АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Результати проведених досліджень свідчать, що батьківська сім’я є першою і необхідною умовою формування реакції на вагітність у жінки.

Прочитайте:
  1. А. Вагітність 40 тижнів, І період пологів, активна фаза
  2. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  3. А. Сім’явиносна протока
  4. Анатомія як наука, її місце серед інших біологічних дисциплін. Методи анатомічних досліджень. Анатомічна термінологія.
  5. Батьківська школа.
  6. Біологічні реакції
  7. Векторна теорія формування ЕКГ. ЕКГ, відведення. Походження зубців, сегментів, інтервалів ЕКГ.
  8. Вестибуло-моторні реакції
  9. Види судово-цитологічних досліджень
  10. Для вивчення фізичного розвитку дітей та підлітків широко використовують антропометричні дослідження. Виберіть із наведеного фізіометричний метод досліджень.

Відомо, що більшість матерів, які відмовились від своїх дітей, виховувались у неблагополучних сім’ях. Особистість багатьох жінок, не готових до ефективного материнства, формувалась у своєрідній субкультурі агресії. Більшість з таких жінок у дитинстві страждали від холодного ставлення з боку власних батьків.

Установлено негативний вплив низького матеріального становища, культурного рівня батьківської сім’ї на формування рольових основ особистості дівчинки, що у майбутньому негативно впливає на якість її материнства. Для даного типу сімей типові наступні установки, які майбутня мати може засвоїти від своїх батьків: «Перш, ніж заводити дитину, потрібно бути професійно і матеріально забезпеченою», «Ти ще сама дитина», «Ти – егоїстка, а мати повинна вміти жертвувати всім заради дитини», «Не поспішай заводити дитину – поживи трохи для себе».

Є. І. Ісєніною та Т. І. Барановською, було встановлено, що найбільше на розвиток материнських якостей жінки впливають наступні фактори:

- До якого віку жінка проживала із батьківською родиною (чим довше, тим повільніше формується у неї бажання мати власних дітей).

- Алкоголізм (причому алкоголізм чоловіка має більш негативний вплив на формування материнських якостей жінки, ніж її власний).

- Освіта чоловіка.

- Проживання з батьком дитини.

Велике значення для формування того чи іншого типу ставлення жінки до власної вагітності має і вид її життєвого сценарію. Засвоєний у батьківській родині життєвий сценарій має значний вплив не тільки на вибір професії та ставлення до окремих подій у суспільстві, а й значною мірою відбивається в уявленнях людей про сім’ю. Особливо гостро ця проблема проявляється у вирішенні питання про дітонародження: жінки, запрограмовані на досягнення успіху (з активним життєвим сценарієм – сценарієм переможця), впродовж тривалого часу відмовляються від народження дитини. Незапланована вагітність викликає у них негативні емоційні переживання, що у свою чергу не може не позначитись на психічному та фізичному здоров’ї майбутньої дитини. Жінки ж, які мають неактивні життєві сценарії (сценарій переможеного та сценарій непереможця) сприймають всі події як належні і покірно пливуть за течією життя.

На думку К. Штайнера, таку різницю у поведінці жінок з активними та неактивними життєвими сценаріями визначають два фактори:

1. Задоволення позиційного голоду, тобто потреба відстояти свою основну життєву позицію.

2. Стереотипні уявлення про жіночі та чоловічі ролі. Відповідно до класичних уявлень, чоловік повинен бути раціональним, продуктивним і трудолюбивим. Він не повинен бути емоційним. Жінку ж привчають бути гнучкою, підлаштовувати свою поведінку відповідно до бажань чоловіка. Її основна робота – народжувати дітей та займатись їхнім вихованням.

Проте, наш час диктує нові умови гри. Прихильники ґендерної рівності постійно заявляють про рівноправ’я чоловіка та жінки. Жінка вже не хоче бути тільки машиною для дітонародження. Вона все частіше обіймає керівні пости у великих корпораціях, займається власним бізнесом, комфортно почуває себе у сфері великої політики, прагнучи реалізувати потенціал переможця. І вагітність, як основне призначення жінки, відходить на задній план. Але частка жінок, які ще й досі живуть за старими стереотипними нормами, залишається досить високою – їхнім життям керують установки переможеного.

Під час дослідження особливостей ставлення до власної вагітності у жінок з різними життєвими сценаріями необхідно користуватися наступною схемою:

І. Вид життєвого сценарію – активний життєвий сценарій (сценарій переможця), неактивні життєві сценарії (сценарій переможеного, сценарій непереможця).

ІІ. Тип ставлення до вагітності – гармонійний, гіпогестогнозичний, ейфоричний, тривожний, депресивний.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 469 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)