АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

І. Хвороби печінки

Прочитайте:
  1. II ОБ’ЄМ ТА ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ
  2. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  3. II. Хвороби щитоподібної залози
  4. III. Хвороби гіпофіза, парашитоподібної і надниркових залоз
  5. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  6. Абсцеси печінки
  7. АФО печінки та жовчевивідних шляхів.
  8. Будова, топографія і значення печінки
  9. в) зменшення об'єму печінки
  10. Вкажіть хвороби (синдроми), обумовлені змінами структури та кількості хромосом

1. При розтині людини, яка померла від отруєння грибами встановлено, що печінка зменшена, капсула її зморщена, на розрізі тканина печінки червоного кольору. Мікроскопічно: жиро-білковий детрит, в паренхімі органа синусоїди переповнені кров’ю. Який діагноз витікає з наведеного?

A. *Токсична дистрофія печінки (стадія червоної дистрофії)

B. Токсична дистрофія печінки (стадія жовтої дистрофії)

C. Постнекротичний цироз печінки

D. Хронічний активний гепатит

E. Портальний цироз печінки

 

2. На вскрытии трупа больной, умершей при явлениях тяжелого токсикоза беременности отмечается некоторое увеличение печени в размерах, она дряблой консистенции, ярко-желтой окраски как на поверхности, так и на разрезе; микроскопически в центрах долек отмечается жировая дистрофия и некроз гепатоцитов с образованием жиробелкового детрита, в котором видны кристаллы лецитина и тирозина. Назовите патологический процесс имеющий место в печени и его стадию.

A. *Токсическая дистрофия печени, стадия желтой дистрофии

B.Токсическая дистрофия печени, стадия красной дистрофии

C. Токсическая дистрофия печени, стадия серой дистрофии

D. Цирроз

E. Желчекаменная болезнь

 

3. Хворий К., 55 років, довгий час зловживає алкоголем. Останній час з’явився біль у правому підребер’ї, збільшення розмірів печінки. При досліджені біоптату печінки виявлені каблучкоподібні гепатоцити, які розміщені окремими ділянками. Який діагноз можна передбачити?

A. *Жировий гепатоз (стеатоз печінки)

B. Гострий гепатит

C. Токсична дистрофія печінки

D. Рак печінки

E. Біліарний цироз печінки

 

4. Проведена пункційна біопсія печінки хворому 38 р. з виразною жовтяницею, дрібними крововиливами у шкірі, загальною слабкістю, втратою апетиту. Гістологічне дослідження виявило поширену дистрофію, некроз гепатоцитів, наявність тілець Каунсільмена. По периферії часточок значна інфільтрація лімфоцитами, зустрічаються окремі багатоядерні гепатоцити. Діагностуйте захворювання.

A. *Гострий вірусний гепатит

B. Гострий алкогольний гепатит

C. Міліарний цироз печінки

D. Токсична дистрофія печінки

E. Хронічний гепатит

 

5. У померлого хворого, який прижиттєво отримував чисельні ін’єкції наркотиків, в печінці гістологічно знайдена гідропічна дистрофія гепатоцитів, “матовосклоподібні гепатоцити”, ацидофільні тільця Каунсільмена, лімфоцитарно-макрофагальну інфільтрацію в портальних трактах. Найбільш вірогідна етіологія захворювання:

A. *Вірусна

B. Бактеріальна

C. Токсична

D. Паразитарна

E. Грибкова

 

6. Хворий інфекційного відділення скаржився на слабкість, відсутність апетиту, підвищення температури до 38 °С. На 7 добу – різкий біль у правому підребер'ї та пожовтіння шкіри. При мікроскопії біоптату печінки: порушення балкової будови, у гепатоцитах – гідропічна та балонна дистрофія, в деяких гепатоцитах – некроз, тільця Каунсільмена, на периферії часточок – збільшена кількість багатоядерних гепатоцитів. Яка форма вірусного гепатиту найбільш вірогідна?

A. *Циклічна жовтянична

B. Злоякісна

C. Хронічна

D. Холестатична

E. Безжовтянична

 

7. Хворий 22 років госпіталізований в клініку зі скаргами на невизначений біль в правому підребер’ї, диспепсичні явища, втрату ваги. За даними анамнезу в 20 років перехворів вірусним гепатитом В. В біоптаті печінкової тканини виявлено незворотну внутрішньоклітинну зміну, що є типовою для перенесеного вірусного гепатиту В. Назвіть цю зміну?

