт. ст. Межі серця розширені вліво і вправо. Тони серця глухі, над верхівкою - систолічний шум. Над легенями в нижніх відділах послаблене дихання. На ЕКГ – ритм синусовий, AV- блокада I ступеню. Ваш діагноз?

А. Нейро – циркуляторна дистонія (НЦД) за кардіальним типом

Б.* Міокардит інфекційно-алергічний

В. Гострий бронхіт

Г. Пневмонія

Д. Ішемічна хвороба серця

 

213. У хворого, що лікується у хірургічному відділенні з приводу гострого тромбозу підшкірних вен нижньої кінцівки, вранці при вставанні з ліжка з’явився сильний біль за грудиною, ціаноз обличчя та верхньої половини тулуба, колаптоїдний стан. Об'єкитвно: пульс 100 уд. за 1 хв, слабкого наповнення та напруження, ритмічний, АТ 80/60 мм. рт. ст. Тони серця глухі, аускультативно в легенях – вологі хрипи. На ЕКГ – підвищення зубця ST у лівих відведеннях. На рентгенограмі - високе стояння купола діафрагми. Яка гостра патологія виникла у хворого?

А. Гостра серцево-судинна недостатність

Б. Тромбоемболія легеневої артерії

В. Інфаркт міокарду

Г. Гостра правошлуночкова недостатність

Д. Прободна виразка кардіального відділу шлунка

 

214. Хвора 67 р., доставлена швидкою допомогою зі скаргами на виражену задишку в спокої, нічний кашель з виділенням пінистого харкотиння рожевого кольору, нудоту, виражений біль голови. В анамнезі – гострий інфаркт міокара 5 років тому. Стан погіршився протягом 5 днів. Об'єкитвно: стан важкий, блідість та набряклість обличчя. В легенях – жорстке дихання, вологі середньопухирцеві хрипи на всьому протязі. ЧД-34 за 1 хв. Cor – акцент II тону над аортою. ЧСС-110 за 1 хв., АТ-200/120 мм. рт. ст. Яке ускладнення розвинулось у хворої та яка невідкладна допомога?

А. Тромбоемболія легеневої артерії, тромболітики, спазмолітики

Б. Позалікарняна двобічна пневмонія, антибіотики, відхаркуючі

В. Кардіогенний шок, наркотичні анальгетики

Г. Гострий інфаркт міокарда, наркотичні анальгетики

Д.* Гостра лівошлуночкова недостатність, нітрати, сечогінні

215. В кардіологічне відділення госпіталізовано хворого зі скаргами на біль за грудиною, що віддають у ділянку шиї, що виникли 2 години тому і не знімаються валідолом та нітрогліцерином. Стан хворого тяжкий. Шкіра бліда, волога, тони серця ослаблені, ЧСС-96 за 1 хв., АТ-110/70 мм. рт. ст. Живіт м'який, печінка не збільшена, набряків немає. Поставте орієнтовний діагноз.

А. Гострий міокардит

Б. Нейро - циркуляторна дистонія

В. Стенокардія спокою

Г.* Гострий інфаркт міокарду

Д. Тромбоемболія легеневої артерії

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 836 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)