АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні принципи здорового харчування дитини віком 1-3 роки

Прочитайте:
  1. D. Оптимальний режим харчування
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  4. V. Фармакологічне забезпечення і харчування спортсменів.
  5. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  6. АФО серцево-судинної системи. Кроовобіг новонародженої дитини
  7. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  8. В періоді загострення та принципи проти рецидивної терапії.
  9. Валеологічні основи харчування
  10. ВИДИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО

1.Продовжувати грудне вигодовування і на другому році життя.

2.Раціон харчування дитини повинен бути різноманітний, щоденно повинен містити свіжі овочі та фрукти.

3. Рекомендовано нежирні сорти м’яса, риби, печінка, яйця.

4. Страви повинні бути м’якими, кашоподібної гомогенної консистенції у вигляді пюре, суфле, тефтельок, парових котлет, а фрукти та овочі дрібно порізані. З появою корінних зубів у дітей, їжа за консистенцією може бути такою, як у дорослих.

5. До 2-х річного віку в раціоні харчування дитини молоко та молочні продукти повинні бути звичайної жирності (3,2% або 3,5%), а для дітей старше 2 років рекомендовані молоко та молочні продукти зі зниженим вмістом жиру. Використовують в раціоні кисломолочні продукти.

6. Для профілактики йододефіцитних станів, при приготуванні їжі, слід використовувати йодовану сіль.

7. Їжа повинна піддаватися ретельній кулінарній обробці і даватись дитині, не пізніше, ніж через 30 хвилин після приготування.

Правильна організація харчування дітей, старших за 1 рік, відіграє важливу роль. Інтенсивність росту дітей двох, трьох років життя навіть вища, ніж в останній квартал першого року життя. Енергетичні витрати зростають у зв’язку із збільшенням рухливості дітей. Тому харчування в цьому віці повинно бути повноцінним, раціональним.

Організуючі харчування дітей 1 – 3 років, необхідно використовувати широкий асортимент продуктів. Дітям слід давати більш густу їжу. Треба стежити за правильною кулінарною обробкою з метою збереження біологічної та харчової цінності, суворо дотримуватися об’єму приготовлених страв. Їжа має бути не тільки смачною, а й приємною на вигляд та за запахом.

Кратність годувань у цьому віці повинна становити 5 – 4 рази на день, розподіл за енергетичною цінністю такий: сніданок – 25%, обід – 35 – 40%, полуденок – 10%, вечеря – 20 – 25%. Не менш 65 – 70 % спожитих білків має бути тваринного походження.

До раціону дитячого харчування треба включати продукти, багаті на білок (м’ясо, риба, молоко, сир, яйця, бобові). В основному використовують яловичину, куряче м’ясо, субпродукти. М’ясо іноді можна замінити рибою, сиром, яйцями.

У першій половині дня раціональніше призначати м’ясні продукти, в кінці дня – молочні. Молоко – найбільш засвоюваний високопоживний продукт, тому щодня його потрібно не менш як 500 мл. Кисле молоко краще давати у другій половині дня, не заміняти його м’ясом. Яйця можна призначати через день, у старших дітей – щодня. Рослинні білки, що містяться у хлібі, крупах, овочах, становлять близько 25 – 30% раціону. Хліб дають не тільки білий, але й чорний, як джерело вітамінів групи В. Жири тваринного походження повинні становити не менше 85% раціону. Потрібно вживати вершкове масло, вершки, сметану, які в цьому віці незамінні. Крім того, в харчуванні дітей слід використовувати рослинні олії (соняшникова, оливкова, бавовняна, кукурудзяна) – основні джерела незамінних ненасичених жирних кислот. Вони мають становити 15% усієї кількості жирів.

Дуже потрібні фрукти, ягоди, різноманітна зелень. Вони не тільки містять вітаміни, мінеральні солі, ферменти, органічні кислоти, а й сприяють завдяки пектиновим речовинам правильному функціонуванню кишок. З фруктами, овочами до організму надходять у достатній кількості мінеральні солі, що сприяє кращому засвоєнню білків, жирів.

Для поліпшення смакових якостей в їжу потрібно додавати кріп, петрушку, цибулю, салат, трохи часнику. З їжі дітей слід виключити гострі страви, соуси, велику кількість солодощів, прянощів. Не можна давати натуральну каву, шоколад, какао. Надлишкове введення вуглеводів призводить до алергізації організму, зниження опірності.

Раціональне харчування дітей у дитячих закладах потребує особливої ретельності. Важливо правильно складати меню – розкладку, краще відразу на 7 – 10 днів. Необхідно регулярно визначати енергетичну цінність добового раціону і основних інгредієнтів їжі. Обов’язковою є вітамінізація їжі аскорбіновою кислотою. Домашнє харчування потрібно призначати з урахуванням харчування в дитячому садку. Батьки повинні знати меню на день.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1543 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)