АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Та в активному стані (Б).

Прочитайте:
  1. В лікарню поступив хворий, який в стані важкої депресії намагався покінчити життя самогубством. Які засоби необхідно призначити хворому ?
  2. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  3. зарядженою внутрішньою поверхнею клітинної мембрани у стані спокою.
  4. Коефіцієнти для визначення тривалості опромінення при зміні відстані лампи від місця опромінення
  5. Кратність перевищення ГДК токсичної речовини в атмосферному повітрі складає 100. Які зміни в стані здоров'я населення слід очікувати?
  6. Мембрани у стані спокою.
  7. Патофізіологія екстремальних станів
  8. Різко виражена осиплість голосу, значна інспіраторна задишка, що відчувається на відстані,
  9. У приймальне відділення поступив у важкому стані чоловік 38 років, який отруївся сулемою. Який антидот треба негайно ввести хворому?

1 – рогівка, 2 – кришталик, 3 – війковий м‘яз,4 – цинова зв‘язка кришталика.

Нормальне око здатне чітко бачити віддалені великі пред- мети (наприклад багатоповерховий будинок), а також через секунду вже не менш чітко розрізняти букви друкованого тек- сту. Така здатність ока має велике значення, наприклад, при управлінні швидким транспортом.

При розгляданні віддалених предметів в око надходять паралельні світлові промені, тому для їх сприйняття достат- ньо оптичної сили ока без акомодації (рис. 12.7).

При розгляданні близьких предметів (тексту книжки) в око надходять промені, що розходяться. Їх необхідно зібрати, щоб вони створили чітке зображення на сітківці. Для цього необхідна додаткова оптична сила, яку забезпечує кришта-

 
 

лик, який стає більш випуклим. При розгляданні віддалених предметів, близькі предмети видно розмито, оскільки фокусування променів, що йдуть від них, можливе за сітківкою, саме тому не можна одночасно чітко бачити предмети, які розташовані на різних відстанях.

Рис. 12.7. Хід променів від близько та далеко розташованих предметів.

А – далеко розташовані предмети, Б – близько розташовані предмети.

 

Кришталик – еластична структура, поміщена в капсулу, в якій він підвішений, як в гамаці. Зв‘язка кришталика - поясок з 70 нееластичних волокон, прикріплений з однієї сторони до капсули кришталика радіально, а з іншої – до війкового тіла, в якому знаходиться війковий м’яз. Війковий м’яз містить волокна, які розташовані по колу навколо кришталика. При скороченні війкового м’яза припиняється напруження волокон зв’язки кришталика, і таким чином зменшується натяг капсули кришталика. Кришталик стає більш опуклим. Це й призводить до збільшення заломлення, а як наслідок, і оптичної сили.


 

Механізм акомодації. Рецептори знаходяться в сітківці ока. Подразнення виникає в результаті Рис.

12.8. Рефлекторні дуги рефлексів нечіткого зображення на сітківці, що створюється

акомодації та зіничного.

променями, які розсіюються і

надходять від близько розташованих предметів. Ім- пульси надходять від сітківки у складі зорового нерва (n. opticus) у середній мозок до чутливих ядер (ІІІ па- ра), від яких імпульс переключається на непарне ве- гетативне ядро окорухового нерва (n.оculomotorius, ІІІ пара) (рис. 12.8).

Еферентні прегангліонарні парасимпатичні волок- на в складі окорухового нерва надходять до ціліарно- го ганглія (g. ciliare), а постгангліонарні – до ціліарно- го м’яза, діючи на його М-холінорецептори. Ступінь акомодації залежить від ступеня скорочення ціліарно- го м’яза.

Апарат акомодації починає функціонувати при від- стані до об’єкта ближче 5 – 6 метрів. Його дія завершується на різній відстані від ока у людей різного віку. Наприклад, у дитини вона складає 7 см, у студента – 10 см, а в людини у віці 70 років – 100 см.

Найближча відстань від ока, при якій ще чітко розрізняються предмети (літери), називається точ- кою найближчого чіткого бачення (punctum prox- imum). Відстань, з якої включається апарат акомодації (6 м) називається точкою дальнього

чіткого бачення (punctum remotum).

Відстань між точками найближчого й дальнього чіткого бачення називається діапазоном акомодації. У нашому прикладі діапазон акомодації у дитини буде 593 см, у студента – 590 см, а у похилої людини 70 років – 500 см, тобто з віком діапазон акомодації зменшується. У людей похилого віку кришталик піддається дегідратації, що зменшує його еластичність і погіршує можливості акомодації. Цей стан отри- мав назву пресбіопії (presbys - старий). Корекція пресбіопії здійснюється, як і при гіперметропії, збираль- ними лінзами, що додають оптичну силу замість кришталика.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 438 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)