АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Причини і передумови виникнення валеології

Прочитайте:
  1. R 99 Інші неточно визначені та неуточнені причини смерті
  2. Безпосередні причини смерті при ушкодженнях
  3. Визначіть причини травматичного шоку
  4. Виникнення асептики
  5. Виникнення асептики
  6. Виникнення розлитого перитоніту або сепсису.
  7. Виникнення та природа розвитку толерантності до лікарських засобів
  8. Виникнення та проведення нервового збудження.
  9. Виникнення яких зумовлено гіперплазією ендометрію і розвитком децидуальної тканини. Плідного яйця в
  10. Гіпо- і гіперглікемія, причини виникнення, клінічне значення

План

1. Причини і передумови виникнення валеології.

2. Медицина і валеологія: реальні перспективи наукового і практичного вирішення проблем здоров'я населення.

3. Сучасний стан вирішення питання методологічного забезпечення валеології як науки.

4. Практика оздоровлення та набуття теоретичних знань у валеології.

5. Основні завдання валеології як навчальної дисципліни.

 

КЛЮЧОВІ СЛОВА І ТЕРМІНИ: здоров’я, природно-онтологічна орієнтація суспільства, здоров'я, валеологія, санологія, хвороба, "третій стан", теоретичні основи валеології, оздоровлення, інформаційний простір валеології,холістичний принцип,групове здоров'я, індивідуальний рівень здоров'я.

 

ТЕЗИ ЛЕКЦІЇ

Причини і передумови виникнення валеології

Бути здоровим і якомога рідше хворіти — природне бажання і прагнення людини, її неусвідомлена потреба. Здоров'я — основа всіх наших справ і починань, трудових і творчих звершень, сподівань, надій на майбутнє. В усі часи здоров'я було і залишається основною сутністю людського існування.

Науковий аналіз глобальної еколого-демографічної ситуації, що склалася напередодні нового тисячоліття, примусив замислитися кожного, хто дбає про власне життя і здоров'я, про долю своїх нащадків, майбутнє людства. Найбільш перспективним шляхом створення нового стилю взаємовідносин людини і біосфери є утвердження природно-онтологічної орієнтації в суспільній діяльності, формування оздоровчої свідомості у кожної людини, починаючи з появи її на світ.

Аналіз ситуації, що склалася за сучасних умов, порушує питання про необхідність зміни наших уявлень, вимог щодо здоров'я людини, нації, людства. Для України ситуація ускладнюється ще й тим, що водночас з екологічною кризою країна перебуває в економічно-політичній кризі. Через це спостерігається прогресуюча деградація здоров'я населення, особливо дитячого. Від'ємним стало відтворення населення, зменшується тривалість життя, підвищується смертність, високими темпами збільшується кількість хронічних інфекційних захворювань (серцево-судинних, онкологічних, ендокринних, хвороб органів дихання). Існуюча ситуація щодо збільшення захворюваності та зростаюча депопуляція в Україні, згідно з даними ЮНЕСКО, визначили для нашої держави статус вимираючої.

Ситуація із станом здоров'я населення в Україні погіршується ще й низьким рівнем знань переважної більшості людей щодо фундаментальних законів раціонального формування, збереження і зміцнення свого власного здоров'я впродовж усього життя, в зневажливому й нерідко безвідповідальному ставленні до цієї єдиної онтологічної цінності, якою природа нагороджує людину разом з життям. Єдиним способом розв'язання проблеми є кардинальна зміна поглядів людини на причини і наслідки нездоров'я, формування основ здорового способу життя. А досягти цього можна лише шляхом перебудови системи освіти та виховання людини, набуття знань, що дозволяють їй здійснювати гармонійний розвиток згідно з вимогами сьогодення.

Стратегію виживання і створення нового світоупорядкування на основі формування у кожної людини, починаючи з її народження, оздоровчої свідомості, став науковий і просвітницький напрям — валеологія (від лат."валео" — бути здоровим і грец. "логос " — наука). Основоположником науки про здоров'я в сучасному її розумінні вважається І.І. Брехман, який обґрунтував методологічні основи здоров'я практично здорових людей (1987 р) і назвав цей напрямок "валеологією".


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 1340 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)