АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні судини великого кола кровообігу

Прочитайте:
  1. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  2. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  3. Блок 3. Судини тулуба.
  4. Блок 4. Судини верхніх і нижніх кінцівок.
  5. Валеологічна оцінка функціонального стану серцево-судинної системи. Вікові особливості крові та кровообігу.
  6. Величина артеріального тиску залежить від периферичного судинного опору. Вкажіть судини, в яких він найбільший.
  7. ВЕНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ. ГРУДНА ПРОТОКА. ПРАВА ЛІМФАТИЧНА ПРОТОКА. ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ І СУДИНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ.
  8. Види кровоносних судин, їх будова. Кола кровообігу
  9. ВИДИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО
  10. Визначення догляд за хворими, основні обов’язки медсестри.

Артеріальна система. Аорта — основний стовбур великого кола, що ви­носить кров із лівого шлуночка серця. В аорті розрізняють три відділи:

 

Мал. 2. Схема судин малого (легеневого) кола кровообігу: 1- правий шлуночок;

2 - легеневий стовбур; 3 - права легенева артерія; 4 - ліва легенева артерія; 5 - верхня права легенева вена; б - нижня права легенева вена; 7 - верхня ліва легенева вена; 8 - нижня ліва легенева вена; 9 - аорта; 10 верхня порожниста вена; 11 - нижня порожниста вена; 12 - трахея; 13 - правий головний бронх; 14 - лівий головний бронх

висхідну частину, дугу аорти і низхідну частину. Низхідна частина аорти ділиться на дві частини: грудну і черевну (мал. 3).

Висхідна частина аорти після виходу з лівого шлуночка піднімається догори і від її початкового відділу (цибулина аорти) відходять права та ліва вінцеві артерії.

Дуга аорти переходить через корінь лівої легені і переходить у низхідну аорту. Від неї відходять три великі артерії: плечоголовний стов­бур, ліва загальна сонна артерія і ліва підключична артерія.

Плечоголовний стовбур ділиться на праву загальну сонну артерію і пра­ву підключичну артерію. На рівні верхнього краю щитоподібного хряща кожна загальна сонна артерія ділиться на зовнішню і внутрішню сонну ар­терії. Гілки зовнішньої сонної артерії кровопостачають щитоподібну зало­зу, слинні залози, язик, глотку, верхню та нижню щелепи, зуби, шкіру, м'язи шиї, обличчя та потилиці, тверду мозкову оболону, зовнішнє та се­реднє вухо. Внутрішня сонна артерія кровопостачає головний мозок та ор­гани очної ямки.

Підключична артерія зліва відходить від дуги аорти, справа - від голов­ного стовбура. Її гілки кровопостачають головний мозок з оболонами, стовбур головного мозку, потиличні та, частково, скроневі частки півкуль

 


Мал. 3. Схема основних артерій людини: 1- внутрішня сонна артерія (права); 2 - загальна сонна артерія (права); 3 - підключична артерія (права); 4 - пахвова артерія (права); 5 - висхідна частина аорти; 6 - грудна частина аорти; 7 - ниркова артерія (права); 8 - нижня брижова артерія; 9 - загальна клубова артерія (права); 10 - стегнова артерія (права); 11 - малогомілкова артерія (права); 12-тильна артерія стопи (права); 13-зовнішня сонна артерія (права); 14-загальна сонна артерія (ліва); 15 - плечоголовний стовбур; 16 - дуга аорти; 17 - плечова артерія (ліва); 18 - черевний стовбур; 19 - надниркова артерія; 20 - верхня брижова артерія; 21 - ниркова артерія (ліва); 22 - ліва ободова артерія; 23 - черевна частина аорти; 24 - ліктьова артерія (ліва); 25 - променева артерія (ліва); 26 - передня великогомілкова артерія (ліва); 27 - задня великогомілкова артерія (ліва)

великого мозку, глибокі й частково, поверхневі м'язи шиї, шийні хребці, частково міжреберні м'язи, м'язи потилиці, спини й лопатки, діафрагму, шкіру грудей та верхньої частини живота, прямий м'яз живота, грудну за­лозу, гортань, трахею, стравохід, щитоподібну, паращитоподібну та загруднинну, вилочкову залози.

Підключична артерія переходить у пахвову артерію, яка кровопостачає м'язи плечового пояса, шкіру і м'язи бічної грудної стінки, пахвову ямку, її продовженням є плечова артерія, яка проходить по медіальній борозні плеча і в ліктьовій ямці ділиться на променеву та ліктьову артерії. Плечо­ва артерія кровопостачає шкіру та м'язи плеча, плечову кістку і ліктьовий суглоб. Променева артерія кровопостачає шкіру та м'язи передпліччя й кисті, променеву кістку, ліктьовий і променево-зап'ястковий суглоб. Ліктьова артерія кровопостачає шкіру і м'язи передпліччя й кисті, лікть­ову кістку, ліктьовий і променево-зап'ястковий суглоби.

Низхідна частина аорти починається на рівні IV грудного і закінчуєть­ся на рівні IV поперекового хребця. Від її грудної частини відходять гілки, які кровопостачають органи, що розташовані у середостінні, стінці грудної порожнини, грудну залозу і спинний мозок. Черевна аорта лежить спереду від тіл поперекових хребців, зліва від серединної лінії тіла. Вона віддає пристінкові гілки до стінок черевної порожнини і вісцеральні - до органів черевної порожнини.

