АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Периферичний відділ слухової сенсорної системи

Прочитайте:
  1. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  2. IV. Відділення для лікування відкритими джерелами.
  3. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  4. Адаптація зорової сенсорної системи
  5. Акушерка післяпологового відділення виявила у породіллі на 3 добу почервоніння в ділянці швів на промежині та гнійні виділення. Яка найбільш доцільна тактика в цьому випадку?
  6. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  7. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  8. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  9. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  10. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.

Периферичний відділ слухової сенсорної системи включає зовнішнє, середнє і внутрішнє вухо (рис.

12.16).

Зовнішнє вухо -представлено вушною раковиною і зовнішнім слуховим проходом, який закінчується барабанною перетинкою. Вона має еліпсоподібну форму й увігнута в середину. Її верхівка отримала на- зву пупка.

 

Рис. 12.16. Слуховий апарат.

1 - вушна раковина, 2 - зовнішній слуховий прохід, 3 - барабанна перетинка, 4 – молоточок, 5 – коваделко, 6 – стремінце, 7 - овальне вікно, 8 - кругле вікно, 9 - півколові канали, 10 - євстахієва труба.

 

Функції зовнішнього вуха:

➢ вловлювання звуків, особливо у тварин з рухо-

мою вушною раковиною, яка обертається в напрямку

звуку;

➢ збільшення інтенсивності звуку приблизно на 15

дб (Гельфанд – за рахунок резонансу стінок);

➢ забезпечення оцінки напрямку на джерело звуку

за рахунок сприйняття звуку двома вухами

(бінаурально).

Середнє вухо – повітряна порожнина, яка відокремлена від зовнішнього вуха барабанною перетинкою. Від внутрішнього вуха вона відмежована овальним і круглим вікнами. У середині внутрішнього вуха знаходиться система слухових кісточок: моло- точок (malleus), коваделко (incus), стремінце (stapes). У середнє вухо відкривається отвір євстахієвої тру- би (див. рис. 12.14). Євстахієві труби виконують наступні функції: вентиляційну, дренажну (відтік рідини з порожнини середнього вуха), захисну тощо.

Молоточок зрощений з барабанною перетинкою в ділянці її пупка. Рукоять молоточка постійно натягується м’язом (m. tensor tympani), що зумовлює можливість передачі звукових коливань молоточку. Молоточок іншим кінцем зв’язаний з коваделком за допомогою суглоба й зв’язок. Коваделко, у свою чер- гу, зв’язане зі стремінцем також за допомогою суглоба, зв’язок і стремінцевого м’яза (m. stapedius).

Функціональна роль слухових кісточок полягає в тому, що вони проводять звукові коливання від зовнішнього вуха до внутрішнього. Крім того, вони змінюють їх; амплітуда звукових коливань зменшується, а їх інтенсивність збільшується. Це зумовлено двома причинами:

1) поверхня барабанної перетинки має більшу в 17 разів площу, ніж площа овального вікна; при проведенні звукових коливань з більшої площі на меншу їх інтенсивність збільшується;

2) звукові коливання з довгого важеля рукояті передаються на короткий важіль стремінця; це збільшує інтенсивність звуку в 1,3 рази.


 

Вцілому інтенсивність звуку в середньому вусі збільшується в 22 рази або на 39,7 дб.

При відсутності слухових кісточок проведення звуку зберігається, але чутливість до звуку зменшується на 15–20 дб. У цьому випадку звукові коливання проходять через повітря середнього вуха й діють безпо- середньо на мембрану круглого вікна.

Функціональна роль м’язів середнього вуха

1. Забезпечують захист завитка від пошкоджуючої дії звуків великої інтенсивності й низької частоти. Скорочення стремінцевого м’яза й м’яза, що натягує барабанну перетинку, послаблюють звукові коли- вання. Послаблюючий рефлекс може знижувати інтенсивність звуку на 30–40 дб, тобто забезпечує таку різницю в сприйнятті, як між голосним звуком і звуком шепоту. За рахунок скорочення цих м’язів забезпечується максимальне пригнічення низькочастотних звуків навколишнього середовища (менше 1000 Гц) що, дозволяє зосередитися на звуках, які відповідають частоті людської мови.

2. Ці м’язи забезпечують зменшення чутливості до власної мови. Суть полягає в тому, що під час роз- мови людина чує не лише себе але й інших. Коли людина розмовляє, то рефлекторно виникає скорочен- ня м’яза стремінця, який обмежує його рух. Це виникає в ту мить, коли мозок активує голосовий механізм. При відсутності цього механізму людина не могла б чути іншу людину при розмові з нею.

Функціональна роль отворів євстахієвих труб

Забезпечують сполучення середнього вуха з навколишнім середовищем через носоглотку, що дозволяє вирівняти тиск на барабанну перетинку із зовні та з боку середнього вуха. Отвори євстахієвих труб відкриваються при ковтанні, жуванні, позіханні. Саме тому на літаках при підйомі на велику висоту радять пити воду невеликими ковтками, або смоктати кислі цукерки, які викликають виділення слини. При її ковтанні виникає вирівнювання тисків, виключаючи больові подразнення в ділянці барабанних перети- нок.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 565 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)