АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спинальні автоматизми .

Прочитайте:
  1. Мієлонцефальні позотонічні автоматизми .

Рефлекторні дуги замикаються на сегментах спинного мозку.

Захисний рефлекс. У положенні на животі дитина рефлекторно повертає голову в бік (фізіологічна захист). З'являється в першу добу після народження і виражений до 2 місяців. При ураженні центральної нервової системи захисний рефлекс може бути відсутнім. При посиленні тонусу розгинальних м'язів у дітей з церебральним паралічем спостерігається тривалий підйом голови з закиданням її назад.

Оральні автоматизми.

Замикаються на умовних сегментах мозкового стовбура. Важливі для новонародженого, тому що забезпечують смоктання. У доношеної дитини вони викликаються з першого дня життя.

Долонно- рото-головний рефлекс Бабкіна. Викликається натисканням на області Тенар кистей великими пальцями дослідника. У відповідь виникає відкривання рота тонічного характеру і невелике згинання голови. Рефлекс сильніше виражений перед годуванням. Фізіологічний до 3 місяців життя, потім повністю згасає.

При ураженні мозкового стовбура (родова черепно -мозкова травма, внутрішньочерепні крововиливи, енцефаліт) цей рефлекс у новонароджених може бути відсутнім, його відновлення дуже повільне. Також відсутній при периферичному парезі м'язів руки на стороні поразки. При пошкодженні півкуль великого мозку (наслідки родової черепно - мозкової травми або енцефаліту, структурні порушення головного мозку) у дитини старше 5 місяців рефлекс не згасає, а навпаки, посилюється і виникає навіть при легкому дотику до долонь (екзальтація рефлексу).

Хоботковий рефлекс. При дотику до губ вони витягуються трубочкою. У нормі визначається з народження до 2-3 місяців. Відсутність цього рефлексу у новонародженого нерідко вказує на дисфункцію стовбура мозку.

Пошуковий рефлекс Куссмауля і Генцмера. Викликається штриховим погладжуванням щоки в області кута рота, не торкаючись губ. У результаті голова повертається убік роздратування, дитина відкриває рот і намагається доторкнутися до подразника. Часто одночасно опускається кут рота. Добре виражений у дітей напередодні годування і може супроводжуватися легкими гойдаючими рухами голови. До 3-4 місяців життя рефлекс починає згасати. У деяких випадках аналогічна реакція може бути у голодної дитини і без зовнішніх подразників («пошук грудей вхолосту»). Пошуковий рефлекс часто відсутній у недоношених дітей внаслідок пригнічення або незрілості ЦНС. Відсутність рефлексу у доношених новонароджених і дітей перших 2 місяців перед годуванням вказує на можливе ураження головного мозку. Наявність підвищеного або екзальтованого рефлексу у дітей наприкінці першого року життя свідчить про поразку півкуль головного мозку (гіпоксично - травматична енцефалопатія новонароджених, енцефаліт і т.д.).

Надсегментарні позотонічніе автоматизми.

Можливість піднімати голову, сидіти, стояти і ходити взаємопов'язана з вдосконаленням регуляції м'язового тонусу і адекватним перерозподілом його при зміні положення тіла і голови в просторі. Ця регуляції здійснюється центрами довгастого мозку (мієлонцефальні) і далі - центрами середнього мозку (мезенцефальні). Отже, дані рефлекси значною мірою визначають еволюцію рухової функції немовляти і його моторних навичок.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1640 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)