A. *Тільця Каунсільмена

B. Гідропічна дистрофія

C. Тьмяний набряк печінкових клітин

D. Внутрішньоклітинне ожиріння

E.Скупчення в ядрах клітин глікогену

 

8. Хворий госпіталізований у стаціонар зі скаргами на біль в правому підребір’ї, жовтяницю, нудоту. Захворів після вживання надмірної кількості алкоголю. Після обстеження хворого був встановлений діагноз: гострий алкогольний гепатит. Визначте типовий наслідок хвороби, якщо пацієнт припинить вживати алкоголь

A. *Видужання

B. Цироз печінки

C. Розвиток раку печінки

D. Гемосидероз печінки

E. Гемохроматоз печінки

 

9. При гістологічному дослідженні біоптату печінки чоловіка з проявами печінкової недостатності знайдено порушення будови часточок, гідропічну та балонну дистрофію гепатоцитів, їх некроз на периферії часточок. Крім того спостерігається дифузна гістіолімфоцитарна інфільтрація склерозованих портальних трактів, яка проникає на периферію часточок, оточуючи і руйнуючи гепатоцити. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Хронічний активний алкольний гепатит

B. Гострий акогольний гепатит

C. Гостра циклічна форма вірусного гепатиту

D. Холестатична форма вірусного гепатиту

E. Хронічний перситуючий алкогольний гепатит

 

10. После проведения диагностической биопсии печени больному поставлен диагноз хронический активный гепатит. Назовите наиболее характерный гистологический признак активности заболевания.

A. *Очаги некроза гепатоцитов

B. Внутридуктальный холестаз

C. Наличие телец Маллори

D. Уменьшение количества клеток Купфера

E. Лимфоидная инфильтрация портальных трактов

 

11. У больного гепатитом, взята биопсия печени. Микроскопически видно, что желчные капилляры и желчные протоки протальных трактов переполнены желчью, желчный пигмент накапливается как в гепатоцитах, так и в звездчатых ретикулоэндотелиоцитах, также отмечается холангит и холангиолит. Гепатоциты центральных отделов долек в состоянии гидропической или балонной дистрофии, встречаются тельца Каунсильмена. Портальные тракты расширены, инфильтрированы преимущественно лимфоцитами, макрофагами, нейтрофиллами. Назовите форму вирусного гепатита.

A. *Холестатическая

B. Некротическая

C. Безжелтушная

D. Фульминантная

E. Острая циклическая

 

12. У хворої, віком 70 років з підозрою на гострий холецистит, проведена лапаротомія. При ревізії органів черевної порожнини був виставлений клінічний діагноз: біліарний цироз печінки. Які макроскопічні зміни характерні для цього цирозу?

A. *Печінка збільшена, щільна, зеленого кольору з дрібновузловою поверхнею

B. Печінка велика, червона

C. Печінка жовта, дрябла

D. Печінка зменшена, щільна, з великими вузлами

E. Печінка щільна, бліда

 

13. При розтині чоловіка, який тривалий час зловживав алкоголем, печінка малих розмірів, щільна, дрібнобугриста. Мікроскопічно: псевдочасточки дрібні, розподілені вузькими прошарками сполучної тканини з лімфомакрофагальними інфільтратами; гепатоцити у стані великокрапельної жирової дистрофії. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Алкогольний цироз

B. Хронічний активний алкогольний гепатит

C. Хронічний персистуючий алкогольний гепатит

D. Токсична дистрофія печінки

E. Жировой гепатоз

 

14. Хворий, що страждав на хронічний вірусний гепатит, помер від гострої постгеморагічної анемії, яка виникла на фоні кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу. На розтині печінка різко зменшена в розмірах, щільно консистенції, поверхня дрібногорбиста. Мікроскопічна картина однорідна – тонкопетлиста сполучнотканинна сітка і дрібні несправжні часточки. Який морфогенетичний тип цироза має місце у хворого

A. *Портальний цироз

B. Постнекротичний цироз

C. Змішаний цироз

D. Вірусний цироз

E. Біліарний цироз

 

15. Чоловік, віком 59 років, мав ознаки паренхіматозної жовтяниці та портальної гіпертензії. Під час гістологічного дослідження пункційного біоптату печінки було знайдено: балково-часточкова будова порушена, частина гепатоцитів має ознаки жирової дистрофії, формуються порто-портальні сполучнотканинні септи, періпортально розташований лімфо-макрофагальний інфільтрат. Діагностуйте захворювання печінки.

