АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зіничний рефлекс

Прочитайте:
  1. A. Повышение глубоких рефлексов.
  2. A. пригнічує кашльовий рефлекс, діючи периферично
  3. Автономні рефлекси
  4. Безусловные рефлексы
  5. БЕЗУСЛОВНЫЕ РЕФЛЕКСЫ.
  6. Безусловный рефлекс
  7. В неврологическое отделение больницы доставлен мужчина с травмой позвоночника. Врач установил у него исчезновение коленного, ахиллова и подошвенного рефлексов.
  8. В якому віці зникає смоктальний рефлекс?
  9. В. гіпотонія м’язів і гіпорефлексія
  10. Вегетативная нервная система, морфофункциональная организация и функции ее отделов. Вегетативные рефлексы и регуляция висцеральных систем организма.

Зіниця -отвір в райдужній оболонці ока. У нормі діаметр зіниці коливається від 1,5 мм - при яскравому світлі й до 8 мм у темряві.

Зіничний рефлекс – зміна діаметру зіниці під дією різноманітних подразнень. За рахунок збільшення його діаметра надходження світлових променів до сітківки може збільшуватися в 30 разів.

Розширення зіниці (мідріаз) – спостерігається в темряві, при розгляданні віддалених предметів, при збудженні симпатичної системи, при болю, страху, асфіксії, блокаді парасимпатичної системи, під впли- вом хімічних речовин, наприклад атропіну, який блокує М-холінорецептори. Атропін використовується в клініці очних хвороб для розширення зіниці з метою ретельного дослідження очного дна.

Звуження зіниці (міоз) – спостерігається при дії яскравого світла, при розгляді близьких предметів

(при читанні), при збудженні парасимпатичної системи, при блокаді симпатичної системи.

Механізм зіничного рефлексу рефлекторний і має різну рефлекторну дугу в залежності від освітлення. При дії яскравого світла збудження виникає в сітківці ока. Імпульси від неї надходять у складі зорового нерва до чутливих ядер (III пара) середнього мозку. Звідси до парного вегетативного ядра око- рухового нерва (Якубовича-Едінгера-Вестфаля). У складі його гілок імпульси прямують до ціліарного ганглія, а постгангліонарні волокна - до м’яза, що звужує зіницю (m. sphincter pupillae) (див. рис. 12.8).

У темряві, навпаки, збуджуються симпатичні центри, закладені в бокових рогах С8 і Т1,2 сегментів спинного мозку. Звідси імпульси прямують до верхнього шийного симпатичного ганглія. Постгангліонарні волокна в складі симпатичних нервів надходять до м’яза, що розширює зіницю (m. dilatator pupillae). Слід підкреслити, що робота м’язів, які звужують чи розширюють зіницю обох очей, узгоджена; при розширенні чи звуженні зіниці одного ока виникає співдружня реакція в іншому.

Значення зіничного рефлексу.

➢ Забезпечує усунення сферичної аберації. При звуженні зіниці відсікаються периферичні промені.


 

➢ Зіниця приймає участь в адаптації зорової системи до змін освітлення. У темряві зіниця розширюється, а при дії світла звужується.

➢ Приймає участь у забезпеченні чіткого бачення предметів, що розташовані на різних відстанях. При

розгляданні близьких предметів (при читанні) зіниця звужується, а при розгляданні віддалених предметів

– розширюється.

➢ Захисна функція. Звужуючись при дії яскравого світла зіниця забезпечує збереження пігментів

сітківки від надлишкового руйнування.

➢ Клінічне значення. Стан зіниці свідчить про рівень збудливості стовбурових центрів головного мозку.

У зв’язку з цим зіничним рефлексом користуються для контролю глибини наркозу. Він дозволяє

діагностувати пошкодження центрів, в яких знаходяться ядра, що регулюють ширину зіниці, больові впливи тощо.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 2014 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)