АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІІ. Хвороби шлунка

Прочитайте:
  1. II ОБ’ЄМ ТА ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ
  2. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  3. II. Хвороби щитоподібної залози
  4. III. Хвороби гіпофіза, парашитоподібної і надниркових залоз
  5. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  6. Будова та функції шлунка. Особливості будови стінок шлунка.
  7. ВАДИ РОЗВИТКУ ШЛУНКА ТА КИШЕЧНИКУ
  8. Виразкова хвороба шлунка
  9. Виразкова хвороба шлунка
  10. Виразкова хвороба шлунка

1. Жінка, віком 41 рік, скаржиться на біль в епігастрії через 2-2,5 год після приймання їжі. Харчова непереносимість риби та яєць. При ФГДС виявлена хронічна виразка цибулини дванадцятипалої кишки. Діагноз підтверджено гістологічним дослідженням біопсії слизової оболонки дванадцятипалої кишки. Позитивна уреазна реакція. Який найбільш вірогідний ведучий механізм розвитку захворювання?

A. *Хелікобактерна інфекція

B. Продукція аутоантитіл

C. Кишкова інфекція

D. Зниження синтезу простагландинів

E. Харчова алергія

 

2. При гастробіопсії хворого Н. виявлено потовщення в пілоричному відділі слизова оболонка, вона набрякла, гіперемована, поверхня вкрита товстим шаром слизу, подекуди дрібні крововиливи. Ваш діагноз.

A. *Катаральний (простий) гастрит

B. Флегмонозний гастрит

C. Фібринозний гастрит

D. Сифілітичний гастрит

E. Туберкульозний гастрит

 

3.При ендоскопії шлунку, на гістологічне дослідження взято біоптат слизової оболонки. Його дослідження виявило: слизова оболонка збережена, стовщена, набрякла, гіперемірована, з множинними дрібними крововиливами, щільно вкрита слизом. Визначити форму гострого гастриту.

A. *Катаральний (простий)

B. Ерозивний

C. фібринозний

D. Гнійний

E. Некротичний

 

4. При дослідженні шлунка померлого, який страждав на ниркову недостатність, виявлена наявність жовто-коричневої плівки на потовщеній слизовій оболонці, яка міцно утримується на її поверхні та досягає значної товщини. Мікроскопічно: наявність гіперемії та некрозу слизового та підслизового шарів, фібрин. Ваш діагноз?

A. *Дифтеритичний гастрит

B. Крупозний гастрит

C. Флегмонозний гастрит

D. Катаральний гастрит

E. Корозивний гастрит

 

5. При фiброгастроскопiї хворого 48 рокiв, водiя, який скаржився на бiль в епiгастрiї пiсля їжи, слизова оболонка шлунку гiперемована, складки її зменшенi. Мiкроскопiчно в гастробiоптатi: слизова оболонка витончена, кiлькiсть залоз зменшена, розростання сполучної тканини, iнфiльтрованої лiмфоцитами, плазмоцитами. Вкажіть діагноз

A. *Хронiчний атрофiчний гастрит

B. Гострий катаральний гастрит

C. Гострий гнiйний гастрит

D. Хронiчний поверхневий гастрит

E. Гiгантський гiпертрофічний гастрит

 

6. При гастобіопсії у хворого А. встановлена метаплазія поверхневого епітелію слизової оболонки, який замість циліндричного набув вигляду кубічного. Разом з тим спостерігається склероз на місці залоз слизової оболонки. Про яке захворювання шлунку можна думати?

