АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Аномалії рефракції ока

1. Гіперметропія чи далекозорість. Причини її виникнення дві: вкорочення очного яблука при нормальній оптичній силі чи зменшення оптичної сили ока при нормальній його довжині. Створення чіткого зображення в таких людей можливе поза сітківкою. (див. рис. 12.5). Корекція здійснюється з допо- могою окулярів зі збиральними, двоопуклими лінзами, що збільшують кут заломлення і, як наслідок, до- дають оптичну силу, за що їх називають плюсовими лінзами.

2. Міопія – короткозорість. Міопією може хворіти 40% населення. Близорукість часто зустрічається у школярів і студентів. Причиною близорукості частіше за все є деформація ока в дитинстві. При читанні на близькій відстані в дитинстві очне яблуко видовжується, що може вплинути на здатність кришталика змінювати свою кривизну. Таким чином, міопія виникає при збільшеній довжині ока й нормальній оптичній силі чи при збільшеній оптичній силі й нормальній довжині ока. Внаслідок цього промені в міопів фокусуються перед сітківкою (див. рис. 12.5). Отже, для чіткого бачення фокус необхідно,

„відсунути” назад, щоб чітке зображення створилося на сітківці. Для корекції зору міопам рекомендують двоввігнуті, розсіюючі лінзи, що зменшують кут заломлення та оптичну силу, тому їх називають мінусовими. Міопам необхідні окуляри для чіткого бачення віддалених предметів.

3. Астигматизмнеможливість бачити чітко точкові зображення (stigma – точка). Він обумовле- ний тим, що заломлююча здатність за різними меридіанами в рогівки або кришталика чи обох поверхонь різна. Частіше за все спостерігається вертикальний астигматизм. При цьому вертикальна площина має велику заломлюючу здатність, порівняно з горизонтальною і промені від цих площин заломлюються по різному.

Вертикальний астигматизм частіше є вродженим. Якщо його величина не більше 0,5 діоптрії, тоді та-


 

кий астигматизм називають фізіологічним, а при великих значеннях – патологічним. Патологічний астиг- матизм можливо виявити за допомогою таблиці Сівцева. У таких людей порушено сприйняття великих букв при нормальному сприйнятті мілких. Таке не спостерігається ні при міопії, ні при гіперметропії. Для корекції астигматизму використовують циліндричні лінзи, оскільки при астигматизмі значного ступеня поверхня заломлюючого середовища стає в деяких місцях майже циліндричною.

4. Сферична аберація – наслідок різної заломлюючої сили прозорих середовищ ока на периферич- них і в центральних ділянках. Цей вид аномалії корегується природним шляхом - при звужені зіниці. Зву- ження зіниці відсікає периферійні ділянки, що мають більшу заломлюючу здатність.

5. Хроматична аберація – характеризується різною заломлюючою здатністю середовищ ока для світлових хвиль різної довжини. «Сині» (короткі) хвилі заломлюються сильніше, ніж «червоні» (довгі) хвилі. Усунення хроматичної аберації здійснюється жовтим кришталиком, який затримує короткі ультрафіолетові промені й жовтою плямою сітківки, що поглинає промені синьо-фіолетової частини спек- тру.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 545 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)