АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Місця та техніка проведення внутрішньовенних ін’єкцій. Правила заповнення системи для внутрішньовенного крапельного введення ліків.

Прочитайте:
  1. COBPEMEННЫE ПРАВИЛА ПЕРЕЛИВАНИЯ КРОВИ
  2. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  3. II ОБ’ЄМ ТА ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ
  4. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  5. III. Общие правила заполнения рецепта.
  6. III. ПРАВИЛА ВЕДЕНИЯ ДНЕВНИКА
  7. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  8. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  9. Адаптація зорової сенсорної системи
  10. Активное наблюдение за больным ребенком. Стационар на дому. Правила оформления рецептов, больничных листов.

Ліки вводяться в периферичні вени, найчастіше застосовуються при важкому стані дитини, проте нерідко й у вигляді планового лікування. Місце ін’єкції – у дітей перших років життя найчастіше використовуються вени в променезапясткових суглобах (саме це місце найкраще можна зафіксувати в нерухомому положенні при краплинному введенні), рідше – ліктьові судини і підшкірні вени голови, в області гомілково-стопного суглоба. У старших дітей ін’єкції частіше усього робляться в області ліктьового, рідше – променезапясткового і гомілковостопного суглобів. Особливості методики в/в струминної інфузії: голки – довгі, великого діаметра, із коротким зрізом на кінці, шприци – великого діаметра; шкіра обробляється спиртом або ефіром; спочатку шкіру вище місця ін’єкції необхідно пережати пальцем або всією рукою, або щільно накласти джгут; голка встановлюється під кутом до шкіри по току венозної крові і вводиться всередину до проколювання однієї стінки вени, ознакою влучення у вену є поява крові в канюлі голки; якщо голка знаходиться у вені, кінчик джгута почервоніє; звичайно струминно вводиться декілька лікарських речовин з кількох шприців, які по черзі вставляються у введену у вену голку; так як ліки діють практично миттєво, вводяться вони повільно; протягом однієї в/в ін’єкції можна ввести не більше 50 мл; після акуратного виведення голки шкіра в місці ін’єкції обробляється спиртом, потім для запобігання кровотечі накладається стерильна тиснуча повязка. Правила заповнення системи: 1) готується флакон із рідиною, встановлюється на штативі, вводиться «повітрянка» 2) до флакона приєднується крапельниця. Надалі трубка на короткий час підіймається нагору так, щою=б верхня частина крапельниці виявилася нижче – рідина заповнює приблизно половину крапельниці; і відразу трубка опускається вниз – рідина проходить через усю трубку до канюлі; особливу увагу варто приділяти тому, щоб у трубці не затрималося повітря. Кран закривається, і нижній кінець трубки на короткий час звичайно кріпиться на штативі 3) голка вводиться у вену 4) зєднується трубка з голкою – для запобігання надходження повітря у вену в цей короткий момент повинна текти рідина з крапельниці і зявитися або ледве виділятися крові із вени 5) установлюється частота крапель по призначенню лікаря – від 10-12 до 60 у хвилину 6) фіксується голка – під неї підкладається стерильний ватяний тампон, а голка прикріплюється до шкіри лейкопластиром 7) оскільки крапельне введення триває декілька годин, іноді на протязі доби, кінцівка фіксується в нерухомому положенні, особливо це важливо для дітей раннього віку. Звичайно під кінцівку підкладається лонгета (щільна пластина), вони перевязуються (нижню частину трубки і голку закривати не можна) і кріпляться затискачем до подушки, матрасу; у крайньому випадку можна гумовим шнуром (поверх вати на руці) підвязати до рами ліжка. Ускладнення: інфільтрат, крововиливи і кровотеча, повітряна емболія, флебіт, алергічна реакція, некроз тканин.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1133 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)