A. *Хронічний атрофічний гастрит

B. Корозивний гастрит

C. Хронічний гастрит з ураженням залоз без атрофії

D. Ерозивний гастрит

E. Поверхневий хронічний гастрит

 

7. При гістологічному дослідженні гастробіоптатів виявлено потоншення слизової оболонки шлунку із зменшенням кількості залоз та значним розростанням сполучної тканини, проток залоз розширені; слизова оболонка інфільтрована лімфоцитами та плазматичеими клітинами. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Хронічний значний атрофічний гастрит

B. Хронічний поверхневий гастрит

C. Хронічний значний атрофічний гастрит з кишковою метаплазією

D. Хронічний помірний атрофічний гастрит

E. Флегмона шлунку

 

8. При гістологічному дослідженні біоптату зі слизової оболонки шлунку жінки 50 років виявлено: потоншення слизової оболонки, зменшення кількості залоз, фокуси кишкової метаплазії; повнокрів’я, набряк та склероз строми; дифузна лімфоплазмоцитарна інфільтрація зі значними домішками полінуклеарних лейкоцитів. Встановити діагноз.

A. *Хронічний атрофічний гастрит в активній фазі

B. Хронічний атрофічний гастрит у неактивній фазі

C. Хронічний поверхневий гастрит

D. Гострий катаральний гастрит

E. Гострий фібринозний гастрит

 

9. Виберіть вид хронічного гастриту, при якому відбувається перебудова епітелію.

A. *Гастрит з кишковою метаплазією

B. Поверхневий

C. Антральний

D. Фундальний

E. Глибокий

 

10. Хворому у якого тривало наголошувалися болі в шлунку виконана гастробіопсія. Гістологічно виявлено: покривно-ямковий епітелій уплощен, залози вкорочені, кількість їх зменшена. У власній пластинці слизової оболонки виявляються ділянки склерозу і дифузний лімфоплазмоцитарний інфільтрат. Ваш діагноз.

A. *Атрофічний гастрит

B. Гіпертрофічний гастрит

C. Виразкова хвороба

D. Поверхневий гастрит

E. Ерозивний гастрит

 

11. У больного с аутоиммунным гастритом взята биопсия. При исследовании биоптата в слизистой оболочке обнаружена лимфоцитарная и макрофагальная инфильтрация. Это свидетельствует о развитии в слизистой оболочке гиперчувствительности:

A. *IY типа

B. I типа

C. II типа

D. III типа

E. Y типа

 

12. У померлого хворого від гострої серцевої недостатності, клінічно спостерігалась haemotemesis, при дослідженні слизової оболонки шлунка виявлено декілька дефектів, які сягають м’язового шару; краї і дно їх переважно рівні та рихлі, в деяких виявлена темно-червона кров. який патологічний процес виявлено у шлунку?

A. *Гострі виразки

B. Хронічні виразки

C. Ерозії

D. Тромбоз

E. Запалення

 

13. При гістологічному дослідженні вилученої виразки шлунка в її дні знайдено фібринозно-лейкоцитарний ексудат, поширена зона фібриноїдного некрозу, нижче розташовані шари грануляційної та фиброзної тканини. Ваш діагноз:

A. *Хронічна виразка

B. Гостра виразка

C. Гостра ерозія

D. Малігнізована виразка

E. Флегмона шлунка

 

14. У хворого з кривавою блювотою на операції в шлунку знайдена виразка, проникаюча в м’язовий шар шлунка. Краї виразки щільні, в дні – кровоточива судина. При цитобіопсії в краях і дні виразки виявлена рубцева тканина. Яка це виразка?

A. *Хронічна кровоточива виразка

B. Пенетруюча виразка

C. Гостра кровоточива виразка

D. Перфоративна виразка шлунка

E. Малігнізована виразка

 

15. При морфологічному дослідженні шлунку виявлено глибокий дефект стінки з ураженням м’язової болонки, проксимальний край якого підритий, дистальний - пологий. При мікроскопічному дослідженні: в дні дефекту виявляється зона некрозу, під якою грануляційна тканина та масивна ділянка рубцевої тканини на місці м’язового шару. Встановити діагноз.

A. *Хронічна виразка у стадії загострення

B. Хронічна виразка з малігнізацією

C. Гостра виразка

D. Ерозія

E. Рак-виразка

 

16. При вскрытии мужчины, умершего в результате нарастающей анемии, сопровождавшейся рвотой темным желудочным содержимым обнаружено в желудке около 1 литра жидкой крови и кровяных сгустков, а на мало кривизне располагается единичная язва овальной формы с валикообразными приподнятыми плотными краями и гладким дном. Какое заболевание имеет место?

