АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. Пневмоконіози

1. Чоловік, віком 62 років, помер внаслідок декомпенсації хронічного легеневого серця, на секції було знайдено, що легені збільшені в розмірах, тканина легень містить щільні вузли, овальної форми і темно-сірого або чорного кольору. Гістологічно у вузлах виявлялася сполучна тканина та значні скупчення коніофагів, в цитоплазмі яких були скупчення екзогенного пігменту. Діагностуйте захворювання.

A. *Пневмоконіоз

B. Вогнищева пневмонія

C. Крупозна пневмоія

D. Бура індурація легень

E. Пневмоцироз

 

2. Мікроскопійно у видаленому сегменті легені шахтаря знайдеені багаточисельні, округлі вузлики, побудовані з концентричних гіалінізованих пучків сполучної тканини. Більша частина їх розташована периваскулярно та перибронхіально. Найбільш вірогідний діагноз:

A. *Силікоз

B. Туберкульоз

C. Бронхіт

D. Фіброзуючий альвеоліт

E. Рак легень

 

3. При розтині тіла шахтаря та гістологічному дослідженні у легенях було знайдено численні тонкі тяжі сполучної тканини з вогнищами склерозу навколо бронхів та судин легень; розростання сполучної тканини у альвеолярних перегородках з розвитком бронхіоліту та бронхоектазів. У біфуркаційних лімфовузлах – поодинокі лімфовузли із склерозом їх тканини та великою кількістю частинок пилу та коніофагів. Вкажіть форму силікозу, виявлену під час розтину.

A.*Дифузно-склеротична

B. Вузликова

C. Змішана

D. Силікотична кавернозна

E. Силікотуберкульоз

 

4. На розтині чоловіка, що багато років працював на підприємстві з високим рівнем вільного двоокису кремнію у повітрі, знайдені збільшені та ущільнені в об'ємі легені зі значною кількістю міліарних і більш великих вогнищ склерозу округлої та овальної форми сірого або сіро-чорного кольору. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Вузловата форма силікозу

B. Дифузно-склеротична форма силікозу

C. Антракосилікоз

D. Силікоантракоз

E. Азбестоз

 

5. На вскрытии мужчины 59 лет, умершего от хронической легочно-сердечной недостаточности, обнаружены следующие изменения: легкие увеличены, плотноватые, маловоздушные, на разрезе в них определяется множество диффузно расположенных узелков белесоватого цвета, 2-3 мм в диаметре. Микроскопчески узелки представлены концентрически расположенными коллагеновыми волокнами. О каком заболевании можно думать?

A. *Узловая форма силикоза

B. Миллиарный туберкулез легких

C. Фиброзирующий альвеолит

D. Мелкоочаговая пневмония

E. Метастазы опухоли в легкие

 

6. В легких пациента, который в течение 9 лет работал шлифовальщиком камня, обнаружены мелкие округлой формы плотные узелки, состоящие из соединительной ткани. На периферии этих узелков расположены макрофаги. Проявлением какого заболевания являются изменения в легких?

A. *Силикоз

B. Острая пневмония

C. Бронхоэктатическая болезнь

D. Хронический бронхит

E. Бронхиальная астма

 

7. При вскрытии трупа шахтера, проработавшего в шахте более 10 лет в легком выявлены тяжи белесоватой волокнистой ткани и узелки 0,2-0,3 см в диаметре, При гистологическом исследовании в узелках небольшое количество коричневатой пыли, концентрические разрастания соединительной ткани, бедной клетками, с выраженным гиалинозом. О каком пневмокониозе следует думать в данном случае?

A. *Силикоз

B. Талькоз

C. Асбестоз

D. Сидероз

E. Бериллиоз

 

8. Больной с 30-летним стажем работы в шахте умер от нарастающей легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии легкие увеличены в размерах, плотной консистенции, на разрезе в них большое количество узелков размерами с просяные зерна и больше, плотных сероватого и серовато-черного цвета, местами узелки сливаются в более крупные участки. Назовите наиболее вероятное заболевание:

A. *Антрако - силикоз

B. Асбестоз

C. Аллюминоз

D. Берилиоз

E. Сидероз

 

9. На розтині хворого, який багато років працював на шахті і помер від хронічної легенево-серцевої недостатності, виявлено, що легені малоповітряні, значно ущільнені, склерозовані, верхівки емфізематозно змінені, поверхня сіро-чорного кольору, на розрізі тканина легень аспідно-чорного кольору. Від якої хвороби настала смерть хворого?

A. *Антракоз

B. Силікоз

C. Талькоз

D. Асбестоз

E. Алюміноз

 

10. У померлого, що понад 20 років працював на шахті зі здобуття кам(яного вугілля, при розтині знайдені ущільнені легені сіро-чорного кольору зі значними ділянками новоутвореної сполучної тканини. та наявністю великої кількості макрофагів з пігментом чорного кольору у цитоплазмі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Антракоз

B. Антракосилікоз

C. Силікоантракоз

D. Талькоз

E. Сидероз

 

11. У чоловіка, віком 48 років, шахтаря, який добував гематит, на розтині виявлено збільшені легені, буро-червоного кольору. Мікроскопічно: помірний пневмосклероз, субміліарні та міліарні вузлики, які складаються із пилових клітин з частинками, що дають позитивну реакцію на залізо. В лімфатичних вузлах багато пилу і значний дифузний склероз. Якому із професійних захворювань відповідає описана картина?

A. *Червоний сидероз

B. Чорний сидероз

C. Алюміноз

D. Бериліоз

E. Антракоз

 

12. Під час розтину тіла шахтаря, який добував гематит, виявлено чорні легені, схожі на легені при антракозі. Мікроскопічно: помірний пневмосклероз, субміліарні та міліарні вузлики, які складаються із пилових клітин з частинками залізного пилу в них [позитивна реакція на залізо]. В лімфатичних вузлах багато пилу і значний дифузний склероз. Ваш діагноз?

A. *Чорний сидероз

B. Червоний сидероз

C. Алюміноз

D. Бериліоз

E. Синдром Каплана

 

13. Чоловік 47 років поступив у діагностичне відділення профпатології для уточнення характеру пневмоконіозу. При вивченні біоптату легені виявлено багато дрібних гранульом, які локалізуються субплеврально в інтерстиційній тканині навколо дрібних судин і бронхів. Гранульоми складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, плазматичних клітин, а також клітин типу Лангханса або гігантських клітин сторонніх тіл. У гранульомах і всередині гігантських клітин розташовуються голчасті кристалічні включення (спікули) від 3 до 10 нм у довжину, які мають подвійну променезаломлюваність у поляризованому світлі і складаються з карбонату кальцію. Виявлення цих структур дозволило лікарю поставити діагноз:

*Хронічний бериліоз

Гострий бериліоз

Азбестоз

Антракоз

Силікоз

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1303 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)