АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

І. Пневмонії. Абсцес легень. Емпієма плеври

Прочитайте:
  1. L02 Абсцес, фурункул або карбункул
  2. L02 Абсцес, фурункул або карбункул
  3. L02 Абсцес, фурункул або карбункул
  4. Абсцеси печінки
  5. Абсцесс головного или спинного мозга
  6. АБСЦЕСС ГОЛОВНОГО МОЗГА.
  7. Абсцесс легких
  8. Абсцесс легкого
  9. Абсцессе легкого
  10. Абсцессы головного мозга

1. При розтині трупа чоловіка, який хворів злоякісною пухлиною шлунку, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми вогнища, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому у просвіті, стінках дрібних бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Яке захворювання виявлене в легенях у померлого?

A. *Гостра гнійна бронхопневмонія

B. Гострий бронхіт

C. Крупозна пневмонія

D. Проміжна пневмонія

E. Гостра серозна бронхопневмонія

 

2. На розтині хворого, який помер від двобічної бронхопневмонії у нижній частці лівої легені виявлено порожнину діаметром 5 см, заповнену рідкими жовтувато-білими масами. Яке ускладнення розвинулось при даному виді пневмонії?

A. *Абсцес

B. Гангрена

C. Гранульома

D. Секвестр

E. Туберкульома

 

3. На розтині у померлого хворого виявлено, що вся нижня частка лівої легені брудно-сірого кольору, печінкової консистенції, на плеврі клаптик жовто-сірої тонкої плівки. Вкажіть етіологію захворювання:

A. *Стрептокок пневмонії

B. Тромбоз системи бронхіальних артерій

C. Мікобактерія туберкульозу

D. Бліда трепонема

E. Тромбоз системи легеневих артерій

 

4. При вскрытии умершего от пневмонии больного выявлено, что нижняя доля правого легкого плотная, безвоздушная, на разрезе серого цвета, на висцеральной плевре наложения фибрина. Укажите наиболее вероятную этиологию пневмонии.

A. *Пневмококковая

B. Стафилококковая

C. Стрептококковая

D. Микоплазменная

E. Вирусная

 

5. На розтині виявлено, що ліва легеня збільшена в розмірах, щільна, на вісцеральній плеврі є накладення фібрину, на розрізі - сірого кольору, з її поверхні зтікає мутна сіро – жовта рідина. Про яке захворювання іде мова?

A. *Крупозна пневмонія

B. Вогнищева пневмонія

C. Інтерстиційна пневмонія

D. Рак легені

E. Бронхоектатична хвороба

 

6. На секції хворого, що помер внаслідок явищ наростаючої легеневої недостатності, виявлено наступні явища: легені червоного кольору, щільні, безповітряні, за щільністю нагадують печінку. Мікроскопічно: в альвеолах значне накопичення еритроцитів і поліморфноядерних лейкоцитів, між клітинами нитки фібрину. Ваш діагноз.

A. Крупозна пневмонія

B. Вірусна геморагічна пневмонія

C. Гангрена легень

D. Периферичний рак легень

E. Циротичний туберкульоз

 

7. На розтині тіла чоловіка віком 58 років, який тривалий час вживав значну кількість алкоголю і помер вдома, було знайдено: макроскопово - права легеня щільна і збільшена в розмірах, тканина на розрізі сіруватого кольору однорідна, плевра вкрита сіруватими плівчастими нашаруваннями; мікроскопово - порожнини альвеол містять нітки фібрину, гемолізовані еритроцити. Діагностуйте захворювання.

