АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІV. Системний червоний вовчак

Прочитайте:
  1. Останніх 3-х місяців. Об’єктивно: значний гіпергідроз, червоний дермографізм, АТ 90/60
  2. Під час переходу через перехрестя людина зупиняється, побачивши червоний колір світлофора. Який фізіологічний процес відбувається при цьому в корі великих півкуль ?

1. Жінка, віком 45 років, померла внаслідок уремії при системному червоному вовчаку. Утворення яких антитіл найбільш вірогідно в механізму розвитку даного захворювання?

A. *До нативної ДНК

B. До міоцитів

C. До міозину

D. До ендотеліальних клітин

E. До ревматоїдного фактора

 

2. У хворого з високим титром антинуклеарних антитіл смерть наступила від наростаючої ниркової недостатності. При патологоанатомічному дослідженні виявлений мезангіопроліферативний гломерулонефрит, абактеріальний бородавчастий ендокардит, в селезінці периартериальный цибулинний склероз, в шкірі – продуктивно-проліферативний васкуліт. Ваш діагноз.

A. *Системний червоний вовчак

B. Нефротичний синдром

C. Ревматизм

D. Дерматоміозіт

E. Вузликовий периартеріїт

 

3. На розтині померлої жінки віком 49 років – серце збільшене, стулки аортального клапану ущільнені, потовщені, з тромботичними нашаруваннями. В стінці аорти - еластоліз і дрібні рубчики в середній оболонці. Нирки збільшені в,строкаті,з діляками крововиливів. Мікроскопічо -у ядрах епітелію канальців гематоксилінові тільця,потовщення базальних мембран капілярів клубочків,які мають вигляд дротяних петель,подекуди в капілярах- гіалінові тромби та вогнища фібриноїдного некрозу.Поставте діагноз.

A. *Системний червоний вовчак

B. Ревматизм

C. Артеріосклеротичний нефросклероз

D. Амілоїдоз

E. Атеросклеротичний нефросклероз

 

4. На розтині хворої 25-ти років, яка померла від уремії нирки збільшені, пістряві, з ділянками крововиливів. Патогістологічно виявляються гематоксилінові тільця, капілярні мембрани клубочків у вигляді дротяних петель, гіалінові тромби та осередки фібриноїдного некрозу, у судинах селезінки – “цибулинний” склероз. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Системний червоний вовчак

B. Системна склеродермія

C. Ревматоїдний артрит

D. Ревматичний артрит

E. Вузликовий періартеріїт

 

5. На вскрытии женщины 23 лет, умершей при явлениях почечной недостаточности, обнаружена на коже лица “красная бабочка”, на митральном клапане мелкие до 0.2 см красновато-розовые бородавчатые наложения, в почках очаги фибриноидного некроза в клубочках, утолщение базальных мембран капилляров клубочков в виде “проволочных петель”, гематоксилиновые тельца, кариорексис. Какое заболевание развилось у больной?

A. *Системная красная волчанка

B. Узелковый периартериит

C. Ревматизм

D. Ревматоидный артрит

E. Системная склеродермия

 

6. На розтині померлої дівчини 19 років знайдено бородавчастий ендокардит усіх клапанів, вогнищеві крововиливи під ендокард, виразковий стоматит, виразки стравоходу, двобічну пневмонію, нефрит, гіперплазію селезінки з периваскулярним склерозом, васкуліт і некроз в ділянці зорового бугра, на шкірі – численні фурункули. Яке більш ймовірне захворювання?

A. *Системний червоний вовчак

B. Ревматизм

C. Септичний ендокардит

D. Ішемічна хвороба серця

E. Гіпертонічна хвороба

 

7. У женщины 45 лет, на коже боковых поверхностей лица видны красные, слегка шелушащиеся участки, соединенные на переносице узкой полосой красного цвета. Помимо этих участков имеются высыпания и на других участках тела. При гистологическом исследовании в собственно коже видны отек и капилляриты, в артериолах наблюдаются фибриноидные изменения, вплоть до некроза, одновременно с этими изменениями отмечается склероз, атрофия сальных и потовых желез. Назовите предполагаемое заболевание.

A. *Болезнь Либмана-Сакса

B. Болезнь Бехтерева

C. Ревматоидный артрит

D. Крапивница

E. Ревматизм, нодозная форма

 

8. При розтині тіла жінки 40 років, померлої від уремії, знайдено: збільшені пістряві нирки, у нирках – потовщення капілярних мембран клубочків у вигляді “дротяних петель”, осередки фібриноїдного некрозу їх стінок та “гіалінові” тромби у просвітах, у ядрах – “гематоксилінові тільця”; у серці – ендокардит Лібмана-Сакса. Яке ураження нирок найбільш вірогідне?

A. *Вовчаковий нефрит

B. Ревматичний гломерулонефрит

C. Холерний гломерулонефрит

D. Склеротична нирка

E. Термінальний гломерулонефрит

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 486 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)