АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дослід 3. Вплив гострої крововтрати на кровозабезпечення тканин язика жаби

Прочитайте:
  1. A. виробляє рилізинг-фактор, що впливає на синтез ФСГ і ЛГ
  2. III. Дані об'єктивного дослідження.
  3. VІІ. ІНДИВІДУАЛЬНА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА РОБОТА
  4. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.
  5. Анатомія як наука, її місце серед інших біологічних дисциплін. Методи анатомічних досліджень. Анатомічна термінологія.
  6. Асиміляційні тканини.
  7. Б. Дані інструментального дослідження структури ПЗ.
  8. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?
  9. Бактеріологічне дослідження на стафілокок
  10. БІОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КРОВІ

Хід досліду: У жаби, яка знаходиться під алкогольним наркозом, відпрепарувати язик так, як у попередніх дослідах. Під мікроскопом дослідити картину нормального кровообігу в судинах язика, після чого перерізати магістральну артерію стегна жаби або ампутувати її задню кінцівку. Спостерігати за змінами у кровопостачанні тканин язика, які відбуваються при гострих крововтратах.

Потім на задню кінцівку жаби, вище місця пошкодження судини накласти тугу лігатуру і ввести у спинний лімфатичний мішок 2 мл 0,65 % розчину хлористого натрію. Під мікроскопом спостерігати за відновленням кровообігу в судинах язика жаби.

Контрольні питання:

1. Що називається ішемією? Види ішемії. Ознаки ішемії.

2. Причини, механізми виникнення і розвитку (патогенез) ішемії.

3. Наслідки ішемії для організму: розлад місцевого і загального характеру, їх механізми.

4. Інфаркти, їх види.

5. Види кровотеч. Патогенез гострої крововтрати.

6. Механізми термінової і віддаленої компенсації при крововтратах.

 

 

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ8

Тема: Тромбоз і емболія

Мета: Відтворити експериментальні тромбоз і емболію,

з'ясувати причини і патогенез. Оснащення: препарувальний набір, мікроскопи, жаби, олія, кришталики нітрату срібла.

Дослід 1. Утворення білого пристінного тромбу в судинах брижі кишечника жаби

Хід досліду: Наркотизувати жабу і зафіксувати її на дощечці у спинному положенні. Ножицями послідовно розрізати шкіру, м'язи і очеревину з правої бічної поверхні живота на довжину 3 см. Витягнути петлю товстого кишечника, брижу якої розрізати і зафіксувати над отвором дощечки. Необхідно слідкувати, щоб петля кишечника не була перекручена, а брижа надто розтягнута>-^

Дощечку з жабою встановити на столику мікроскопа і спостерігати нормальний кровообіг. Знайти місце злиття двох середніх вен в одну, потім кінчиком препарувальної голки або маленьким пінцетом взяти кришталик азотно-кислого срібла і помістити під контролем ока через мікроскоп на місце біфуркації вени і спостерігати за утворенням білого тромбу. Замалювати у зошит.

Дослід 2. Утворення червоного тромбу в судинах брижі жаби

При кровотечі

Хід досліду: Для досліду взяти препарат брижі жаби із досліду № 1. Препарувальною голкою під контролем ока через мікроскоп провести розрив стінки дрібної артерії або вени. Спостерігати за кровотечею формених елементів крові із судин та її рідкої частини і утворення червоного тромбу в середині пошкодженої судини.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 402 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)