АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІІ. Нефролітіаз. Гідронефроз

1. При морфологічному дослідженні видаленої нирки виявлено наявність в проксимальному відділі сечовіду конренкремента, який обтурує його просвіт, нирка різко збільшена, перенхіма атрофована, чашки та миска значно розширені. Мікроскопічно: дифузний склероз, атрофія клубочків та канальців, збережені канальці кістозно розширені. Яке ускладення нирковокам’яної хвороби виникло у хворого?

A. *Гідронефроз

B. Піонефроз

C. Пієлонефрит

D. Гломерулонефрит

E. Хронічний паранефрит

 

2. На секції виявлено значне збільшення об’єму правої нирки. На розрізі в ній міститься камінь. Просвіт ниркової миски розтягнутий сечею, яка накопичується. Паренхіма нирки різко потоншана. Який з діагнозів є найбільш вірним?

A. *Гідронефроз

B. Пієлоектазія

C. Гідроуретронефроз

D. Кіста нирки

E. Пієлонефрит

 

3. На розтині у померлого хворого виявлена аденома передміхурової залози і великі нирки з різко збільшеними баліями і чашечками, заповненими прозорою рідиною. Назвіть процес у нирках.

A. *Гідронефроз

B. Гломерулонефрит

C. Амілоїдоз

D. Туберкульоз

E. Пієлонефрит

 

4. На розтині хворого, померлого від хронічної ниркової недостатності внаслідок нирково-кам’яної хвороби, виявлено: права нирка представлена тонкостінним мішком, заповненим прозорою рідиною солом’яно-жовтого кольору, в її просвіті знаходиться конкремент жовто-коричневого кольору, розміром 6х4х5,6 см, що повторює форму мисочки і щільно притиснутий до її стінок; ліва нирка дещо збільшена у розмірах, на розрізі у її чашечках знайдено 3 конкремента жовто-коричневого кольору круглої форми, діаметром по 1,5 см. Вказати назву патологічних змін, що розвинулися в правій нирці і ускладнили перебіг захворювання.

*Гідронефроз

Гідрокалікоз

Пієлоектазії

Піонефроз

Нефросклероз

 

5. Больной мочекаменной болезнью умер от хронической почечной недостаточности. На вскрытии: правая почка увеличена на размерах, паренхима истончена, лоханка и чашечки расширены, заполнены жидкостью. В устье мочеточника камень. Назовите патологический процесс в правой почке.

*Гидронефроз

Викарная гипертрофия

Опухоль почки

Пиелонефрит

Гломерулонефрит

 

6. Запис в акті судово-медичного експерта про обстеження трупа потерпілого з тупою травмою обох нирок, який після травми помер від гострої ниркової недостатності: “В обох сечоводах виявлені червоні тромби довжиною до 10 см., що обтурують простір сечоводів”. Начальник судово-медичного бюро прочитав і не погодився з цим записом. Він поступив так тому, що:

A. *В сечоводах не буває тромбів

B. В сечоводах можуть бути лише білі тромби

C. Це тромбоемболи

D. Тромби в сечоводах не бувають обтуруючими

E. В сечоводах можуть бути лише змішані тромби

 

ІV. Уремія

1. На розтині чоловіка, віком 62 років, виявлено наступні зміни: шкіра сіро-земельного кольору з дрібнокраплинними крововиливами, обличчя мов припудрене білуватим порошком, фібринозно-геморагічний ларингит, трахеїт, фібринозний перікардит, катаральний гастроентероколіт. Для якого синдрому характерний даний комплекс морфологічних змін?

A. *Хронічної ниркової недостатності

B. Гострої печінкової недостатності

C. Гострої ниркової недостатності

D. Хронічної серцевої недостатності

E. Гострої надниркової недостатності

 

2. Жінки віком 49 років, тривалий час хворіла хронічним гломерулонефритом, який привів до смерті. На розтині встановлено, що нирки мають розміри 7х3х2.5 см, масу 65,0 г, щільні, дрібнозернисті. Мікроскопічно: фібринозне запалення серозних і слизових оболонок, дистрофічні зміни паренхіматозних органів, набряк головного мозку. Яке ускладнення привело до вказаних змін серозних оболонок і внурішніх органів?

A. *Уремія

B. Анемія

C. Сепсис

D. ДВЗ-снндром

E. Тромбоцитопенія

 

3. Чоловік віком 55 років хворів на хронічний гломерулонефрит. Смерть наступила при явищах хронічної ниркової недостатності. На аутопсії виявлено уринозний запах. Макроскопічно: на поверхні епікарда і перикарда сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров’ю судини. Який процес мав місце в перикарді?

*Фібринозне запалення

Організація

Проліферативне запалення

Геморагічне запалення

Артеріальне повнокрів’я

 

4. Який характер має запальний ексудат при розвитку уремічного ураження дихальних шляхів і легень?

A. *Фібринозний

B. Серозний

C. Катаральний

D. Гнійний

E. Гнилісний

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 747 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)