АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛФК при пневмоніях у дітей раннього віку

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  2. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  4. Анкета вивчення гігієнічних навичок дітей і підлітків
  5. Больовий абдомінальний синдром при гострому панкреатиті у дітей найчастіше
  6. Варіанти дефіцитної анемії, які зустрічаються частіше у дітей (виберіть всі правильні
  7. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  8. Визначте вік дітей, підлеглих ревакцинації проти кору, паротиту, краснухи
  9. Вікові анатомо-фізіологічні особливості системи травлення у дітей.
  10. ВІКОВІ ОСОБЛТВОСТІ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ ОБМІНУ РЕЧОВИН У ДІТЕЙ, ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ

Завдання ЛФК: рефлекторне посилення діяльності дихальних м'язів, прискорення розсмок­тування запальних інфільтратів, розправлення ателектазів, зменшення й усунення застійних явищ у паренхімі легень; запобігання ускладнен­ням; забезпечення стійкої компенсації дихальної недостатності та посту­пове відновлення функції зовнішнього дихання; поліпшення і вирівню­вання функцій інших органів і систем, запобігання можливому реци­диву; усунення метеоризму і поліпшення функції кишок; вплив на ЦНС, стимуляція захисних сил організму, підтримка по­дальшого росту і розвитку дитини.

У 1-й період дітям лежачи на спині призначають погладжую­чий масаж тулуба і кінцівок; масаж живота — прогладжування і поверх­неве розтирання; пасивні фізичні вправи для рук і ніг у повільному темпі; рефлекторні вправи (дітям перших 3—4 міс життя). Необхідно часто змінювати положення дитини (на спині, на правому і лівому боці, брати дитину на руки у вертикальному положенні). Індивідуальні занят­тя проводять у палаті протягом 3—4 днів тривалістю від 5 до 10— 15 хв. Вправи повторюються по 2—3 рази.

У 2-й період під час індивідуальних занять, які тривають близько 10—12 днів і проводяться в палаті або залі ЛФК, дітям, котрі лежать на спині, виконують загальний погладжувальний масаж кінцівок і тулу­ба, масаж грудної клітки (погладжування, розтирання, розминання, а в подальшому і вібрація); пасивні вправи для верхніх і нижніх кінцівок з кількістю повторень 4—6 разів; активні вправи з урахуванням психомо­торного розвитку дитини; рефлекторні вправи для дітей перших 3 міс. життя. Темп виконання фізичних вправ середній. Тривалість до 10—15 хв.

У 3-й період ЛФК проводять досить інтенсивно у стаціонарі (приблиз­но 10 днів), а після виписування дитини — амбулаторно. Темп виконан­ня вправ перемінний з числом повторень їх 4—5 разів. Тривалість за­нять 15—20 хв.

ЛФК при гострій пневмонії у дітей дошкільного і шкільного віку

Показання: зменшення або зникнення симптомів токсикозу відразу ж після зниження температури тіла до норми або установлення стійкого субфебрилітету на тлі задовільного загального стану хворого.

Завдання ЛФК: прискорення розсмоктування, зменшення застійних явищ у легенях і ліквідація запального процесу шляхом поліпшення тро­фіки, крово- і лімфообігу в легенях; сприяння виведенню мокротиння; розвиток повного дихання з переважним тренуванням тривалого видиху; запобігання ускладненням; поліпшення діяльності центральної та пери­феричної ланок системи кровообігу; подолання астенічного стану; роз­виток компенсаторних реакцій апарату зовнішнього дихання; нормаліза­ція емоціонального тонусу дитини, підвищення реактивності.

Методику ЛФК будують відповідно до терапевтичних завдань на кожному із призначених лікувальних режимів.

На ліжковому режимі заняття ЛГ проводять індивідуально — лежачи і сидячи. Темп виконання вправ повільний. Тривалість процедур 12—15 хв. Фізичне навантаження слабке і нижче від середнього. У про­цедурах ЛГ використовують: погладжуючий масаж кінцівок і тулуба, масаж грудної клітки; прості вправи для середніх м'язових груп; пасив­ні вправи; динамічні та статичні дихальні вправи.

На палатному режимі ЛГ проводять малогруповим або груповим ме­тодом. лежачи, сидячи і стоячи. Темп виконання вправ повільний і середній. Тривалість процедур 20—25 хв. Фізичне навантаження серед­нє. Призначають: масаж грудної клітки, загальнозміцнювальні, дренажні та прикладні фізичні вправи; динамічні та статичні дихальні вправи і дихання з опором. Співвідношення дихальних і загально-розвиваючих вправ 1:3. Крім ЛГ корисні ранкова гігієнічна гімнастика, рухливі ігри, дозована ходьба. На вільному режимі заняття ЛГ проводять груповим методом.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 542 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)