АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. Атеросклероз

Прочитайте:
  1. Артериосклероз. Атеросклероз. Ишемическая болезнь сердца.
  2. Артеріосклероз. Атеросклероз. Гіпертонічна хвороба та симптоматичні гіпертензії
  3. В. облитерирующий атеросклероз
  4. Гігієнічні основи аліментарної профілактики атеросклерозу
  5. Наиболее подвержены атеросклерозу
  6. Облитерирующий атеросклероз
  7. Психические расстройства при сердечно-сосудистых заболеваниях (инфаркте, гипертонии, атеросклерозе). Уход за больными с сердечно-сосудистыми заболеваниями.

1. При гістологічному дослідженні стінки аорти виявлено велику кількість ксантомних клітин, які розташовані переважно в інтимі. Для якого захворювання можлива така картина?

A. *Атеросклероз

B. Гіпертонічна хвороба

C. Сифілітичний мезаортит

D. Неспецифічний аортоартеріїт

E. Нодозний періартеріїт

 

2. На аутопсії трупа чоловіка 39 років, який раптово помер, в інтимі черевного відділу аорти визначаються ділянки жовтуватого кольору, які не підвищуються над її поверхнею. Гістологічно – в цих ділянках серед глад-ком’язових клітин і макрофагів виявляються клітини з пінистою цитоплазмою. При забарвленні суданом Ш відзначається їх яскраво-жовто-гарче забарвлення. Для якої стадії атеросклерозу найхарактерніша описана вище морфологічна картина?

A. *Ліпоїдозу

B. Ліпосклерозу

C. Атероматозу

D. Виразки

E. Атерокальцинозу

 

3. При розтині трупа чоловіка 47 років померлого раптово, в інтимі черевного відділу аорти знайдені осередки жовтого кольору у вигляді плям та смуг, що не вибухають над поверхнею інтими. При фарбуванні суданом ІІІ спостерігається помаранчеве забарвлення. Для якої сдадії атеросклерозу характерні такі зміни аорти?

A. *Ліпоїдозу

B. Ліпосклерозу

C. Атероматозу

D. Атерокальцинозу

E. Стадія утворення атероматозної виразки

 

4. Під час мікроскопічного дослідження аорти виявлено: вогнищева інфільтрація інтими ліпідами, білками. Ліпіди просочують інтиму та накопичуються у міоцитах середнього шару та макрофагах. Встановіть стадію атеросклерозу.

A. *Ліпоїдоз?

B. Ліпосклероз

C. Атероматоз

D. Атерокальциноз

E. Доліпідна стадія

 

5. При розтині трупа жінки 69 років, підвищеного харчування, померлої від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій знайдені багаточисленні білуваті, щільні, вибухаючі в просвіт та різко звужуючі його формування. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?

A. *Ліпосклерозу

B. Ліпоїдозу

C. Атероматозу

D. Атерокальцинозу

E. Стадія утворення атероматозної виразки

 

6. Мікроскопове дослідження коронарної артерії у померлого, віком 53 років виявило звуження прозору судини за рахунок фіброзної бляшки з домішком ліпідів. Найвірогідніша форма атеросклерозу:

A. *Ліпосклероз

B. Ліпоїдоз

C. Доліпідна

D. Атероматоз

E. Виразкування

 

7. При розтині чоловіка 70 років, померлого від серцево-судинної недостатності, який страждав на стенокардію, гіперхолестерінемію та ожиріння, знайдено хронічне венозне повнокрів'я органів, гіпертрофія лівого шлуночка серця з дрібноосередковим кардіосклерозом, об'ємні жовтувато-білуваті бляшки в інтимі аорти з дрібнозернистими масами у центрі, які заглиблюються у товщу стінки. Який патологічний процес було виявлено в аорті?

A. *Атероматоз

B. Ліпоїдоз

C. Ліпосклероз

D. Артеріолосклероз

E. Кальциноз

 

8. У хворого 70 років, який помер від сердцевої недостатності, під час розтину виявлено деформовані, звужені коронарні артерії. На розрізі внутрішня поверхня артерій бугриста, стінка білувата, ламка, кам’янистої щільності. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Атерокальциноз

B. Фіброзні бляшки

C. Атероматоз

D. Ліпоїдоз

E. Виразкування

 

9. На вскрытии умершего 78 лет, забрюшинная клетчатка пропитана кровью, в брюшном отделе аорты обнаружено мешковидное выпячивание, в котором определяется дефект с неровным краем, стенка аорты местами каменистой плотности. Осложнение какого заболевания развилось у больного?

A. *Атеросклероза

B. Гипертонической болезни

C. Системного васкулита

D. Висцерального сифилиса

E. Болезни Морфана


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 514 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)