АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Виразкова хвороба шлунка. У світлі сучасних уявлень виразкова хвороба - хронічне рецидивуюче захворювання, яке характеризується утворенням виразки у шлунку або дванадцятипалій кишці

Прочитайте:
  1. D. Прихована виразкова кровотеча
  2. Артеріосклероз. Атеросклероз. Гіпертонічна хвороба та симптоматичні гіпертензії
  3. Будова та функції шлунка. Особливості будови стінок шлунка.
  4. В. Гіпертонічна хвороба
  5. ВАДИ РОЗВИТКУ ШЛУНКА ТА КИШЕЧНИКУ
  6. Варикозна хвороба.
  7. Виразкова хвороба шлунка
  8. Виразкова хвороба шлунка
  9. ВИРАЗКОВА ХВОРОБА, ЇЇ УСКЛАДНЕННЯ: ШЛУНКОВО-КИШКОВІ КРОВОТЕЧІ, РУБЦЕВІ ДЕФОРМАЦІЇ ШЛУНКУ ТА ДПК. ПОРУШЕННЯ ВОДНО-СОЛЬОВОГО ОБМІНУ ПРИ ВИРАЗКОВОМУ СТЕНОЗІ

У світлі сучасних уявлень виразкова хвороба - хронічне рецидивуюче захворювання, яке характеризується утворенням виразки у шлунку або дванадцятипалій кишці внаслідок розладу загальних та місцевих механізмів нервової і гормональної регуляції, основних функцій гастродуоденальної системи, порушенням трофіки та протеолізу слизової оболонки.

Серед клінічних симптомів на першому місці стоїть біль, який і докучає хворому натщесерце і вночі. Час його появи після приймання їжі залежить від локалізації виразки. У більшості хворих біль має сезонну періодичність. Інші клінічні ознаки – блювання, печія, нудота. У деяких хворих спостерігається втрата апетиту, схуднення, слабкість, порушення випорожнення кишечника. Лабораторні показники свідчать про активну шлункову секрецію натщесерце у міжтравний період, високу гіперхлоргідрію шлункового соку, підвищення секреції пепсину, прискорені евакуацію зі шлунка та пасаж у дванадцятипалу кишку, дуоденостаз, довгочасне зниження інтрадуоденального рН.

До ознак першої групи слід віднести нішу на контурі або виразкову порожнину на рельєфі, конвергенцію складок слизової оболонки, запальний вал; до ознак другої групи -- функціональні порушення, залежні від стадії виразкової хвороби, особливо значущі при поєднанні із клінічними та лабораторними.

Клініко-рентгенологічні дослідження свідчать про наявність трьох періодів у перебігу виразкової хвороби – гострого, коли переважають функціональні зміни за гіпертонічним типом, ремісії - за гіпотонічним, загострення - за змішаним.

Виразкова порожнина (ніша) характеризується випинанням контуру шлунка або зображенням ніші на рельєфі. Морфологічним субстратом стінок виразкової порожнини є запальна інфільтрація всіх шарів (слизової оболонки, підслизового шару та м'язової оболонки). При огляді виразки рентгенологічно в профіль виявляється нерівність контуру із виступом (виразка на контуру). У гострий період вона має круглясту форму, а по краю виступу заглибини, зумовлені наявністю запального валу. У такому вигляді найчастіше виявляються виразки, локалізовані у ділянці малої кривини шлунка; розміщені на передній чи задній стінці, яка оглядається рентгенологом в анфас, вони називаються виразковими порожнинами на рельєфі і рентгенологічно являють собою контрастну пляму - депо із зоною просвітлення навколо. Форма виразкових кратера і ніші на рельєфі буває різною (округлою, трикутною, у вигляді смужки та інша), як і їх розміри.

Існує думка, що свіжі виразки мають рівні контури та загострену форму. Розміри ніші коливаються від 0,2 до 8 см. За даними М.І.Шнігер, слід вважати невеликими ніші розміром до 10, середніми - від 11 до 20, великими - від 21 до 40, велетенськими - понад 40 мм.

Частіше зустрічаються виразки поодинокі, але, за даними ендоскопістів та патологоанатомів, не становлять виключення й множинні. При проведенні рентгенологічного дослідження необхідно пам'ятати про можливість інших локалізацій.

Друга ознака виразки шлунка - запальний вал у вигляді ділянок вдавлення вище та нижче виразкової порожнини на контурі, в рельєфі виглядає як просвітлення навколо контрастного депо.

Симптом конвергенції - третю рентгеноморфологічну ознаку виразкової хвороби шлунка - більшість дослідників розцінюють як розвиток рубцювання або наявність спастичного компонента. Ця ознака найчастіше зустрічається при локалізації виразки у тілі шлунка.

Рентгенофункціональні симптоми виразкової хвороби складають гіперсекрецію, гіпермотільність, локальні спастичні прояви, зміни перистальтики, тонусу.

Особливістю гіперсекреції є її збільшення у процесі обстеження хворого. Дослідження різних авторів свідчать про те, що ступінь виразності цієї ознаки збільшується в міру наближення виразки до вихідної ділянки шлунка, а також в період загострення хвороби.

Симптом регіонарного спазму, пов'язаний із скороченням скісних, особливо циркулярних м'язових волокон, свідчить про те, що у шлунку є виразка (частіше - в антральному та препілорічному відділах, рідше - у тілі органа).

Характерною є і місцева гіпермотільність - підвищене скорочення та швидке випорожнення тієї частини шлунка, де розташована виразка, найбільш виражене при локалізації її у вихідному відділі шлунка та загостренні процесу.

Прискорення перистальтичних хвиль та збільшення її амплітуди типове для загострення хвороби, і часто зустрічається при наближенні виразки до вихідного відділу шлунка. В період ремісії перистальтика звичайна або поверхнева.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 429 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)