A. *Хроническая язва желудка

B. Хронический атрофический гастрит

C. Острый гастрит

D. Острая язва желудка

E. Хронический гипертрофический гастрит

 

17. Під час розтину тіла чоловіка 29 років, який тривалий час хворів на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки були знайдені ознаки перитоніту, множинні стеатонекрози позаочеревинної жирової тканини та підшлункової залози, а в діляці тіла ії знайдений виразкоподібний дефект діаметром 5 мм і глибиною до 10 мм, краї якого містили некротичні маси. Діагностуйте ускладнення виразкової хвороби дванадцятипалої кишки.

A. *Пенетрація

B. Кровотеча

C. Стеноз

D. Перфорація

E. Малігнізація

 

18. У хворої 45 років знайдені збільшенними надключичні лімфатичні вузли. При дослідженні біопсійного матеріалу із лімфатичного вузла виявлений метастаз перстнеподібно-клітинного раку. Виберить найбільш ймовірну локалізацію первинної пухлини

A. *Рак шлунка

B. Рак стравохода

C. Рак щитовидної залози

D. Рак легень

E. Рак шийки матки

 

19. При рентгенологічному дослідженні шлунка, лікар виявив дефект накопичення контрастної речовини на малій кривизні по типу “плюс тканина мінус тінь”. В біоптаті цієї ділянки знайдено розростання залоз з атипових клітин, багаточисленні патологічні мітози, гіперхромність клітин з збільшеними ядрами. Про який діагноз можна думати?

A. *Аденокарцинома шлунка

B. Атрофічно-гіперпластичний гастрит

C. Поліп шлунка

D. Плоскоклітинний рак шлунка

E. Виразка - рак шлунка

 

20. У больного на малой кривизне в препилорическом отделе обнаружено образование кратерообразной формы. Из краевого участка образования взята биопсия. Данные гистологического исследования: опухоль с железистоподобными структурами различной формы и величины, врастающими в окружающую ткань, выраженным атипизмом клеток.Назовите гистологический вариант данной опухоли.

A. *Аденокарцинома

B. Плоскоклеточный рак

C. Скирр желудка

D. Слизистый рак желудка

E. Солидный рак желудка

 

21. У жінки 46 років під час паліативної операції з приводу раку шлунку встановлена наявність крукенбергівських метастазів в яєчники (“крукенбергівський рак яєчників”). Який з наведених шляхів метастазування призвів до ураження яєчників?

A. *Лімфогенний ретроградний

B. Лімфогенний ортоградний

C. Гематогенний

D. Імплантаційний

E. Каналікулярний

 

22. При гістологічному дослідженні пухлини шлунка виявлено багато перстневидних клітин. Назвіть гістологічний варіант рака.

A. *Слизовий

B. Солідний

C. Аденокарцинома

D. Саркома

E. Карциноїд

 

23. У померлої 42 років оперованої у минулому з приводу пухлини шлунку при розтині яєчник різко збільшений в розмірах, щільної консистенції, білуватого кольору. Гістологічно: в препараті крайньо атипові епітеліальні клітини, розміщені серед пластів і тяжів сполучної тканини. Яке захворювання мало місце у хворої?

A. *Крукенбергівський рак яєчника

B. Серозна цистаденокарцинома

C. Псевдомуцинозна цисткарцинома

D. Злоякісна текома

E. Злоякісна гранульзоклітинна пухлина

 

24. У больного 45 лет обнаружены увеличенные плотные надключичные лимфатические узлы слева. При исследовании биопсийного материала выявлен перстиевидноклеточный рак. Выберите наиболее вероятную локализацию первичной опухоли.

A. *Рак желудка

B Рак толстой кишки

C Рак легкого

D Рак пищевода

E Рак щитовидной железы

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 782 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)