АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІІ. Артеріальна гіпертензія

Прочитайте:
  1. Артеріальна гіпертензія, обумовлена прийомом ліків
  2. ВІДКРИТА АРТЕРІАЛЬНА ПРОТОКА
  3. Дослід 3. Артеріальна гіперемія язика жаби
  4. Під час операції під фторотановим наркозом у хворого розвинулась артеріальна гіпотензія . Який препарат слід призначити хворому?
  5. Реноваскулярна гіпертензія
  6. С. Легенева артеріальна вазоконстрікція
  7. ТЕМА 1. ЕСЕНЦІАЛЬНА АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ

1. У близнюків, хворих есенціальною гіпертензією, встановлено зміни скоротливих властивостей гладких м’язів судин, що пов’язують із спільним для них дефектом гена, який відповідає за:

A. *Транспорт натрію і кальцію в клітинних мембранах

B. Екскрецію натрію ниркою

C. Кодування синтезу ангіотензиногену

D. Натрій-калієвий транспорт в гладких м’язах

E. Порушення синтезу аденозину

 

2. На розтині хворого 60 р. обидві нирки зменшеного розміру вагою близько 50,0 гр з дрібнозернистою поверхнею та рівномірно витонченою кірковою речовиною, при мікроскопічному дослідженні стінки артеріол значно потовщені за рахунок відкладання в них гомогенних, безструктурних мас рожевого кольору, клубочки зменшені, склерозовані, канальці атрофовані. Для якого захворювання характерні дані зміни?

A *Гіпертонічна хвороба

B Пієлонефрит зі зморщуванням нирки

C Амілоїдоз нирок

D Гострий гломерулонефрит

E Мембранозна нефропатія

 

3. У хворого який протягом 15 років хворів гіпертонічною хворобою з`явилися скарги на швидку втомлюваність, поліурію. Хворий помер від хронічної ниркової недостатності при наростанні явищ уремії. На розтині нирки зменшені в розмірах, поверхня дрібногранулярна, паренхіма атрофічна,особливо стоншена кіркова речовина. Який патологічний процес розвинувся в нирках?

A. *Первинно-зморщена нирка

B. Вторинно-зморщені нирки

C. Інфаркт нирки

D. Артеріолонекроз нирок

E. Амілоїдоз нирок

 

4. Хворий тривалий час хворів на гіпертонічну хворобу і помер від крововиливу в мозок. На розтині нирки зменшені в розмірах, щільної консистенції, поверхня їх дрібнозерниста, кіркова речовина дещо стоншена. Як мікроскопічні зміни характерні для нирки?

A. *Первинно зморщена нирка

B. Вторинно зморщена нирка

C. Амілоїдоз нирки

D. Пієлонефритично зморщена нирка

E. Інфаркт нирки

 

5. У 60-річної померлої, яка протягом тривалого часу хворіла на гіпертонічну хворобу, на розтині нирки значно зменшені (вага обох нирок 80 г), поверхня дрібнозерниста, на розрізі кора рівномірно потоньшена. Як можна назвати зміни в нирках?

A. *Первинно - зморщені нирки

B. Пієлонефритично-зморщені нирки

C. Вторинно- зморщені нирки

D. Амілоїдно-зморщені нирки

E. Діабетичний нефросклероз

 

6. У хворого, який помер від ускладнень гіпертонічної хвороби на розтині виявлені маленькі, щільні нирки з дрібнозернистою поверхнею, паренхіма та кіркова речовина атрофічні. Дайте назву таким ниркам.

A. *Первинно-зморщені нирки

B. Амілоїдно-зморщені нирки

C. Вторинно-зморщені нирки

D. Пієлонефритично-зморщені нирки

E. Інфаркт нирки

 

7. Хворий 67 років протягом 20 років страждав гіпертонічною хворобою. Помер від хронічної ниркової недостатності. Який вид мали нирки при розтині трупа?

A. *Маленькі, щільні, поверхня дрібнозерниста

B. Великі строкаті

C. Великі червоні

D. Великі білі

E. Великі з множинними тонкостінними кістами

 

8. У хворого на гіпертонічну хворобу діагностований багатогодинний гіпертонічний криз. Які патоморфологічні зміни в стінках артеріол виникають під час гіпертонічного кризу?

A. *Фібриноїдний некроз

B. Гіаліноз

C. Склероз

D. Амілоїдоз

E. Кальциноз

 

9. На вскрытии обнаружены уменьшенные в размерах почки, вес 50,0 гр., поверхность их мелкозернистая, кора равномерно истончена. При микроскопическом исследовании стенки артериол значительно утолщены вследствие отложения в них гомогенных бесструктурных розового цвета масс, просвет их резко сужен, клубочки уменьшены, склерозированы, канальцы атрофичны. Для какого заболевания характерны описанные изменения?

A. *Гипертоническая болезнь

B. Хронический гломерулонефрит

C. Амилоидоз почек

D. Пиелонефрит со сморщиванием почек

E. Острый некротический нефроз

 

10. Пожилой больной, длительное время страдавший гипертонической болезнью, умер при явлениях уремии. На аутопсии обнаружено: почки маленькие, плотные, с мелкозернистой поверхностью, капсула снимается с трудом. Гистологически в почках отмечается коллапс артериол клубочков и их склероз. Некоторые клубочки замещены однородным эозинофильным веществом, не окрашивающимся конго-рот; канальцы атрофированы. Как следует назвать описанные выше изменения почек?

A. *Первично-сморщенные почки

B. Вторично-сморщенные почки

C. Амилоидно-сморщенные почки

D. Пиелонефротически-сморщенные почки

E. Диабетический нефросклероз

 

11. У чоловіка 60 років, який тривалий час хворів на гіпертонічну хворобу і помер від хронічної ниркової недостатності, при автопсії виявлено, що обидві нирки значно зменшені у розмірах, поверхня їх дрібнозерниста; гістологічно – більшість клубочків гіалінізована, частина склерозована, окремі гіперплазовані; в стромі поля склерозу, артеріоло- та артеріосклероз, еластофіброз великих гілок ниркових артерії. Назвіть зміни, виявлені в нирках

A. *Артеріолосклеротичний нефросклероз

B. Атеросклеротичний нефросклероз

C. Хронічний гломерулонефрит

D. Хронічний пієлонефрит

E. Вторинно зморщена нирка

 

12. При вскрытии трупа, умершего от кровоизлияния в мозг, обнаружены резко уменьшенные в размерах почки 6х3х2 см, весом 60,0, плотные, малокровные с равномерно мелкозернистой поверхностью, на разрезе с равномерно истонченным корковым слоем. Изменения в почках являются проявлением:

A. *Артериолосклеротического нефросклероза

B. Атеросклеротического нефросклероза

C. Вторично-сморщенной почки

D. Подагрической почки

E. Амилоидно-сморщенной почки

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 686 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)