АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

І. Тубулопатії

Прочитайте:
  1. Вторинні тубулопатії

1. У мужчины 45 лет, лечившегося от простудного заболевания большими дозами парацетамола, появились симптомы олигурии, азотемии. Через 5 дней наступила смерть при явлениях ОПН. При гистологическом исследовании почек обнаружен диффузный отек межуточной ткани мозгового слоя почек, его инфильтрация лимфоцитами, эозинофилами, отдельными неитрофилами, разрушение эпителия канальцев; клубочки мало изменены. Наиболее вероятный тип поражения почек?

A. *Тубуло-интерстициальный нефрит

B. Острый гломерулонефрит

C. Нефротический синдром

D. Пиелонефрит

E. Некронефроз

 

2. У працівника шкіряного виробництва спостерігалось гостре захворювання з явищами гострої ниркової недостатності. На 5-ту добу хворий помер. При аутопсії в нирках крім некротичних змін канальців з деструкцією базальних мембран і великою кількістю "циліндрів", виявлено масивні відкладення солей кальцію в ділянках некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *"Сулемова нирка"

B. Гемолітична нирка

C. Ураження нирок сульфаніламідами

D. Сечокам’яна хвороба

E. Ураження антифризом

 

3. На розтині тіла жінки, яка померла від значних опіків, виявлено венозну гіперемію інтермедіарної зони та пірамід при осередковій ішемії коркового шару нирок. Мікроскопічно: капіляри клубочків у стані спадіння, у епітеліїї канальців - гіаліново-крапельна, гідропічна та жирова дістрофія, в канальцях - циліндри. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Гостра ниркова недостатність (шокова стадія)

B. Гостра ниркова недостатність (олігоанурічна стадія)

C. Гострий гломерулонефрит

D. Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит

E. Хронічний гломерулонефрит

 

4. У чоловіка 42 років, що хворів на важку форму черевного тифу, розвинулась гостра ниркова недостатність, від якої він помер. При автопсії нирки збільшені у розмірах, набряклі, фіброзна капсула знімається легко; на розрізі кора – блідо-сіра, піраміди темно-червоні. При гістологічному дослідженні - у більшості канальців просвіт звужений, епітеліальні клітини збільшені у розмірах без ядер; клубочки колабовані; у стромі набряк, невелика лейкоцитарна інфільтрація, дрібні геморагії. Про яку патологію нирок йде мова?

A. *Некротичний нефроз

B. Гострий пієлонефрит

C. Гострий гломерулонефрит

D. Піонефроз

E. Гідронефроз

 

5. У хворого, який знаходиться у клініці з ознаками отруєння ртуттю, у нирках відмічаються наступні процеси: вогнищеві некротичні зміни канальців головних відділів, набряк, лейкоцитарна інфільтрація та геморагії інтерстицію, венозний застій. Який стан розвинувся у хворого?

A. *Гострий некротичний нефроз

B. Гострий гломерулонефрит

C. Хронічна ниркова недостатність

D. Гострий пієлонефрит

E. Хронічний пієлонефрит

 

6. На аутопсії хворого, померлого від отруєння етиленгліколем, нирки дещо збільшені у розмірах, набряклі, їх капсула знімається дуже легко, кіркова речовина широка, блідо-сіра, мозкова речовина - темно-червона. Яка патологія нирок розвинулась у хворого?

A. *Некротичний нефроз

B. Гострий пієлонефрит

C. Гострий гломерулонефрит

D. Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит

E. Ліпоїдний нефроз

 

7. Больная 43 л., умерла от массивного кровотечения из операционной раны. На вскрытии почки увеличены в размере, фиброзная капсула напряжена, корковый слой широкий, бледно-серого цвета, четко отграничен от синюшных, темнокрасных пирамид. При гистологическом исследованити в почках - некроз и тяжелая дистрофия эпителия извитых канальцев. тубулорексис. Какое состояние развилось у больной

A. *Острый некротический нефроз

B. Постинфекционный гломерулонефрит

C. Липоидный нефроз

D. Выстропрогрессирующий гломерулонефрит

E. Вторичный амилоидоз почек

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 483 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)