АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізичне виховання та загартовування дітей. Методика проведення масажу та гімнастики,заходи спрямовані на загартування дітей раннього віку.

Прочитайте:
  1. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  2. II. МЕТОДЫ ОПЕРАЦИЙ И МЕТОДИКА ОБСЛЕДОВАНИЯ И ЛЕЧЕНИЯ В ХИРУРГИИ КИСТИ
  3. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  4. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  7. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования кожи, подкожно- жировой клетчатки, лимфатических узлов.
  8. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования костно-мышечной системы у детей. Сроки и порядок прорезывания зубов
  9. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования органов дыхания и органов кровообращения.
  10. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования органов пищеварения и мочеотделения у детей.

Фізичне виховання сприяє повноцінному фізичному розвитку дитини, підвищенню рівня функціональних та адаптаційних можливостей організму.

Завдання фізичного виховання дітей:

1. Опанування основ особистої гігієни. Йдеться про охайність, чистоту тіла, одягу, взуття, гігієну приміщення, режим дня (сон, харчування, раціональна організація активної діяльності й відпочинку).

З раннього віку дитину слід привчати до систематичного догляду за своїм тілом, прищепити навички здорового способу життя, бажання займатися фізичною культурою і спортом.

До культурно-гігієнічних навичок, якими повинні оволодіти діти протягом дошкільного дитинства, належать:

— навички їжі (акуратно їсти, користуватися посудом, серветкою та ін.);

— навички догляду за тілом (умивання, чищення зубів, розчісування

волосся та ін.);

— навички утримання у чистоті і порядку одягу, дотримання порядку в приміщенні, його прибирання;

— навички здійснення різних видів діяльності (гри, праці, навчання) з дотриманням культурно-гігієнічних вимог.

2. Загартовування організму (здійснюють його з використанням природних факторів — сонця, повітря, води).

3. Виконання фізичних вправ, що є головним засобом фізичного виховання.

Загартовування організму дитини. Загартовування організму — це формування й удосконалювання функціональних систем, спрямованих на підвищення імунітету організму, що в остаточному підсумку приводить до зниження «простудних» захворювань.

Існує два правила загартування. Їх два – щоденність і поступовість.

Під загартуванням розуміють підвищення стійкості організму до впливу коливань температури повітря і води, вологості повітря, атмосферного тиску, сонячного випромінювання та інших фізичних чинників навколишнього середовища. У фізіоло­гічному відношенні загартування розглядають як адаптацію, що досягається багаторазовим тренуванням, впливом того чи іншого загартовувального чинника або комплексом чинників.

Масаж є одним з доступних засобів фізичного виховання дітей першого року життя. З прийомів масажу найбільш щадним є погладжування. Це веде прийом, який знімає підвищений м'язовий тонус і викликає розслаблення м'язів, їм починають і закінчують масування кожної частини тіла дитини. При погладжуванні долоня масажиста ковзає по шкірі дитини плавно з різною силою тиску по ходу крово і лімфотоку. Застосовувати його можна з 3-4 тижневого віку. Після кожного прийому масажу (розтирання, розминання, поколачувания) обов'язково проводиться погладжування.

Розтирання - наступний прийом, який діє на більш глибоко лежачі тканини, викликає підвищення тонусу м'язів. Шкіра з підлеглими тканинами розтирається в різних напрямках переважно кінцями пальців. Призначається цей прийом, коли у дитини проходить підвищений тонус м'язів - згиначів (для рук до 3-х місяців, для ніг до 4 місяців).

Розминка поверхневе і глибоке надає більш сильний вплив на м'язи і призначається до 4-5 місяців життя. При цьому м'язові пучки розминаються між пальцями, але з більшим, ніж при розтиранні тиском.
Постукування призначається для м'язів спини, сідниць, стегон дітям з добре вираженою жировим прошарком. Постукування в дитячій практиці виконується тильною поверхнею пальців або кінцями пальців - короткими, ритмічними ударами. Призначається до 5 місяців.

Рухи, будучи основною функцією організму, роблять благотворний вплив на опорно-руховий апарат, серцево-судинну, дихальну та ін системи дітей раннього віку.

Масаж і гімнастику дітям до 1 року слід проводити щодня від 5 до 15 хвилин в добре провітреному приміщенні при температурі повітря не нижче 20-22 °, влітку при відкритих вікнах. Краще всього робити масаж на пеленальном столику, змінюючи для кожної дитини пелюшку. Руки масажиста повинні бути теплими, чисто вимитими і витертими насухо. Тальк і вазелін в практиці масажу застосовувати не можна.

Після масажу і гімнастики маленьких дітей треба тепло одягти і дати їм спокійно відпочити 20-30 хвилин. Треба пам'ятати, що проводити масаж і гімнастику відразу, після їжі не рекомендується, заняття починають через 40-50 хвилин.

Гімнастика система фізичних вправ, яка сприяє загальному розвитку організму та зміцненню здоров'я. З її допомогою формуються життєво необхідні навички рухової діяльності, фізичні якості. її компонентами є основні рухи, загально розвиваючі вправи, шикування і перешикування, танцювальні вправи.

До основних рухівналежать ходьба, біг, стрибки, повзання і лазіння, метання і ловлення, вправи на збереження рівноваги, які збагачують руховий досвід дітей, дають їм змогу вільно діяти у навколишньому середовищі, виховують впевненість у своїх силах, спритність, швидкість, сміливість. Загально розвивальні вправивикористовують для рівномірного розвитку м'язової системи і всебічного впливу на організм дитини. Кожна вправа, як правило, діє на розвиток і зміцнення конкретних груп м'язів (рук і плечового поясу, ніг, тулуба тощо), тому їх підбір має забезпечувати розвиток усіх груп м'язів дитячого організму. Шикування, повороти і перешикуваннявикористовують для раціонального й організованого розміщення дітей під час занять. Вони сприяють вихованню дисциплінованості, формуванню правильної постави, легкої ходи. Танцювальні вправирозвивають легкість, ритмічність рухів, правильну поставу.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 3786 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)