A. *Крупозна пневмонія

B. Вогнищева пневмонія

C. Інтерстиційна пневмонія

D. Первинний туберкульоз легень

E. Казеозна пневмонія

 

8. У женщины 38 лет, после переохлаждения появился озноб, высокая температура, кашель, острие боли в грудной клетке справа при дыхании. Смерть наступила на 5-е сутки. На вскрытии нижняя доля правого легкого увеличена, плотная, на разрезе серого цвета с зернистой поверхностью, на плевре серого цвета пленчатые наложения. Какое заболевание

A. *Крупозная пневмония

B. Гриппозная пневмония

C. Бронхопневмония

D. Казеозная пневмония

E. Коревая пневмония

 

9. 42-річний чоловік захворів гостро після охолодження. Захворювання супроводжувалось серцево-дихальною недостатністю, від якої він помер. Під час розтину виявлено, що уся прав легеня збільшена, печінкової щільності, важка; на плеврі – значні фібрінозні накладення. На розрізі легеня сірого кольору, зерниста, з поверхні стікає каламутна рідина. При гістологічному дослідженні – гостре запалення з наявністю у просвітах альвеол гнійно- фібринозного ексудату. Який з переличених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Крупозна пневмонія

B. Осередкова пневмонія

C. Інтерстиційна міжальвеолярна пневмонія

D. Стафілококова пневмонія

E. Ідиопатичний фіброзуючий альвеоліт

 

10. У 45-річного хворого, який гостро захворів на пневмонію, на 6-й день хвороби розвинувся набряк легень, який став причиною смерті. На розтині знайдено, що уражена вся верхня частка правої легені: збільшена, щільна, на плеврі з фібринозними нашаруваннями, на розрізі сірого кольору, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина. Мікроскопічно: в просвіті альвеол - фібрин, нейтрофіли, макрофаги, гемолізовані еритроцити. Вкажіть, яка пневмонія була у хворого?

A. *Крупозна пневмонія

B. Стафілококова бронхопневмонія.

C. Вірусна пневмонія

D. Гіпостатична пневмонія

E. Респіраторний дистрес-синдром дорослих

 

11. На розтині виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легень характерна така картина?

A. *Крупозна пневмонія

B. Вогнищева пневмонія

C. Інтерстиціальна пневмонія

D. Гангрена легені

E. Бронхоектатична хвороба

 

12. У хворого, померлого через 3 тижні від початку пневмонії, нижня доля правої легені різко збільшена, щільна, безповітряна, сіра, з накладеннями фібрину на плеврі. При мікроскопії у всіх альвеолах цієї долі виявлено фібрин та сегментоядерні лейкоцити. Ваш діагноз:

A. *Крупозна пневмонія

B. Вогнищева бронхопневмонія

C. Грипозна пневмонія

D. Фібринозний плеврит

E. Інтерстициальна пневмонія

 

13. На розтині трупа чоловіка 50 років виявлено наступні зміни: права легеня помірно у всіх відділах щільна, на розрізі тканина безповітряна, мілко зерниста, сухувата. Вісцеральна плевра з нашаруванням фібрину сіро-коричневого кольору. Визначте діагноз?

A. *Крупозна пневмонія

B. Туберкульоз

C. Бронхопневмонія

D. Інтерстиціальна пневмонія

E. Пневмофіброз

 

14. Мужчина злоупотреблявший алкоголем, после переохлаждения внезапно заболел. Поставлен диагноз крупозная пневмония. Укажите вид этой пневмонии по распространенности легочного поражения.

A. *Долевая

B. Полисегментарная

C. Псевдолобарная

D. Тотальная интерстициальная

E. Двухстороняя мелкоочаговая

 

15. Чоловік 60 років хворів на пневмококову плевропневмонію і помер від серцево-судинної недостатності та інтоксикації. При розтині: в середній долі правої легені знайдено порожнину розміром 5х5х7 см неправильної форми та з нерівними фестончатими краями, заповнену жовто-зеленою в'язкою масою. Навколо порожнини легенева тканина всієї долі щільна, сірого кольору без пористої структури. Яке ускладнення плевропневмонії виникло в середній долі легені у хворого?

A. *Гострий абсцес

B. Хронічний абсцес

C. Гостра каверна

D. Хронічна каверна

E. Кіста

 

16. У 50- річного чоловіка з шкідливою звичкою вживання алкоголю з’явилися скарги на больові відчуття в правій половині грудної клітки протягом 2-х тижнів. Він лихоманить, має кашель з виділенням мутної гнійної мокроти. На рентгенограмі – заповнена рідиною порожнина 2 см в діаметрі, розміщена у верхній долі правої легені. Який процес найбільш ймовірно розвинувся у хворого?