Черевна аорта має три парні гілки: надниркові артерії - ідуть до над­ниркових залоз, ниркові артерії - до нирок, яєчникові - до статевих залоз;

та три непарні черевний стовбур - постачає кров'ю печінку, жовчний міхур, селезінку, підшлункову залозу, дванадцятипалу кишку і шлунок, верхню брижову артерію - віддає гілки до сліпої кишки, висхідної і попе­речної ободової кишки, тонкої кишки, підшлункової залози, нижню бри­жову артерію - гілки до низхідної ободової і сигмоподібної кишок, верхнього відділу прямої кишки. На рівні IV поперекового хребця черев­на аорта ділиться на праву та ліву загальні клубові артерії, кожна із яких розділяється на внутрішню і зовнішню клубові артерії.

Внутрішня клубова артерія іде до порожнини таза і її гілки кровопостача­ють органи малого таза, стінки таза, м'язи сідниць і стегон. Зовнішня клубова артерія віддає гілки до передньої черевної стінки. Її продовженням є стегно­ва артерія. Глибока артерія стегна постачає кров'ю м'язи і шкіру стегна. На виході із стегново-підколінного каналу вона переходить у підколінну ар­терію, яка віддає гілки до колінного суглоба і ділиться на передню та задню великогомілкові артерії, які постачають кров'ю шкіру і м'язи гомілки.

Венозна система. Розрізняють систему верхньої порожнистої вени, сис­тему нижньої порожнистої вени і систему вен серця (мал. 4).

Система верхньої порожнистої вени. По цій системі кров відтікає від верхньої половини тіла. Із ділянки голови і шиї - по яремних венах (права і ліва внутрішні яремні вени лежать поруч із загальною сонною артерією і є продовженням сигмоподібного синуса твердої мозкової оболони голов­ного мозку). Від верхніх кінцівок кров відтікає по глибоких і поверхневих венах. Після злиття глибоких променевої і ліктьової вен утворюється плечо­ва вена, яка переходить у пахвову вену. Пахвова вена збирає кров від пле­чового пояса і переходить до підключичної, яка разом із внутрішньою ярем­ною веною зливається до одного загального стовбура - плечоголовної вени. Від злиття правої і лівої плечоголовних вен утворюється верхня по­рожниста вена, яка впадає у праве передсердя.


Мал. 4. Схема основних вен людини: 1- внутрішня яремна вена (права); 2 - зовнішня яремна вена (права); 3 - підключична вена (права); 4 - верхня порожниста вена; 5 - бічна підшкірна вена (права); 7 - ворітна вена печінки; 8 - нижня порожниста вена; 9 - загальна клубова вена (права); 10 - велика підшкірна вена (права); 11 - зовнішня яремна вена (ліва); 12 - внутрішня яремна вена (ліва); 13 - пахвова вена (ліва); 14 - плечоголовна вена; 15 - печінкові вени; 16 - верхня брижова вена; 17 - ниркова вена (ліва); 18 - стегнова вена (ліва)

По системі нижньої порожнистої вени кров відтікає від нижніх кінцівок, стінок та органів черевної порожнини і таза. Глибокі вени нижньої кінцівки розташовані поруч з одноіменними артеріями. Поверх­неві вени лежать підшкірне. Із вен стінок та органів малого таза кров зби­рається у внутрішню клубову вену. Зовнішня клубова вена (продовження стегнової вени) і внутрішня клубова вена зливаються, утворюючи загаль­ну клубову вену. Із злиття правої і лівої загальних клубових вен утво­рюється нижня порожниста вена, яка розташована в черевній порожнині справа від черевної аорти. Від непарних органів черевної порожнини - шлунка, селезінки, підшлункової залози, тонкої і товстої кишки кров відтікає по венах, які збираються у ворітну вену, що входить у печінку. Су­дини ворітної вени разом з розгалуженнями власне печінкової артерії ут­ворюють "чудову сітку", яка закінчується печінковими венами, що впада­ють до нижньої порожнистої вени.

Фізіологічні особливості кардіоміоцитів

Клітинна мембрана кардіоміоцитів має низку особливостей. Як і в інших збудливих тканинах, її іонні канали проникні для іонів натрію та калію; крім того, тут є канали, проникні для іонів кальцію. Для кардіоміоцитів характерні такі види іонних каналів.

Швидкі натрієві канали наявні в скоротливому міокарді. Їхня кінетика в цілому аналогічна іншим збудливим тканинам - нервовій і м'язовій.

Повільні канали розташовані як у скоротливому міокарді, так і в елемен­тах провідної системи. Пропускають вони переважно кальцій, але по них може надходити і натрій. Їх активаційні та інактиваційні ворота повільно відкриваються і закриваються. Це забезпечує більш повільний розвиток деполяризації і відновлення збудливості.

У мембрані кардіоміоцитів наявні кілька видів калієвих каналів. Із них найбільш значимі два: швидкі і повільні. Швидкі активуються у разі депо­ляризації мембрани (потенціалозалежні) до - 35 мв. Повільні калієві ка­нали активуються у разі підвищення у цитоплазмі концентрації вільного кальцію (кальційзалежні).

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1129 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)