A. *Портальний цироз

B. Гострий гепатоз

C. Хронічний гепатоз

D. Біліарний цироз

E. Постнекротичний цироз

 

16. При розтині чоловіка, який тривалий час зловживав алкоголем, печінка малих розмірів, щільна, дрібногорбиста. Мікроскопічно: несправжні часточки, дрібні, розподілені вузькими пучками сполучної тканини, інфільтрованої лімфоцитами та макрофагами; гепатоцити у стані великокрапельного ожиріння. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Портальний цироз печінки

B. Хронічний активний алкогольний гепатит

C. Хронічний персистуючий алкогольний гепатит

D. Постнекротичний цироз печінки

E. Жировой гепатоз

 

17. Хворий К. поступив в стаціонар з клінікою печінкової недостатності, де і помер. Печінка на секції щільна, дещо зменшена в розмірах, з горбкуватою поверхнею. Спостерігаються однакових розмірів (здебільшого діаметром до 0,3 см) вузлики-регенерати розділені вузькими септами сполучної тканини. Про яку макроскопічну форму патології печінки йде мова?

A *Дрібновузловий цироз

B Фіброз печінки

C Великовузловий цироз

D Мускатний фіброз печінки

E Змішаний (дрібно-великовузловий)цироз

 

18. Хворий К., 25 років, звернувся до лікаря зі скаргами на пожовтіння склер, схуднення, відсутність апетиту, свербіж. При дослідженні біоптату печінки виявлено: колапс строми, широкі поля фіброзу, зближення тріад (в одному полі зору більше трьох), білова дистрофія та некроз гепатоцитів, структурна перебудова печінки. Про яке захворювання печінки можна думати?

A. *Постнекротичний цироз печінки

B. Хронічний активний гепатит

C. Біліарний цироз печінки

D. Токсична дистрофія печінки

E. Рак печінки

 

19. Біопсія печінки хворого з підозрою на гепатит показала наявність дистрофії та некрозу гепатоцитів, спотворення їх регенерації, широкі смужки склерозу, порушення часточкової структури печінки. Про яке захворювання можна думати?

A. *Цироз печінки

B. Хронічний персистуючий гепатит

C. Хронічний активний гепатит

D. Токсична дистрофія печінки

E. Гострий некротичний гепатит

 

20. В пункционном биоптате печени найдена дистрофия гепатоцитов,и некрозы их, склероз с нарушение балочного и дольчатого строения с образованием ложных долек, регенераторных узлов. Выбирите наиболее верный диагноз.

A. *Цирроз печени

B. Хронический гепатоз

C. Хронический гепатит

D. Прогрессирующий массивный некроз печени

E. Острый гепатит

 

21. Больной, 59 лет, в течение длительного времени страдает хроническим алкоголизмом. При многократном исследовании биопсийного материала печени были диагносцированы повторные атаки алкогольного гепатита. При макроскопическом исследовании- печень желтого цвета плотной консистенции, край ее заострен, поверхность печени бугристая, на разрезе печень с множеством мелких узлов. Выбирите наиболее верный диагноз.

A. *Цирроз печени

B. Рак печени

C. Подострая дистрофия печени

D. Хронический гепатит

E. Острый гепатит

 

22. У больного С, 67 лет, длительно страдавшего желчно-каменной болезнью с признаками холангита и холангиолита, развился цирроз печени. К какому из нижеперечисленных видов цирроза он относится?

A. *Билиарный

B. Инфекционный

C. Токсический и токсико-аллергический

D. Обменно-алиментарный

E. Циркуляторный

 

23. У хворого знайдено асцит, в два рази збільшена селезінка, варикозне розширення вен стравоходу і прямої кишки. При гістологічному дослідженні біоптата печінки виявлений мікронодулярний цироз. Який процес ускладнив цироз печінки?

A. *Синдром портальної гіпертензії

B. Серцева недостатність

C. Гепато-лієнальний синдром

D. Печінково-клітинна недостатність

E. Поліорганна недостатність

 

24. Больной страдал циррозом печени, умер от желудочного кровотечения. На вскрытии обнаружены: цирроз, варикозное расширение вены передней брюшной стенки (“голова медузы”), пищевода, асцит, спленомегалия, венозное полнокровие брыжейки. Назовите осложнение цирроза печени.

A. *Портальная гипертензия

B. Печеночная недостаточность

C. Рак печени

D. Печеночно-почечная недостаточность

E. Печеночная энцефалопатия

 

25. У чоловіка при обстеженні виявлено порушення синтезу жовчних кислот, зниження каталазної активності печінки. при електронномікроскопічному дослідженні біоптату печінки виявлено відсутність пероксисом в гепатоцитах, зменьшення числа мітохондрій, редукцію ендоплазматичної сітки, накопичення в цитоплазмі глікогену та ліпідів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Синдром Целвегера

B. Акаталаземія

C. Системна недостатність карнітину

D. Хвороба Вільсона-Коновалова

E. Синдром Картагенера

 

ІІ. Хвороби жовчовивідної системи: –

ІІІ. Хвороби підшлункової залози: –

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 906 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.017 сек.)