АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЦЕРЕБРОВАСКУЛЯРНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Прочитайте:
  1. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  2. Автоімунні захворювання
  3. Алгоритм променевого дослідження при деяких захворюваннях серця.
  4. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  5. Анамнез захворювання (anamnesis morbi).
  6. Анамнез наявного захворювання
  7. Вагітність та гострі хірургічні захворювання черевної порожнини
  8. Вагітність та захворювання нервової системи.
  9. Вагітність та захворювання нирок.
  10. Вагітність та захворювання печінки.

 

Цереброваскулярні захворювання характеризуються гострими порушення­ми мозкового кровообігу і по суті являють собою церебральні прояви атеросклерозу і гіпертонічної хвороби, рідше - симптоматичних гіпертензій. Як самостійна група хвороб цереброваскулярні захворювання виділені, як і ішемічна хвороба серця, у зв'язку з соціальною їх значущістю.

Серед безпосередніх причин гострих порушень мозкового кровообігу основне місце займають спазм, тромбоз і тромбоемболія церебральних і прецеребральних (сон­них і хребтових) артерій. Величезне значення має психоемоційне перенапружен­ня, яке призводить до ангіоневротичних порушень.

В групі гострих порушень мозкового кровообігу, які лежать в основі цереброваскулярних захворювань, виділяють транзиторну ішемію головного мозку та інсульт.

Інсультом називають локальний розлад мозкового кровообігу, який гостро (зне­нацька) розвивається і супроводжується пошкодженням речовини мозку та порушен­нями його функції. Розрізняють:

• геморагічний інсульт, представлений гематомою або геморагічним просяканням речовини мозку (в тому числі і субарахноїдальний крововилив);

• ішемічний інсульт, морфологічним проявом якого є інфаркт або сіре розм'як­шення мозку.

Морфологія ішемії головного мозку представлена судинними роз­ладами (спазм артеріол, плазматичне просякання їх стінок, периваскулярний набряк і поодинокі дрібні геморагії) і вогнищевими змінами мозкової тканини (набряк, дистро­фічні зміни нейронів). Ці зміни оборотні; на місці колишніх дрібних геморагій можуть визначатися периваскулярні відкладення гемосидерину.

При утворенні гематоми мозку, яка зустрічається у 85 % при геморагічному інсульті, знаходять виражену альтерацію стінок артеріол та дрібних артерій з утворенням мікро-аневризм і розривом їх стінок. У місці крововиливу тканина мозку руйнується, утворюється порожнина, заповнена згустками крові і розм'якшеною тканиною мозку (чер­воне розм'якшення мозку). Крововилив локалізується найчастіше в підкоркових вуз­лах головного мозку (зоровий горб, внутрішня капсула) і мозочка. Розміри його бувають різними: інколи він охоплює всю масу підкоркових вузлів, кров проривається у бокові, III і IV шлуночки мозку, просякається в ділянку його основи. Інсульти з прориванням у шлуночки мозку завжди закінчуються смертю. Якщо хворий переносить інсульт, то на периферії крововиливу в тканині мозку з'являється багато сидерофагів, зернистих куль, клітин глії, і згустки крові розсмоктуються. На місці гематоми утворюється кіста з іржавими стінками і буруватим вмістом. У хворих, які тривало страждали на мозкову

І форму гіпертонічної хвороби і померли від інсульту, поряд із свіжими крововиливами нерідко знаходять кісти як наслідок колишніх геморагій.

Ішемічний інфаркт мозку, який утворюється при тромбозі атеросклеротично змінених нецеребральних або церебральних артерій, має різну локалізацію. Це - най­частіший (75 % випадків) прояв ішемічного інсульту. Виглядає ішемічний інфаркт як осередок сірого розм'якшення мозку. Ускладнення інсультів (крововиливів та інфарктів мозку), як і їх наслідків (кісти мозку), - паралічі. Мозкові інсульти - найчастіша причина смерті хворих на атеро­склероз і гіпертонічну хворобу.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 489 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)