A. *Абсцес

B. Інфаркт легені

C. Туберкульоз

D. Бронхоектаз

E. Карцинома

 

17. На розтині померлого від легенево-серцевої недостатності чоловіка, віком 47 років у лівій легені знайдено порожнину розміром 4х4см, заповнену гноєм, стінка порожнини фестончаста, нерівна, представлена легеневою тканиною. Найвірогідніше це:

A. *Гострий абсцес

B. Хронічний абсцес

C. Кавернозний туберкульоз

D. Ехінококоз

E. Фіброзуючий альвеоліт

 

18. У хворого з легеневою патологією на розтині виявлена порожнина з ущільненими стінками, виповнена густою рідиною зеленуватого кольору, з непрємним запахом. Поставити діагноз.

A. *Абсцес легень

B. Гангрена легень

C. Iнфаркт легень

D. Каверна легень

E. Туберкулома легень

 

19. Мужчина 52 лет, профессия – газоэлектросварщик, на 10 сутки лечения острой нижнедолевой правосторонней стафилококковой пневмонии умер при явлениях нарастающей сердечно-легочной недостаточности. На аутопси в нижней доле правого легкого обнаружена полость неправильно округлой формы около 5 см в диаметре, содержащая гной и сообщающаяся с бронхом. Какое осложнение острой пневмонии имеет место у больного?

A. *Абсцесс легкого

B. Гангрена легкого

C. Тромбоэмболия легочного ствола

D. Бронхоэктатическая болезнь

E. Острый бронхит

 

20. На розтині у померлого хворого в плевральній порожнині справа виявлено 350 мл зеленувато-жовтої густої рідини з неприємним запахом. Мікроскопічно в ній містилося багато нейтрофільних гранулоцитів. Що є найбільш характерним для цього захворювання з точки зору етіології?

A. *Комбінація бактеріальної або грибкової флори

B. Комбінація бактеріальної або вірусної флори

C. Виключно бактеріальна природа захворювання

D. Виключно вірусна природа захворювання

E. Комбінація вірусної або грибкової флори

 

21. Під час розтину в верхній долі правої легені виявлений крупне клиноподібне вогнище темно-червоної, щільної тканини. При гістологічному дослідженні в ній виявлений некроз стінок альвеол, просвіт альвеол щільно заповнений еритроцитами. Який процес розвинувся в верхній долі правої легені?

A. *Геморагічний інфаркт легень

B. Карніфікація легень

C. Гангрена легень

D. Крововилив в легені

E. Ателектаз легень

 

22. У хворого висока температура, задуха, біль у правій частині грудної клітини. Плевральна пункція дала 700 мл вязкої рідини жовто-зеленого кольору. Який патологічний процес розвився у плевральній порожнині?

A. *Емпієма плеври

B. Бронхопневмонія

C. Серозний плеврит

D. Геморрагичний плеврит

E. Карциноматоз плеври

 

23. У хворого, віком 30 років, гіпертермія, задуха, біль у лівій половині грудної клітини. Під час плевральної пункціїї видалено 500 мл вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

A. *Емпієма плеври

B. Карциноматоз плеври

C. Серозний плеврит

D. Фібринозний плеврит

E. Геморагічний плеврит

 

24. При вскрытии трупа больного, страдавшего крупозной пневмонией и умершего от пневмококкового сепсиса, в правой плевральной полости содержалось 900мл мутной зеленовато- желтого цвета жидкости. Листки плевры тусклые, полнокровные. Назовите клинико-морфологическую форму воспаления в плевральной полости.

A. *Эмпиема

B. Фибринозное воспаление

C. Флегмона

D. Хронический абсцесс

E. Острый абсцесс

 

25. На секції в лівій легені виявлено ділянку зруйнованої тканини червоного кольору. Ділянка має форму конуса, чітко відмежована від здорової тканини, основою ділянки обернена до плеври. Тканина ділянки щільна, зерниста, темно-червона. Ваш діагноз.

A. *Геморагічний інфаркт

B. Абсцес легені

C. Гангрена легені

D. Первинний туберкульозний афект

E. Крупозна пневмонія


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1294 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)