АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізичні вправи виконані сидячи.

Прочитайте:
  1. Вправи з виписування рецептів на м’які лікарські форми.
  2. Вправи з виписування рецептів на тверді лікарські форми.
  3. Вправимая, невправимая, ущемлённая.
  4. Тактика хирурга при самопроизвольно вправившейся грыже
  5. У разі виникнення надзвичайних ситуацій у мирний час такі дослідження можуть бути виконані в лабораторії найближчої СЕС.
  6. Ущемленные грыжи: клиника, диагностика, лечение. Мнимое вправление. Тактика при вправившейся ущемленной грыже.
  7. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СЕЧІ

Після виписування дитини з лікарні відновне лікування продовжу­ють у залі ЛФК поліклініки не рідше ніж 3 рази на тиждень. Методи­ка занять наближається до шкільної методики занять фізичною культу­рою в спеціальній групі.

ЛФК при рахіті

Завдання ЛФК у період розпалу захворювання: нормалізація порушень психомоторного розвитку, поліпшення обміну речовин, запобігання можли­вим деформаціям опорно-рухового апарату.

Основними засобами розв'язання цих завдань є погладжуючий масаж (спини, живота, кінцівок) та пасивні фізичні вправи, які виконуються після масажу з додержанням необхідних методичних правил (теплими руками, повільно, в межах фізіологічної амплітуди рухів). За наявності безумовних рухових рефлексів можна використовувати реф­лекторні вправи. У разі спроб до самостійних рухів використовують активні вправи з допомогою та з полегшених в. п. Заняття проводять індивідуально, тривалістю 10—12 хв. — тільки лежачи. Для запобі­гання деформаціям опорно-рухового апарату дитину в ліжку кладуть на плаский матрац. Обов'язкова часта зміна положення хворого.

Завдання ЛФК у період реконвалесценції: ліквідація м'язової гіпотонії, відновлення втрачених або за­триманих рухових навичок, корекція деформацій опорно-рухового апа­рату.

З дитиною проводять індивідуальні заняття ЛГ тривалістю 12—15 хв 2—3 рази на день. У заняттях використовують масаж з усіма при­йомами. Гімнастичні вправи призначають відповідно до наявних у дитини рухових навичок. Для розвитку затриманих рухових навичок — масаж відповідних м'язових груп, пасивні вправи, стимуляція. Вводяться вправи для корекції деформацій скелету. До таких спеціальних вправ належать викладання на живіт, вправи лежачи на животі (для корекції грудного кіфозу).

Завдання ЛФК у період залишкових явищ: нормалізація функцій органів і систем, які були уражені рахітом, нормалізація психомоторно­го розвитку, корекція деформацій опорно-рухового апарату (наскільки це можливо), підвищення неспецифічних захисних сил.

Використовують масаж, фізичні вправи, які відповідають рівню психомоторного розвитку дитини. Залежно від віку дитини призначають РГГ, спеціальні заняття ЛГ тривалістю 18—20 хв, індивідуальні завдання. Для розвитку затриманих рухових навичок використовують спеціальні вправи, спочатку пасивні з елементами відповідних рухів, вправи для спеціаль­ного тренування ослаблених м'язових груп, а також вправи із полегше­них висхідних положень та з підтримкою. Спеціальне завдання зменшити або ліквіду­вати деформації опорно-рухового апарату вирішується коригуючими вправами в поєднанні з масажем.

 

Орієнтовний зміст лікувальної гімнастики та масажу в період реконвалесценції рахіту

(для дитини 3—6 міс)

І. Масаж рук (прогладжування).

2. Відведення рук в сторони, схрещування їх на грудях (пасивне або з допомогою).

3. Масаж ніг (прогладжування та роз­тирання).

4. Ковзаючі рухи.

5. Масаж живота.

6. Поворот зі спини на живіт (ак­тивний або з допомогою).

7. Масаж спини.

8. Вправи для стимуляції повзання.

9. Вибірковий масаж сідничних м'язів (прогладжування, розтирання, розминан­ня).

10. Піднімання ніг з в. п. лежачи на животі з опорою на передпліччя та прогинання спини.

11. Колові рухи руками.

12. Згинання та розгинання ніг почерго­во.

13. Поворот зі спини на живіт.

14. Викладання на живіт на жорсткій площині.

 

Гіпотрофія

Завдання ЛФК: нормалізація обміну речовин, стимуляція захисних сил організму, поліпшення функцій органів трав­лення, серцево-судинної, дихальної та інших систем; запобігання від­ставанню у психомоторному розвитку та його ліквідація, відновлення та нормалізація рухових навичок у разі їх порушення.

За наявності гіпотрофії І ступеня заняття ЛФК тривалістю 15—18 хв включають активні з невеликою кількістю повторень фізичні вправи від­повідно до рівня розвитку моторики, пасивні, активні з допомогою впра­ви для розвитку затриманих рухових навичок, погладжуючий масаж ту­луба та кінцівок і вибірково гіпотонічних м'язів з використанням усіх прийомів.

У дітей з гіпотрофією II ступеня тривалість занять скорочують до 15 хв, зменшують загальне навантаження.

У дітей з гіпотрофією III ступеня тривалість занять 5—8 хв. Викорис­товують переважно погладжуючий масаж тулуба та кінцівок, рефлектор­ні вправи, викладання на живіт.

 

Орієнтовний план лікувальної гімнастики та масажу

для дітей віком 59 міс з гіпотрофією II ступеня

 

1. Погладжуючий масаж живота і кінцівок;

2. Відведення рук у сторони та схрещування їх на грудях (пасивні вправи, у разі появи самостійних рухів — з допомогою).

3. Згинання ніг по черзі (ковзаючі кроки).

4. Поворот зі спини на живіт з допомогою – вліво.

5. Масаж спини (прогладжування та розтирання).

6. Стимуляція повзання.

7. Викладання на живіт.

8. Масаж спини (прогладжування).

9. Поворот зі спини на живіт з допомогою — вправо.

10. Піднімання голови та плечей з підтримкою за руки з положення на животі.

11. Масаж живота.

12. Присідання з підтримкою за відведені руки.

13. Масаж ніг (погладжування та розтирання).

14. Згинання ніг разом та по черзі.

15. Масаж рук (погладжу­вання).

16. Колові рухи руками


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 371 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)